Η φράση του τίτλου ανήκει στον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί και αφορά τις αγγλικές ομάδες. Η εκκωφαντική αποτυχία των αγγλικών ομάδων στην τελευταία φάση των ευρωπαϊκών κυπέλλων την καθιστά απολύτως επίκαιρη. Στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι τρεις αγγλικές ομάδες, Τσέλσι, Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι, ήπιαν το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ η μοναδική επιζήσασα ως τη φάση των «16» Εβερτον εκτροχιάστηκε από την Ντιναμό Κιέβου. Η απουσία αγγλικής ομάδας από τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είχε συμβεί παρά μόνο μία φορά από το 1996, την περίοδο 2012-2013.
Το στραπάτσο μάλιστα ήρθε τη στιγμή που η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ απογειώνει τα έσοδά της σε αστρονομικά ύψη σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές, την Πριμέρα Ντιβισιόν, την Μπουντεσλίγκα, το Καμπιονάτο ή τη γαλλική Λιγκ 1 για να επιβεβαιώσει ότι «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία», ούτε καν την επιτυχία, θα προσθέταμε. Την ώρα που η Πρέμιερ Λιγκ απολαμβάνει μια φρενήρη, παγκόσμιας εμβέλειας αποδοχή, η οποία μεταφράζεται σε μυθικά τηλεοπτικά συμβόλαια (7 δισ. ευρώ θα αποδώσει το επόμενο), οι κορυφαίες ομάδες της αδυνατούν να πλησιάσουν έτσι την κορυφή της Ευρώπης.
Οι Αγγλοι μοιάζει να έχουν πέσει θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους. Στις αιτίες για την αποκαθήλωσή τους προσμετράται το γεγονός ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι υποχρεωμένη να αγωνίζεται ακόμη και την περίοδο των γιορτών όταν οι αντίπαλοί της ξεκουράζονται, ενώ στη Γερμανία υπάρχει η περίφημη χειμερινή διακοπή. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό για να εξηγήσει την αποτυχία. Η βασική αιτία του κακού φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια την ανταγωνιστικότητα της Πρέμιερ Λιγκ που καθιστά κάθε παιχνίδι ντέρμπι και επιβαρύνει έτσι τις κορυφαίες ομάδες της που την εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ η διαφορά μεταξύ της 2ης και της 7ης ομάδας είναι μόλις 7 βαθμοί, η μικρότερη στην Ευρώπη!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ