Οι επαφές μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως πως στο κλιμάκιο του τομέα ευθύνης του δόθηκαν εντολές να υπάρχει συζήτηση σε πληροφοριακό επίπεδο χωρίς να μπαίνουν σε ζητήματα πολιτικής.

Το θέμα ετέθη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε τον διορισμό του Γεράσιμου Φραγκισκάτου ως προέδρου του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, ρώτησε τον παριστάμενο υπουργό αν έχουν βάση τα όσα ακούγονται για μεταβίβαση προς έγκριση στους θεσμούς των νομοσχεδίων πριν αυτά κατατεθούν στη Βουλή. Η Επιτροπή αποφάσισε υπέρ του διορισμού του κ. Φραγκισκάτου, με τη θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η ΧΑ δήλωσαν «παρών» και το ΚΚΕ ψήφισε «όχι».

Ακόμη, ο κ. Στρατούλης ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση των 100 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι θέμα ωρών, ενώ είναι έτοιμες οι ρυθμίσεις για το «πάγωμα» μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, για το πού θα βρεθούν τα χρήματα αφού έχουν στερέψει οι πόροι (δάνειο και έκτακτη κρατική επιχορήγηση), ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως κατά το έτος που διανύουμε δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα για την αποπληρωμή των εφάπαξ ακόμα και των ληξιπρόθεσμων. Επίσης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και δεν απαιτείται νέος μαθηματικός τύπος, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει θέμα νέων μειώσεων συντάξεων, ούτε αύξησης των εισφορών.

Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου, πάντως, τόνισε πως διασφαλίζεται η καταβολή των εφάπαξ την τρέχουσα χρονιά, όμως δεν αρνήθηκε πως υπάρχει «τεράστιο ζήτημα με τη χρηματοδότηση», επισημαίνοντας πως αν στο μέλλον προκύψει πρόβλημα τότε «θα δούμε τι θα κάνουμε» για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του. Ακόμη, ο κ. Φραγκισκάτος δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει 431.140 ασφαλισμένους (358.000 στο Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, 52.000 στο Ταμείο Δημοτικών, 10.400 στο Ταμείο Νομικών Δημοσίου Δικαίου, 10.100 στο Ταμείο Κληρικών, 492 του Προσωπικού Επιμελητηρίων και 146 του Προσωπικού του Ταμείου Νομικών).