Δύο πειραματικά εμβόλια για τον Εμπολα τα οποία δοκιμάζονται σε κλινική δοκιμή στη Λιβερία φαίνεται να είναι ασφαλή, ανέφεραν ειδικοί των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ).

Μια μόνο δόση

Αμφότερα τα εμβόλια χορηγούνται σε μια μόνο ενέσιμη δόση και δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε περισσότερα από 600 άτομα στη Λιβερία στο πλαίσιο της δοκιμής που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Νόσους (ΝΙΑΙD), ένα από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η επιδημία του Εμπολα που ξεκίνησε στη δυτική Αφρική πριν από ένα έτος έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερα από 10.200 άτομα. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η μείωση στον αριθμό των νέων περιπτώσεων στις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, έχει γεννήσει ελπίδες σχετικά με το ότι η επιδημία πιθανώς φθάνει στο τέλος της.

Η επόμενη φάση της αποτελεσματικότητας

Τώρα, μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ασφάλεια των εμβολίων η δοκιμή πιθανότατα θα περάσει στην επόμενη φάση του ελέγχου της αποτελεσματικότητάς τους. Στη νέα αυτή φάση επιπλέον εθελοντές θα λάβουν είτε ένα από τα δύο εμβόλια είτε εικονικό εμβόλιο ώστε να αξιολογηθεί αν το ανοσοποιητικό σύστημά τους αποκρίνεται παράγοντας αντισώματα ενάντια στον Εμπολα.

Στη δοκιμή οι εθελοντές δεν εκτίθενται επί τούτου στον επικίνδυνο, συχνά θανατηφόρο ιό. Η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο μέσω της παραγωγής αντισωμάτων είναι εκείνη που μαρτυρεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν αν κάποιος είχε όντως εκτεθεί στον ιό.

«Είμαστε ευγνώμονες στους κατοίκους της Λιβερίας που δέχθηκαν να είναι εθελοντές σε αυτή τη σημαντική κλινική δοκιμή» ανέφερε ο διευθυντής του NIAID δρ Αντονι Φάουτσι και προσέθεσε ότι «πρέπει τώρα να προχωρήσουμε μπροστά, να προσαρμόσουμε και να επεκτείνουμε τη μελέτη ώστε τελικά να προσδιορίσουμε αν αυτά τα πειραματικά εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από τον Εμπολα και να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά ξεσπάσματα του ιού».

Διπλή τυφλή δοκιμή

Το ένα από τα δύο εμβόλια αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline σε συνεργασία με ερευνητές του NIAID ενώ το δεύτερο από ειδικούς της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά και τα δικαιώματά του έχει λάβει η εταιρεία NewLink. Οι δοκιμές των εμβολίων ξεκίνησαν στις 2 Φεβρουαρίου στη Μονρόβια της Λιβερίας και είναι διπλές τυφλές – ούτε οι εθελοντές ούτε οι ερευνητές γνωρίζουν ποιος έλαβε εμβόλιο, ούτε ποιο από τα δύο εμβόλια, ούτε αν έλαβε εικονικό εμβόλιο.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τώρα να συλλέγουν εθελοντές στη δοκιμή μέχρι τα τέλη Απριλίου – στόχος είναι να συγκεντρωθούν περί τα 1.500 άτομα. Επιθυμούν μάλιστα να συλλέξουν περισσότερες γυναίκες καθώς στην πρώτη ομάδα οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 16% των εθελοντών προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην ανοσολογική απόκριση ούτε παρενέργειες που αφορούν μόνο τις γυναίκες.

Οι εθελοντές θα παρακολουθηθούν επί τουλάχιστον ένα έτος – θα ληφθούν δείγματα αίματος έξι και δώδεκα μήνες μετά τον εμβολιασμό ώστε να φανεί πόσο διαρκεί η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο.