Αναπτυξιακή τράπεζα
Στα σκαριά έχει βάλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας η οποία, όπως μαθαίνουμε, θα έχει κορμό το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σ΄αυτή θα ενταχθούν όλα τα αναπτυξιακά ταμεία που έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς για τους μικρούς, τους μεσαίους επιχειρηματίες και τώρα έχουν ξεμείνει από κεφάλαια.

Πρόεδρος των τραπεζιτών
Επειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες στον χώρο των τραπεζών ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναμένεται να τοποθετηθεί πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Παραδοσιακά τη θέση του προέδρου της ΕΕΤ καταλαμβάνει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Μετονομασία
Ονοματολογίας συνέχεια. Είναι γνωστή η τακτική της κυβέρνησης να ξαναβαφτίζει όρους και έννοιες. Ετσι, όπως πληροφορείται η στήλη, μετά την τρόικα που έγινε θεσμοί, την παράταση που έγινε γέφυρα και τα τεχνικά κλιμάκια Brussels Group, σειρά έχουν τώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Ηδη στο οικονομικό επιτελείο έχει πέσει η πρόταση να μετονομασθούν σε δημόσιες πολιτικές!

Ανατίμηση
Η ανατίμηση του δολαρίου ως προς το ευρώ επηρεάζει αρνητικά τις καταβολές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, οι οποίες υπολογίζονται με βάση το καλάθι των νομισμάτων που απαρτίζουν τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (CEDER) του Ταμείου.

Στην παρούσα περίοδο η ανατίμηση του δολαρίου στα επίπεδα του 1,05 ευρώ από 1,30 και 1,35 ευρώ που ήταν πριν από έξι μήνες και έναν χρόνο αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων του ΔΝΤ.


Ανοδος
Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη του ξενοδοχείου «Hilton» στο κέντρο της Αθήνας το 2014, απόρροια της αυξητικής τάσης που κατεγράφη στο τουριστικό ρεύμα και της συγκράτησης των δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ξενοδοχεία πολυτελείας εμφάνισαν την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση της μέσης τιμής δωματίων και φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω την καταστροφική διετία 2011-2012.

Το «Hilton», όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ιονικής Ξενοδοχειακής στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, το ποσοστό πληρότητας δωματίων διαμορφώθηκε το 2014 σε 66,2% έναντι 60,9% το 2013 και η μέση τιμή δωματίου στα 141,42 ευρώ έναντι 133,44 ευρώ το 2013. Ο κύκλος εργασιών του ξενοδοχείου έφτασε το 2014 τα 28,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 10,7% και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 57% στα 6,4 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ