Με την αγορά να αναµένει τα αποτελέσµατα των διαπραγµατεύσεων της κυβέρνησης µε τους δανειστές, τη συµµετοχή των επενδυτών υποτονική και τους ξένους αποστασιοποιηµένους, τόσο τα ελληνικά οµόλογα όσο και οι µετοχές στο χρηµατιστήριο της Αθήνας παραµένουν στο ναδίρ των αποδόσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους οι ελληνικές µετοχές µε βάση τους δείκτες της MSCI παρουσιάζουν τη χειρότερη απόδοση εφέτος στον κόσµο σε όρους δολαρίου (-28,51%), µε την πρώτη δεκάδα των απωλειών να συµπληρώνουν οι αντίστοιχες µετοχές της Σερβίας (-23,97%), της Κολοµβίας (-22,70%), της Βουλγαρίας (-22,28%), του Καζακστάν (-21,80%), της Τουρκίας (-18,69%), της Βραζιλίας (-17,15%), της Νιγηρίας (-14,24%), της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (-13,61%) και της Γκάνας (-11,5%). Την ίδια ώρα, ενώ το «τύπωµα χρήµατος» και οι αγορές κρατικών οµολόγων της ΕΚΤ, οι οποίες από 9,8 δισ. ευρώ τις πρώτες τρεις ηµέρες του προγράµµατος που άρχισε την περασµένη Δευτέρα αναµένεται να φθάσουν τα 55 δισ. ευρώ τον Μάρτιο (συνολικά τα 1,14 τρισ. ευρώ ως τον Σεπτέµβριο του 2016), οδήγησαν το κόστος δανεισµού των χωρών της ευρωζώνης στο ναδίρ, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων παραµένουν στο ζενίθ, αφού δεν συµµετέχουν στο «πάρτι» της ευρωζώνης, µε τις αποδόσεις των ελληνικών τριετών οµολόγων να ξεπερνούν το 19% και των δεκαετών να προσεγγίζουν το 11%.

Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι επενδυτές περιορίζουν εδώ και µήνες την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά, καθώς οι ανησυχίες τους σχετικά µε την επίτευξη λύσης στο ελληνικό πρόβληµα δεν δείχνουν να υποχωρούν. Το βασικό σενάριο των διεθνών επενδυτικών τραπεζών παραµένει πάντως ακόµη η επίτευξη µιας συµβιβαστικής λύσης που θα οδηγήσει ενδεχοµένως σε ένα τρίτο πρόγραµµα διάσωσης, µε πιθανή µια ελάφρυνση του χρέους µε αντάλλαγµα τις µεταρρυθµίσεις. Ωστόσο οι αµφιλεγόµενες πολλές φορές θέσεις που διατυπώνουν ορισµένα στελέχη της κυβέρνησης τροµάζουν τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν να επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο σενάρια εξόδου από το ευρώ έστω και µε τη µορφή «ατυχήµατος». Το αν τελικά θα επικρατήσει το βασικό σενάριο των αναλυτών το οποίο προβλέπει συµβιβασµό ανάµεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις ανάµεσα στις δύο πλευρές είναι πιθανό να επιµείνουν και η χώρα να εισέλθει σε µεγάλες περιπέτειες µε απρόβλεπτες συνέπειες, αποτελεί ένα ερωτηµατικό, πράγµα που σηµαίνει ότι οι διακυµάνσεις στις ελληνικές αγορές θα συνεχιστούν.

Euroxx Securities

Οι τιµές-στόχοι για τις µετοχές των τραπεζών

Ανώµαλο δρόµο για τον τραπεζικό κλάδο διαβλέπει η Euroxx Securities, η οποία δίδει νέες τιµές-στόχους για τις µετοχές των τραπεζών τα 0,45 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,15 ευρώ για τη Eurobank, τα 2 ευρώ για την Εθνική και τα 0,70 ευρώ για την Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ