Ονομάζεται WinkApp και είναι μια εφαρμογή ικανή να χαρίζει αέρα… ζωής σε κάθε εκτυπωμένο κείμενο, προσφέροντας στον χρήστη επιπλέον στοιχεία μέσω κινητού ή τάμπλετ, βίντεο ή παραπομπές σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Ο τρόπος χρήσης του app είναι πανεύκολος: το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να σαρώσει μέσω της κάμερας της συσκευής την εκτυπωμένη λέξη που φέρει τους ειδικούς χαρακτήρες. Σε αντίθεση με την τεχνολογία των QR codes, δεν απαιτείται κάποιο άλλο γραφικό σημείο και αμέσως το κείμενο «ζωντανεύει» μπροστά τα μάτια του αναγνώστη.
«Η ανάγνωση κειμένου στο χαρτί είναι πολύ πιο ευχάριστη, ωστόσο δεν συνοδεύεται από τον πλούτο, τη συνδεσιμότητα και την ανανέωση του περιεχομένου που λαμβάνει κανείς διαβάζοντας ένα κείμενο online» λέει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιτάι Αράντ.
«To WinkApp γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στην offline και στην online πλοήγηση. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την εκτυπωμένη ειδική γραμματοσειρά που σε ρόλο δακτυλικού αποτυπώματος συνδέει το χαρτί με την εν λόγω τεχνολογία. Κάποιος μπορεί να ανεβάσει κείμενο στον server μας, και να το συνδέσει με το σχετικό διαδικτυακό περιεχόμενο. Μόλις ο χρήστης σαρώσει τον «καμουφλαρισμένο» σύνδεσμο σε ένα άρθρο εφημερίδας ή περιοδικού, ο πατενταρισμένος αλγόριθμος του συστήματος εντοπίζει την πηγή και στέλνει στην οθόνη της συσκευής του το προεπιλεγμένο περιεχόμενο. Είναι για την ακρίβεια αρκετά απλό!» μας εξηγεί ο ίδιος.
Μια ορχήστρα σε ένα… όργανο
Ενα όργανο, μια ορχήστρα. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στην περίπτωση του Instrument 1: ενός ψηφιακού οργάνου το οποίο παίζεται ως πλήκτρα, κιθάρα, βιολί, μπάσο ή ακόμη και ντραμς. Με την πρώτη ματιά, το γκάτζετ παραπέμπει στο μπράτσο κιθάρας μήκους 80 εκατοστών και συνδέεται με smartphone, tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή για την επιλογή του οργάνου, όπως επίσης και για τη ρύθμιση του ήχου του.
To Instrument 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με εκατοντάδες εφαρμογές για την προσθήκη ειδικών εφέ στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την εταιρεία Artiphon από το Τενεσί που σχεδίασε το πρωτότυπο μουσικό όργανο, η ψηφιακή συσκευή απευθύνεται τόσο σε μουσικούς όσο και σε ερασιτέχνες ακριβώς επειδή είναι εκπληκτικά εύχρηστη. «Πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να παίξει μουσική και όπως βλέπουμε ο περισσότερος κόσμος το θέλει» αναφέρει η εταιρεία μέσα από τη σελίδα της στο Kickstarter, από όπου στοχεύει στην προσέλκυση κεφαλαίου για τη μελλοντική της διάθεση.
Ποτήρι για διαστημικά κοκτέιλ
Η κατανάλωση ενός μαρτίνι υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Αυτό αναλογίστηκαν και οι υπεύθυνοι της αμερικανικής εταιρείας Cosmic Lifestyle Corp (CLC) και επινόησαν το Zero Gravity Cocktail Project. Μια προσπάθεια για την δημιουργία ενός ποτηριού που θα προσφέρει στους αστροναύτες μελλοντικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το ποτό τους χωρίς να χρειάζεται να… κυνηγούν σταγόνες στον αέρα.
Το καινοτόμο ποτήρι που «συνδυάζει την κομψότητα ενός κλασικού ποτηριού για μαρτίνι και τη Φυσική της επιστήμης του Διαστήματος» δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται στις αύλακες στο εσωτερικό του πλαστικού ποτηριού οι οποίες «φυλακίζουν» το υγρό στο εσωτερικό του. «Το Zero Gravity Cocktail Project αποτελεί ένα πείραμα γύρω από τη δυναμική των ρευστών και τον σχεδιασμό με σκοπό τη βελτίωση του τρόπου ζωής» αναφέρει η εταιρεία. «Το στόμα του χρήστη λειτουργεί σαν… καλαμάκι, επιτρέποντάς του να ρουφάει το περιεχόμενο των πτυχώσεων του ποτηριού».
Το ποτήρι… μηδενικής βαρύτητας βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου (μέσω Kickstarter), ενώ είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελία στην αστρονομική τιμή των 400 δολαρίων –δηλαδή περίπου 376 ευρώ.

Πετάει, πετάει το αυτοκίνητο;

Το όχημα που θα μπορούσε να κάνει τον εφιάλτη του ατελείωτου μποτιλιαρίσματος να μοιάζει μακρινός, είναι εδώ! Το ιπτάμενο αυτοκίνητο AeroMobil έρχεται από τη Σλοβακία και πρόκειται να… ανοίξει τα φτερά του το 2017.
Το διθέσιο όχημα διαθέτει αυτονομία πτήσης 700 χλμ. με ένα γέμισμα σε ένα κοινό βενζινάδικο. Οταν τα φτερά του είναι κλειστά και από ιπτάμενο το AeroMobil γίνεται και πάλι αυτοκίνητο, χωράει σε μια κανονική θέση στάθμευσης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AeroMobil, Ζουράι Βάτσουλικ, η εταιρεία άρχισε να σχεδιάζει το ιπτάμενο όχημά της το 1990. Πλέον, το πρώτο μοντέλο έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις δοκιμές του και πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017 στην τιμή των 200.000 δολαρίων –δηλαδή περίπου 190.000 ευρώ -, ενώ η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός δεύτερου αυτόνομου μοντέλου, όπου ο επιβάτης θα απολαμβάνει απλά το επίγειο ή εναέριο ταξίδι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ