Εναν «εξωσχολικό», τον Ταντ Σμιθ, προσέλαβε ο Sotheby’s στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ύστερα από έναν χρόνο πιέσεων και απαιτήσεων των επενδυτών για μεγάλες αλλαγές που θα μπορέσουν να ξανακάνουν τον διάσημο οίκο δημοπρασιών πιο ανταγωνιστικό.
Ο Σμιθ, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Madison Square Garden, ιδιοκτήτριας εταιρείας των δημοφιλών στις ΗΠΑ και όχι μόνο αθλητικών ομάδων μπάσκετ New York Knicks και χόκεϊ επί πάγου New York Rangers, θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 31 Μαρτίου, μετά την αποχώρηση του προκατόχου του Γουίλιαμ Ρούπρεχτ, η οποία είχε ανακοινωθεί ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Ο Ρούπρεχτ είχε δεχθεί έντονη κριτική, κυρίως από ακτιβιστές μεγαλομετόχους του Sotheby’s, όπως ο Ντάνιελ Λεμπ, ο οποίος τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον της διευθυντικής τακτικής του και απαίτησε μάλιστα την παραίτησή του. Τελικά, η Third Point, το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται ο Λεμπ, κατάφερε τον περασμένο Μάιο να πάρει τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Sotheby’s, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς ο αμερικανικός οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση του Ρούπρεχτ μόλις βρισκόταν ο αντικαταστάτης του. Κατά τα λεγόμενα των ιθυνόντων του Sotheby’s, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή από τον Σμιθ.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος του οίκου από το 2000, ο Σμιθ δεν έχει καμία πρότερη εμπειρία στον χώρο των δημοπρασιών, κάτι που ωστόσο θεωρείται το μεγαλύτερο προσόν του. Δεδομένης της αναζήτησης για ένα φρέσκο πρόσωπο, με νέες ιδέες, που θα μπορούσε να οδηγήσει την προσπάθεια εξυγίανσης του Sotheby’s, ο Σμιθ χαρακτηρίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του οίκου «αποδεδειγμένα ηγετική φυσιογνωμία με εμπειρία στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με στρατηγικό όραμα και ικανότητα να κατανοεί και να εξυπηρετεί ανάλογα τις ανάγκες των πελατών και κυρίως με ιστορικό επαναφοράς μιας εταιρείας στην κερδοφορία». Ο Σμιθ προσελήφθη στη Madison Square Garden τον Μάιο του 2014 και στο διάστημα που ακολούθησε ως το τέλος του έτους τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διπλασιάστηκαν.
Αντίθετα, ο Sotheby’s, παρά την καταγραφή παγκόσμιων πωλήσεων-ρεκόρ που έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια το 2014 και εν μέσω ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για έργα τέχνης από την παγκόσμια ελίτ, έχει αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις του για τα τέσσερα από τα οκτώ τελευταία τετράμηνα, σημειώνει το Reuters. Ειδικά για το τελευταίο τετράμηνο του προηγούμενου έτους ανακοίνωσε πτώση των κερδών σχεδόν κατά ένα πέμπτο, γεγονός που αύξησε τις πιέσεις στην τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία έχει μειωθεί κατά 10% τις τελευταίες 30 ημέρες.
Ο ηλικίας 50 ετών Σμιθ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. έχτισε την καριέρα του στον χώρο των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Δεν φαίνεται ωστόσο να τον πτοεί η απειρία του στον χώρο των δημοπρασιών αλλά μάλλον το άκρως αντίθετο. Σε υπόμνημά του προς τους υπαλλήλους του Sotheby’s αναφέρει: «Ειλικρινά αμφιβάλλω ότι οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον πλανήτη ξέρει περισσότερα για τη σχέση της τέχνης και του εμπορίου από τους ταλαντούχους ανθρώπους εδώ. Η γνώση και η εμπειρία σας είναι απαραίτητη για τη μελλοντική επιτυχία μας. Την ίδια στιγμή εγώ έχω δεκαετίες εμπειρίας σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις γεμάτες δημιουργικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αύξησης των εσόδων και προβλήματα στο επιχειρηματικό τους μοντέλο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ