Δύο χρόνια ΜΒΑ με ιδέες και εννέα start up στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Είκοσι δύο συμμετοχές φοιτητών με αξιόλογες επιχειρηματικές ιδέες και εννέα start up (νεοφυείς) επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα με επιτυχία είναι ο απολογισμός του διετούς προγράμματος MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), του μη κυβερνητικού οργανισμού (ΜΚΟ) για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) και της φαρμακευτικής εταιρείας MSD.

Είκοσι δύο συμμετοχές φοιτητών με αξιόλογες επιχειρηματικές ιδέες και εννέα start up (νεοφυείς) επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα με επιτυχία είναι ο απολογισμός του διετούς προγράμματος MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), του μη κυβερνητικού οργανισμού (ΜΚΟ) για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) και της φαρμακευτικής εταιρείας MSD.
Τα αποτελέσματα της επιτυχημένης αυτής συνεργασίας για την αναβάθμιση της κατεύθυνσης «Innovation and Entrepreneurship» του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΟΠΑ παρουσιάστηκαν σήμερα, Δευτέρα, σε μεγάλη εκδήλωση, την οποία χαιρέτισαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, οι καθηγητές του προγράμματος, καθώς και ο CEO της MSD Greece κ. Χασέεμπ Αχμάντ.
Παράλληλα, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, ενώ φοιτητές που συμμετείχαν και στους δύο κύκλους του συγκεκριμένου προγράμματος, παρουσίασαν τις ιδέες και την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια και των δυο εκπαιδευτικών κύκλων, 22 φοιτητές έλαβαν σχετική υποτροφία αλλά και όλη την απαραίτητη υποστήριξη για να προχωρήσουν με την ιδέα τους και να την εξελίξουν σε επιχείρηση. Τα projects συνολικά και των 22 υποτρόφων επιλέχθηκαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα προτεινόμενων επιχειρηματικών ιδεών, αφορούσαν εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, προώθηση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, δημιουργία δικτύων προώθησης «πράσινων» μορφών ενέργειας κ.ά.
Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα, εννέα από τους φοιτητές έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες ακολουθούν μία επιτυχημένη πορεία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν αναπτύξει τα δικά τους business plan και έχουν συμμετάσχει σε δράσεις δικτύωσης του ΟΠΑ και άλλων συνεργαζόμενων φορέων. Έξι διαφορετικοί φορείς έχουν χρηματοδοτήσει ήδη κάποια από τα project ενώ αξιόλογες είναι οι διακρίσεις των υποτρόφων σε διαγωνισμούς καινοτομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ποιος ήταν ο στόχος της πρωτοπόρου αυτής συμμαχίας; Η στήριξη της έρευνας στα πανεπιστήμια καθώς και των καινοτόμων ιδεών των φοιτητών τους και παράλληλα η στήριξη της ανάπτυξης της χώρας.
«Η έρευνα και η γνώση που προκύπτει από αυτήν αποτελεί πυλώνα παιδείας και πολιτισμού. Ταυτόχρονα το μεγάλο στοίχημα είναι πώς η καινοτομία που προκύπτει από την έρευνα θα γίνει μοχλός ανάπτυξης» δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Φωτάκης. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε επίσης: «Οι δαπάνες για την έρευνα δεν αποτελούν κόστος αλλά επένδυση».

Απο την πλευρά του, ο κ. Γάτσιος αφού ευχαρίστησε τη MSD για τη χορηγία υποτροφιών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία συνάδει με τις ιδρυματικές αξίες του ΟΠΑ -αριστεία, καινοτομία, εξωστρέφεια και κοινωνική προσφορά- και εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική του ιδρύματος για «άνοιγμα» προς την οικονομία και την κοινωνία προς όφελος της χώρας και των πολιτών της.
«Εμείς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιστεύουμε -και το έχουμε αποδείξει στην πράξη- ότι είναι υποχρέωσή μας να αναπτύσσουμε στενές σχέσεις με την κοινωνία, με κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις προς αμοιβαίο όφελος, προς όφελος των φοιτητών μας αλλά και της χώρας. Έχουμε να δώσουμε πολλά, γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και να πάρουμε πολλά από τέτοιου είδους συνέργειες, όπως αυτή μεταξύ του ΟΠΑ, της MSD και της ID-GC» δήλωσε ο κ. Γάτσιος.

«Ανοίγουμε νέους δρόμους, όπως με την πρωτοποριακή για την χώρα μας συμφωνία που υπογράψαμε πριν λίγες μέρες με τον Όμιλο ΟΤΕ, όπου για πρώτη φορά ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και μια μεγάλη επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε επίπεδο παραγωγής καινοτόμων προϊόντων. Ευελπιστούμε τους δρόμους αυτούς, δρόμους της προόδου και ενός καλύτερου μέλλοντος, να τους ακολουθήσουν και άλλοι» κατέληξε.
Στην εκδήλωση ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ International, καθηγητής κ. Γιώργος Ιωάννου, παρουσίασε συνοπτικά τις επιχειρηματικές ιδέες των υποτρόφων και τις άλλες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.
Για τη σύμπραξη των τριών φορέων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσω αυτής της σύμπραξης επιτυγχάνουμε κάτι πραγματικά μοναδικό, μετουσιώνουμε τις ιδέες σε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό και εμείς πιστεύουμε σε αυτό, και είμαστε χαρούμενοι που, με τη βοήθεια των στρατηγικών μας εταίρων μπορούμε να συνεισφέρουμε δυναμικά και ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού της χώρας μας».

Ο διευθυντής της μονάδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του ΟΠΑ, καθηγητής κ. Γιώργος Δουκίδης επισήμανε στην ομιλία του: «Στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου της ΜΟΚΕ για όλες τις πρωτοβουλίες στο ΟΠΑ για την Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε τεχνικό επίπεδο και δικτύωσης τους υποτρόφους του iMBA στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας. Ήδη τέσσερις ομάδες υποτρόφων στα πλαίσια του accelerator ACEin του ΟΠΑ συμμετείχαν στο 22ο SXSN Festival στο Austin/Texas όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πιθανούς επενδυτές. Θεωρούμε δε την συνεργασία του iMBA και της MSD ως πρότυπο για την περαιτέρω ανάπτυξη της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσα από συνέργειες και συνεργασίες».
Στην ίδια εκδήλωση ο συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Μιχάλης Στάγκος δήλωσε στην ομιλία του: «Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία και το ταλέντο του startup οικοσυστήματος των ID-GC με τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προσφέρει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την χρηματοδότηση της MSD, καταφέραμε να προσφέρουμε σε 22 ταλαντούχους νέους τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από το καλύτερο MBA πρόγραμμα της χώρας και παράλληλα να αναδείξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε πολλά υποσχόμενες νέες επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς και για αυτό τον λόγο επενδύουμε συστηματικά σε αυτόν τον τομέα, αναπτύσσοντας συνεχώς νέα προγράμματα και εργαλεία με στόχο τόσο την άρτια κατάρτιση των νέων επιχειρηματιών αλλά κυρίως την δημιουργία μιας καινούργιας νοοτροπίας».
Τέλος, ο κ. Αχμάντ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τη MSD η στήριξη της εκπαίδευσης και η προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Αναγνωρίζοντας την ερευνητική αριστεία που παράγει το ελληνικό πανεπιστήμιο, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
«Στη MSD έχουμε όραμα να πρωτοπορούμε σε ενέργειες που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Συνεργαστήκαμε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τους ID-GC και πιστεύω δημιουργήσαμε κάτι πραγματικά καινοτόμο με αληθινό αντίκτυπο που ενισχύει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Προσφέραμε την εκπαίδευση, τα μαθήματα και την γνώση για να αναπτύξουν οι μαθητές τις δικές τους καινοτόμες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας αισθητά τη ζωή και το μέλλον τους. Είδαμε στην πράξη ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι το φάρμακο για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος γιατί δημιουργεί τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η Ελλάδα διαθέτει κορυφαία ελληνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και ανθρώπους με ιδιαίτερα ταλέντα, είναι τιμή μας που με αυτές τις υποτροφίες παρέχουμε τα απαιτούμενα ώστε να μένουν και να αναπτύσσονται εδώ» δήλωσε ο κ. Αχμάντ.
Το ΜΒΑ International
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα διεθνές πρόγραμμα ΜΒΑ, πιστοποιημένο και βραβευμένο από τον διεθνή οργανισμό ΑΜΒΑ (Association of MBAs). Στόχος του είναι να ενισχύσει την αγορά εργασίας με την παρουσία εξειδικευμένων στελεχών, που διαθέτουν σύγχρονες τεχνικές και δεξιότητες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών στόχων στο σημερινό διεθνές, περίπλοκο, ανταγωνιστικό και ανεπτυγμένο τεχνολογικά περιβάλλον. Το πρόγραμμα προσφέρεται εξολοκλήρου στα αγγλικά και προσελκύει φοιτητές από περισσότερες από 30 χώρες και διδακτικό προσωπικού από τρεις ηπείρους. Επί σειρά ετών καταλαμβάνει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς κατατάξεις.
Οι φοιτητές της κατεύθυνσης κατά τα πρώτα δύο δίμηνα των σπουδών τους παρακολουθούν μαθήματα κορμού που αγγίζουν όλες τις πτυχές της διοίκησης μιας επιχείρησης (π.χ. Accounting & Financial Reporting, Marketing Management, Organizational Behavior & HRM, Information System Management κτλ.).
Κατά τις τρεις επόμενες περιόδους οι φοιτητές εμβαθύνουν στον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με εξειδικευμένα μαθήματα (π.χ. Innovation, Creativity & the Management of Technology, Entrepreneurship & Sustainable Energy κτλ.). Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σημαντικό αριθμό μαθημάτων εκείνα που τους ενδιαφέρουν, ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και τις κλίσεις.
Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών τους επενδύουν και στην προσωπική τους ανάπτυξη, μέσω του εξατομικευμένου προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων (PSDP – Personal Skills Development Program). Με συμμετοχή σε workshops, ατομικές και ομαδικές εργασίες, παιχνίδια ρόλων και προσωπική συμβουλευτική, καλλιεργούν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές τους ικανότητες, αποκτούν αυτογνωσία και αυτοέλεγχο και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο, το άγχος και τη δυναμική των ομάδων. Τέλος, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δημιουργούν το business plan για την επιχείρησή τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία