Μπάφετ: Εκρινε ως υπερτιμημένη τη Wall Street

Σταθερός στις αρχές και στις αξίες του – θα ήταν άλλωστε ανησυχητικό αν άλλαζε στην ηλικία του… – εμφανίστηκε ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ κατά το εφετινό «Γούντστοκ του Καπιταλισμού», που διοργάνωσε γι’ άλλη μια χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία στη γενέτειρά του, όπου διαμένει εξάλλου, την πόλη Όμαχα.

Σταθερός στις αρχές και στις αξίες του – θα ήταν άλλωστε ανησυχητικό αν άλλαζε στην ηλικία του… – εμφανίστηκε ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ κατά το εφετινό «Γούντστοκ του Καπιταλισμού», που διοργάνωσε γι’ άλλη μια χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία στη γενέτειρά του, όπου διαμένει εξάλλου, την πόλη Όμαχα της Πολιτείας της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ.

Ακμαιότατος και ευδιάθετος, ο ηλικίας 85 ετών Μπάφετ συνεπικουρούμενος από τον στενό συνεργάτη του Τσαρλς Μάνγκερ (αυτός έκλεισε ήδη τα 91 χρόνια του) απάντησε επί πέντε ώρες στις ερωτήσεις και στην κριτική των μετόχων της επενδυτικής εταιρείας του, Berkshire Hathaway, αλλά και των δημοσιογράφων και των οικονομικών αναλυτών και όλων των «περίεργων», τέλος πάντων, που παρευρέθηκαν στην εφετινή γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire.
Η εφετινή συνέλευση ήταν, μάλιστα, εξόχως εορταστική μια και συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση της Berkshire, μιας επενδυτικής εταιρείας της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά σήμερα τα 350 δισ. δολάρια (μιλάμε για πάνω από 313 δισ. ευρώ, δηλαδή για κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά κατά ένα τρίτο το ΑΕΠ της Ελλάδας).
Ο Μπάφετ υπεραμύνθηκε των τοποθετήσεων της εταιρείας του σε μετοχές όπως της IBM Corp. και της Coca Cola, που εμφανίζουν πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια – αν και στενός φίλος και συνεργάτης στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες με τον Μπιλ Γκέιτς, ο Μπάφετ δεν επενδύει στη Σίλικον Βάλεϊ και εν γένει σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, διότι θέλει να τοποθετεί τα χρήματά του «σε ό,τι μπορεί να πιάσει με τα χέρια του».
Μιλώντας, μάλιστα, τη Δευτέρα στην τηλεόραση του CNBC ο επονομαζόμενος και «σοφός της Όμαχα» αποκάλυψε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 αύξησε το μερίδιό του στην ΙΒΜ, καθώς προέβλεψε ότι τα επόμενα 10 χρόνια η κερδοφορία της επιχείρησης θα ενισχυθεί. Όσο για την Coca Cola, στην οποία η Berkshire Hathaway είναι μακράν ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό περίπου 9%, είπε ότι «συνεχίζει να απολαμβάνει μια ισχυρή, ανταγωνιστική θέση στην αγορά».
Αναφερόμενος, ωστόσο, στην ευρύτερη αγορά, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το ειδικευόμενο σ’ αυτά περιοδικό «Forbes», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε ένα περιβάλλον με κανονικά επιτόκια, δηλαδή υψηλότερα από τα σημερινά που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μοιάζει υπερτιμημένη». Την άποψη αυτή την επανέλαβε επανειλημμένως ο Μπάφετ τόσο στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του όσο και στο CNBC.
Ο επονομαζόμενος και «Λιοντάρι της Όμαχα» πρόσθεσε πάντως ότι, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις πολλών επενδυτών ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πάρουν πάλι την ανιούσα το τρέχον έτος, ο ίδιος πιστεύει ότι η Fed δύσκολα θα αποφασίσει κάτι τέτοιο αν τα ευρωπαϊκά επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σημειωτέον ότι η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν ανέβαλε τις προάλλες για το φθινόπωρο την προγραμματισμένη για την άνοιξη αύξηση των βασικών αμερικανικών επιτοκίων λόγω της παρατηρούμενης αδυναμίας της αμερικανικής αγοράς εργασίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και λόγω της απότομης επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2015 από το 2,2% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Τέλος, ο Γουόρεν Μπάφετ χαρακτήρισε «πολύ υπερτιμημένη» την αμερικανική αγορά ομολόγων.
Κατά τα άλλα, και η εφετινή τριήμερη (όπως πάντα κατά τα πρότυπα του… Γούντστοκ) συνέλευση της Berkshire Hathaway, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς συνέρευσαν σ’ αυτήν πάνω από 40.000 άτομα. Και γιατί να μην είναι επιτυχημένη η φιέστα αφού, παρά τις μέτριες επιδόσεις κάποιων τοποθετήσεων του Μπάφετ και του επιτελείου του, η επενδυτική εταιρεία κατέγραψε την χρονιά που πέρασε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 10% (έφθασαν στα 5,16 δισ. δολάρια).
Φυσικά κάποιοι εκ των συμμετασχόντων στο «Γούντστοκ του Καπιταλισμού» έθεσαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στον αειθαλή μεγαλοεπενδυτή το ερώτημα της διαδοχής στην ηγεσία της Berkshire Hathaway. Για να μη λάβουν (φυσικά, όπως κάθε χρόνο…) καμία συγκεκριμένη απάντηση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk