Μία από τις νοστιμότερες φασολάδες που μαγειρέψαμε μαζί με τον Ηλία Κοκορόσκο, σεφ στο εστιατόριο Ελιά που διευθύνω στο Ντουμπάι.

Eτοιμάζω μια φασολάδα, μουλιάζοντας αποβραδίς 500 γρ. φασόλια, μέτρια. Την επομένη τα βάζω σε κατσαρόλα με κρύο νερό, 3 δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους, και αφήνω να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζω και ρίχνω 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 πιπερίτσα καυτερή και 2 καρότα, σε ροδέλες. Μαγειρεύω για περίπου 35-40 λεπτά. Ενα τέταρτο πριν από το τέλος ρίχνω 6-7 κλωναράκια σέλινο.

Βγάζω από μέσα 6-7 κ.σ. φασόλια και τα κρατάω στην άκρη για το ντεκόρ των πιάτων. Προσθέτω στη φασολάδα 1 κ.σ. ντοματοπελτέ, 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Δοκιμάζω και αφήνω να μαγειρευτούν για ακόμη 20 λεπτά. Μόλις τα φασόλια είναι έτοιμα, τα περνάω μαζί με τα λαχανικά από το multi.

Σε ένα μπολ ανακατεύω 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 120 γρ. βούτυρο αγελάδος, 75 γρ. ξινομυζήθρα,
60 γρ. πούδρα αμυγδάλου και 1 κ.σ. μαραθόσπορο.

Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνω μια λεπτή στρώση από το παραπάνω μείγμα. Ψήνω στον φούρνο στους 170°C βαθμούς για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω σε 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα για 4-5 λεπτά. Την απομακρύνω και κρατάω στην άκρη το λάδι.

Σερβίρω τη βελουτέ σούπα στα πιάτα. Μοιράζω από πάνωq 1 φέτα παστουρμά, ψιλοκομμένη, καθώς και το σοταρισμένο με τσίλι ελαιόλαδο. Τρίβω το «μπισκότο» μαραθόσπορου και στολίζω το κέντρο του πιάτου με λίγα τρυφερά φύλλα σέλινου, λαδωμένα. Γύρω-γύρω διακοσμώ με τα ολόκληρα φασόλια (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.