«Ποινή εισφορών» για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα

Αντιπρόταση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιέσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για άμεση κατάργηση 100.000 πρόωρων συντάξεων από φέτος.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, εφόσον συνταξιοδοτείται πρόωρα ο ασφαλισμένος θα αναλαμβάνει να πληρώνει ο ίδιος στο Ταμείο του τις εισφορές για τα χρόνια που υπολείπονται ως την ηλικία των 62 ετών. Δηλαδή θα επιβαρύνεται με «ποινή εισφορών»

Δεδομένου ότι οι πρόωρες συντάξεις είναι συνήθως μειωμένες, η περαιτέρω αυτή μείωση θα τις καθιστούσε άνευ νοήματος για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Η λύση αυτή θα επιβάρυνε τον ασφαλισμένο και θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για όσους σπεύδουν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν από τις ηλικίες των 55 και 57 ετών.

Αν και δεν αποκλείει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, έστω και με μειωμένες αποδοχές, σε όσους την επιλέγουν, σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση της σύνταξης θα άγγιζε το 27% (θα πληρώνονται οι εισφορές τόσο του εργαζομένου όσο και του εργοδότη).

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» οι πρόωρες συντάξεις είναι ο μοναδικός τομέας τον οποίο συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού. Άλλες εναλλακτικές που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το ίδιο θέμα είναι να ισχύσει μεταβατικό καθεστώς για τις πρόωρες συντάξεις έως το 2025.

Η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τη μείωση των συντάξεων αλλά και για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η οποία θεσμοθετήθηκε πέρυσι και η οποία θα οδηγούσε φέτος σε σημαντική μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Τι απαντά ο Δ.Στρατούλης

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αφού τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η ποινή εισφορών για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα δεν είναι πρόταση της ελληνικής πλευράς και κατά συνέπεια τα σενάρια αυτά «δεν μας αφορούν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk