Ο Εντουάρντο Κοσταντίνι κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη πόλη πάνω σε έναν βάλτο και ίδρυσε ένα μουσείο θέτοντας ως βάση την προσωπική του συλλογή από έργα σύγχρονης τέχνης. Ο αργεντινός πολυεκατομμυριούχος έδειξε από μικρή κιόλας ηλικία ότι διαθέτει έναν ιδιαίτερο επιχειρηματικό τρόπο σκέψης.
Γεννημένος σε μια μεσοαστική οικογένεια του Μπουένος Αϊρες και με έναν πατέρα που μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα σε τρεις δουλειές προκειμένου να στηρίξει τη 15μελή οικογένεια, ο νεαρός Κοσταντίνι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τραβήξει περισσότερη προσοχή. Σύντομα ανακάλυψε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει δεν είναι να δημιουργεί προβλήματα με τον επαναστατικό και εκρηκτικό του χαρακτήρα αλλά με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.

«Συνήθιζα να κόβω φρούτα και ξηρούς καρπούς από τα δέντρα και στη συνέχεια να τα πωλώ στον παγωτατζή της γειτονιάς ή να αγοράζω γλυκά και να τα μεταπωλώ. Αυτές ήταν οι πρώτες μου μικροεπιχειρηματικές δραστηριότητες»
λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC.
Σήμερα ο ηλικίας 69 ετών αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ελέγχει μια αυτοκρατορία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων η οποία εκτείνεται από την Αργεντινή ως τις ΗΠΑ. Η εταιρεία Consultatio Real Estate της οποίας είναι ιδρυτής και πρόεδρος κατασκευάζει οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, από πολυτελείς κατοικίες και γραφειακούς χώρους ως ουρανοξύστες και ολόκληρες πόλεις, συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 3 δισ. δολάρια. Το περιοδικό «Forbes» το 2013 του έδωσε τον χαρακτηρισμό «γκουρού», που τον ακολουθεί ως και σήμερα, εξαιτίας της ικανότητάς του να προβλέπει τις διάφορες οικονομικές τάσεις και να αντιδρά ανάλογα.

«Ο Κοσταντίνι είναι ένας μεγάλος οραματιστής»
σχολιάζει ο λατινοαμερικανικός Τύπος, κάτι που βέβαια εύκολα γίνεται αντιληπτό αν παρακολουθήσει κανείς τα έργα τα οποία έχει αναπτύξει η Consultatio τα τελευταία χρόνια. Τα τρία τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει μεταφέρει το επίκεντρο της δραστηριότητάς της στο Μαϊάμι με την κατασκευή δύο τεράστιων υπερπολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων. Το Oceana Key Biscayne έχει ήδη φέρει 650 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις, με το 90% των μονάδων να έχει πωληθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο. Το αδελφό πρότζεκτ, το Oceana Bal Harbour, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2016, ενώ έχει ήδη αγοραστεί το 50% των 240 μονάδων του συγκροτήματος, των οποίων η τιμή εκκίνησης είναι περί τα 2 εκατ. δολάρια.
Το μεγαλύτερο έργο του ως σήμερα παραμένει η Nordelta στο Μπουένος Αϊρες, μια πόλη μέσα στην πόλη που χτίστηκε πάνω σε μια βαλτώδη έκταση. Επειτα από 15 χρόνια η Nordelta έχει πάνω από 30.000 κατοίκους, περισσότερες από 10 γειτονιές, πέντε σχολεία, ένα ιατρικό κέντρο, εμπορικά κέντρα, πέντε κινηματογράφους, τέσσερις τράπεζες, 20 εστιατόρια, αθλητικά σωματεία και ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το 2010 ο Κοσταντίνι και η εταιρεία του ξεκίνησαν την ανάπτυξη μιας δεύτερης κοινότητας σε έκταση 2.700 στρεμμάτων βορείως της Nordelta που ονομάζεται Πουέρτος ντε Λάγκο.
Το κέρδος δεν είναι όμως, κατά τον ίδιο, αυτό που τον παρακινεί για τη δημιουργία όλων αυτών των έργων. Στόχος του είναι να δημιουργεί κάτι που εξυψώνει και προσθέτει αξία στην κοινότητα. Λαμπρό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας του είναι το μη κερδοσκοπικό μουσείο σύγχρονης τέχνης MALBA (Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires) που ίδρυσε το 2001 ο εξαιρετικά φιλότεχνος και μανιώδης συλλέκτης Κοσταντίνι. «Πάντα εκτιμούσα την τέχνη και άρχισα να συλλέγω έργα πολύ νωρίς. Η τέχνη μεταμορφώνει, περιβάλλει και εκπαιδεύει μια κοινότητα, όπως ακριβώς κάνουν και τα μουσεία» τονίζει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι επιθυμία του ήταν «η βελτίωση του κόσμου γύρω μας εκθέτοντας την τέχνη σε δημόσιους χώρους».
Ο αργεντινός πολυεκατομμυριούχος δώρισε ολόκληρη την προσωπική του συλλογή έργων τέχνης –πάνω από 200 κομμάτια –για να ξεκινήσει το MALBA τη λειτουργία του, ενώ σήμερα το μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 500 έργα κορυφαίων σύγχρονων καλλιτεχνών από τη Λατινική Αμερική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ