Προς εξαφάνιση από τον παγκόσμιο αεροπορικό χάρτη οδεύει η επωνυμία Germanwings. Η θυγατρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Lufthansa, το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί κατά τρόπο μοιραίο και απαράγραπτο με την αεροπορική τραγωδία του περασμένου Μαρτίου στις Άλπεις, έως τον προσεχή Νοέμβριο θα έχει απορροφηθεί πλήρως από την άλλη εταιρεία χαμηλού κόστους του ομίλου, Eurowings.
Η Eurowings είναι μια εταιρεία γνωστή περισσότερο στη Γερμανία, καθώς εκτελεί εσωτερικές πτήσεις. Όπως γράφει η «Figaro», η απόφαση για την απορρόφηση της Germanwings από τη Eurowings δεν οφείλεται στην απόφαση του συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης 9525 να ρίξει το Airbus στις γαλλικές Άλπεις στα τέλη Μαρτίου.
Η απόφαση είχε ληφθεί από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, καθώς η διοίκηση του ομίλου είχε αποφασίσει να ενοποιήσει τις δραστηριότητες των δύο θυγατρικών χαμηλού κόστους.
Ο διευθύνων σύμβουλος, άλλωστε, της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου, παραδέχθηκε ότι το δυστύχημα του αεροσκάφους της Germanwings θα αφήσει «ανεξίτηλα σημάδια» στην επιχείρηση. «Αλλά παρά το σοκ που προκάλεσε η τραγωδία αυτή, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και θα προχωρήσουμε», τόνισε ο γερμανός μάνατζερ.
Από τις 25 Οκτωβρίου η Eurowings θα πετά, λοιπόν, με τα αεροσκάφη της τύπου Α330 προς το Ντουμπάι, τη Μπανγκόκ, τo νησί Πούκετ της Ταϋλάνδης και την Πούντα Κάνα, στη Δομηνικανή Δημοκρατία.
Επιστροφή στην κερδοφορία
Ο όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ο γερμανικός αερομεταφορέας εμφάνισε κέρδη 425 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 είχε εμφανίσει ζημιές 252 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε κατά 8% και έφθασε στα 6,97 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται, πάντως, όχι μόνο στις καλές πωλήσεις του ομίλου αλλά και στην προπληρωμή μιας ομολογίας μετατρέψιμης σε μετοχές της JetBlue, στην οποία η Lufthansa κατέχει ποσοστό 15,6% του μετοχικού της κεφαλαίου.