Υστερα από κάθε επεισόδιο σε ελληνικό γήπεδο η συνήθης κοινότοπη διαπίστωση είναι: «Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα συγκρίνεται η συμπεριφορά ελλήνων οπαδών στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ με αυτή στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Ούτε όμως οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ούτε τα εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη είναι αμόλυντα από τον ιό της βίας, αντιθέτως με αυτά που πρεσβεύει η ελληνική κοινοτοπία.
Η ίδια η UEFA, η οποία διά του προέδρου της Μισέλ Πλατινί έδινε συμβουλές στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, πονοκεφαλιάζει με τα συχνά φαινόμενα βίας που παρατηρήθηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και αν το «αποστειρωμένο» από… περιθωριακές ομάδες και πλήρως ελεγχόμενο εδώ και χρόνια Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει αμόλυντο, το Γιουρόπα Λιγκ δείχνει άρρωστο. Σοβαρά επεισόδια βίας σημειώθηκαν με την ευκαιρία αγώνων του Γιουρόπα Λιγκ όχι μόνο από τους… κατσαπλιάδες των ανατολικών χωρών (Ουκρανούς και Ρώσους) αλλά και από ολλανδούς, άγγλους και ενίοτε γερμανούς οπαδούς που βρήκαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τα αυστηρά μέτρα των εγχώριων διοργανώσεων και να ξεσαλώσουν στο εξωτερικό.
Η UEFA μπροστά την εφετινή έξαρση της βίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και πολιτικό υπόβαθρο, όπως στην περίπτωση των ουκρανικών ομάδων, συζητεί να προχωρήσει σε… ελληνικού τύπου μέτρα κλείνοντας τις πόρτες των γηπέδων των ατάκτων.
Την ίδια στιγμή και καθώς συμπτώματα χουλιγκανισμού επανεμφανίζονται στην υποτίθεται άτρωτη λόγω των περιβόητων μέτρων Θάτσερ Αγγλία, πολλή συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη για την αγγλοσαξονικού τύπου φύλαξη των αγώνων. Σύμφωνα με αυτή, η φύλαξη στο εσωτερικό των γηπέδων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των διοργανωτών, ενώ η αστυνομία περιορίζεται στη διατήρηση της τάξης στον εξωτερικό χώρο. Από ορισμένους ειδικούς ο τρόπος αυτός χαρακτηρίζεται πλέον αρχαϊκός και αποσπασματικός. Μάλιστα οι Γάλλοι θεωρούν ότι ο δικός τους τρόπος, της συνεργασίας των δύο πλευρών, είναι πιο αποτελεσματικός. Σε μια στιγμή που στην Ελλάδα έχει ανοίξει η συζήτηση για την αντιμετώπιση της βίας καλό είναι να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ