Λούμπνα Ολαγιάν: Η μάνατζερ που θέλει να αλλάξει τον αραβικό κόσμο

Για τον επιχειρηματικό κόσμο η Λούμπνα Ολαγιάν δεν είναι απλά η ισχυρή κληρονόμος ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Σαουδικής Αραβίας

Για τον επιχειρηματικό κόσμο η Λούμπνα Ολαγιάν δεν είναι απλά η ισχυρή κληρονόμος ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Σαουδικής Αραβίας. Από τη θέση του επικεφαλής των δραστηριοτήτων του Olayan Group στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική επιβλέπει περισσότερες από 30 θυγατρικές εταιρείες της οικογενειακής επιχείρησης. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί για την ηλικίας 59 ετών μάνατζερ είναι ότι αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και των ικανοτήτων της στη συνεργασία με διάφορες οργανώσεις βάσης για την ανοικοδόμηση μιας προοδευτικής και αλληλέγγυας κοινωνίας σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Το 2005 μάλιστα το περιοδικό «Time» τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Οι βραβεύσεις όμως για την επιφανή επιχειρηματία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πρόσφατα η Ολαγιάν τιμήθηκε με τον τίτλο της επιχειρηματία της χρονιάς από τα Αραβικά Γυναικεία Βραβεία που διοργανώνονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τα επιτεύγματα του γυναικείου φύλου στον αραβικό κόσμο και να παρέχουν θετικά πρότυπα για τις νεαρές γυναίκες.
Αυστηρή σχέση


Η Ολαγιάν γεννήθηκε το 1955 στη Σαουδική Αραβία και είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά του ιδρυτή του Olayan Group Sulliman Saleh Olayan. Ο πατέρας της οικογένειας ήταν ένας ισχυρός ηγέτης των επιχειρήσεων που ίδρυσε τον όμιλο Olayan το 1947. Η Λούμπνα Ολαγιάν εργάστηκε στενά με τον πατέρα της από την αρχή κιόλας της καριέρας της, όταν εγκατέλειψε τη θέση της αναλύτριας στην JP Morgan και αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Ωστόσο, αν και η σχέση με τον πατέρα της ήταν πολύ στενή, τα πράγματα στο γραφείο ήταν διαφορετικά. Ο Olayan απαιτούσε τόσο από τη Λούμπνα όσο και από καθένα από τα υπόλοιπα τρία παιδιά του πλήρη επαγγελματισμό και επέβαλλε μεταξύ τους μια αυστηρή σχέση αφεντικού και εργαζομένου εντός των ορίων του ομίλου.
Η Ολαγιάν διαχειρίζεται σήμερα περίπου 4,4 δισ. δολάρια του ομίλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής για τη Μέση Ανατολή τα συμφέροντα του ομίλου έχουν προαχθεί με τον καλύτερο τρόπο. Συνεργασίες με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν στον όμιλο Olayan την πρωτιά σε πολλούς κλάδους. Μέσα από μια κοινοπραξία με τη Weir Group, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, μετατράπηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς κατασκευαστές σωληνοειδούς εξοπλισμού στον τομέα του πετρελαίου. Επιπλέον, το τμήμα των τροφίμων είναι ο αποκλειστικός εκπρόσωπος των Burger King στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και τοπικός παραγωγός της Coca-Cola. Και η ποικιλία δραστηριοτήτων συνεχίζεται: παραγωγός εταιρεία αλουμινίου, χάλυβα και πλαστικών ως προϊόντων της Kleenex και της Huggies.
Εκπαίδευση


Παρότι και οι τέσσερις κληρονόμοι του Sulliman Olayan είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο, οι αδελφές Λούμπνα και Χάθαμ είναι τα δύο πιο προβεβλημένα πρόσωπα. Η Λούμπνα Ολαγιάν είναι το πιο εξέχον γυναικείο επιχειρηματικό στέλεχος σε μια χώρα όπου το αδύναμο φύλο αποτελεί μόλις το 16% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Στατιστικών Στοιχείων και Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο διοικητικό συμβούλιο μιας αραβικής επιχείρησης, της Saudi Hollandi Banki, στην οποία ο Olayan Group κατείχε ποσοστό περίπου 22%.
Ο ρόλος της γυναίκας


Η πετυχημένη μάνατζερ, η οποία κατέχει πτυχίο στον τομέα της γεωργίας από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Cornell και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, καταλαβαίνει την αξία της εκπαίδευσης και δραστηριοποιείται στην προώθηση και στην ανάπτυξη του σαουδαραβικού συστήματος παιδείας.

«Η εκπαίδευση είναι ο πιο σημαντικός μοχλός για τη βελτίωση της κοινωνίας στη Σαουδική Αραβία αλλά και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο»
είχε δηλώσει παλαιότερα η Ολαγιάν. Η ίδια είναι συμβουλευτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Effat, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για τις γυναίκες, ενώ ο όμιλος είναι χορηγός σε πολλούς οργανισμούς που προωθούν τον ρόλο της γυναίκας στην τοπική κοινωνία και τάσσονται κατά της περιορισμένης ελευθερίας τους.

«Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι είμαι μια ριζοσπαστική φεμινίστρια ή υπέρμαχος της τεχνητής τοποθέτησης των γυναικών σε διάφορες θέσεις»
είχε πει σε ομιλία της το 2004 στον Σύνδεσμο Αραβικών Τραπεζών της Βόρειας Αμερικής στη Νέα Υόρκη. Και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι υπέρμαχος όμως ενός συστήματος στο οποίο οι ευκαιρίες δεν έχουν φύλο και υπάρχει πραγματική αξιοκρατία, όπου το σωστό άτομο βρίσκεται στη σωστή θέση για τους σωστούς λόγους, ανεξάρτητα από το φύλο».
Για να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών επαγγελματιών στη Σαουδική Αραβία η Ολαγιάν ίδρυσε το 2004 την Olayan Εθνική Δράση Γυναικών για την Πρόσληψη και την Ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να προετοιμάσει τις γυναίκες, αποφοίτους ανωτάτης εκπαίδευσης κυρίως, για την ανάληψη ηγετικών θέσεων στις επιχειρήσεις.

Δαιδαλώδες δίκτυο θυγατρικών
Επενδύσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Costa Navarino

Η ιστορία του Olayan Group ξεκινά το 1947, όταν ο Sulliman Saleh Olayan, γιος εμπόρου μπαχαρικών, ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία General Contracting Company (CGC). Ο Olayan ήταν ίσως ο πρώτος άραβας επιχειρηματίας που επένδυσε στη Δύση και μάλιστα στην Αμερική. Στη συνέχεια, στην προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του ομίλου του, ο ιδρυτής της δυναστείας εστράφη προς τις επενδύσεις σε εισηγμένες κυρίως εταιρείες. Κατάφερε έτσι να ανοίξει τον δρόμο για την οικοδόμηση στενών σχέσεων με υψηλούς επιχειρηματικούς παράγοντες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο όμιλος αποτελείται σήμερα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο θυγατρικών εταιρειών στα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα παγκοσμίως: τη Νέα Υόρκη το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τη Βιέννη και τη Ριάντ. Η αξία του Olayan Group υπολογίζεται περί τα 10 δισ. δολάρια και οι δραστηριότητές του εκτείνονται σε πολλούς κλάδους, από το πετρέλαιο και τις κατασκευές ως τα τρόφιμα.Ο Olayan Group δεν είναι ξένος ούτε στην ελληνική αγορά αφού δραστηριοποιείται σε αυτήν από το 1976. Στην Αθήνα στεγάζεται μάλιστα η Olayan Investments Company Establishment (OICE), μητρική εταιρεία του Olayan Group αλλά και πολλών θυγατρικών εταιρειών.
Λίγο πριν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο όμιλος ανακοίνωσε την είσοδό του ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος στην TEMES, μητρική εταιρεία του Costa Navarino, συμφερόντων της οικογενείας Κωνσταντακόπουλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk