Αναχωρήσεις…
Πολλές φορές τα πρόσωπα συμβολίζουν και τις εποχές. Για παράδειγμα η περίπτωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπου άρτι αφιχθείσα σε αυτό είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, την οποία έχασε ο Γιώργος Σταθάκης από το υπουργείο Ανάπτυξης και την κέρδισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εκεί λοιπόν γενικός γραμματέας ήταν ο Γιώργος Στεργίου, ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας των τελευταίων δεκαετιών. Τοποθετήθηκε την άνοιξη του 2009 και διατηρήθηκε επί έξι ολόκληρα χρόνια. Η αλλαγή του σηματοδοτεί το «τέλος εποχής». Μόνο κατά το ήμισυ όμως. Διότι μεγαλύτερη σημασία έχει το ποιος έρχεται.


…και αφίξεις
Πρόκειται για τον οικονομολόγο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης –και «κόκκινο πανί» για πολλούς λόγω των απόψεών του –Γιάννη Τόλιο. Θα είναι το «δεξί χέρι» του κ. Λαφαζάνη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, εφόσον μάλιστα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα κληθεί να παίξει επιτελικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Αυτονομία
Kάτω από το 50% της παραγωγικής τους δυναμικότητας λειτούργησαν οι μονάδες του ομίλου Τιτάν στην Αίγυπτο το 2014 παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για τσιμέντο αυξήθηκε κατά 2,4%.

Αιτία, οι συνεχείς διακοπές στην προμήθεια φυσικού αερίου από το κράτος, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για τη χρήση στερεών καυσίμων.

Ο όμιλος υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε εγκαταστάσεις χρήσης στερεών αλλά και δευτερογενών καυσίμων με στόχο τη σταδιακή επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας.


Συνειρμοί…
Οι οικονομικές εξελίξεις των ημερών προκαλούν συνειρμούς. Το περιστατικό είναι παλιό, αλλά ταυτόχρονα και επίκαιρο. Στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι γνωστό πως ορισμένοι γερμανοί τραπεζίτες θέλοντας να έχουν άμεση γνώση της ελληνικής κατάστασης έχουν επιλέξει έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων, που συνήθως κινούνται στις παρυφές της εξουσίας, διαθέτουν οξύνοια και καλή γνώση των δεδομένων του παρασκηνίου.

Αυτοί είναι οι συνομιλητές τους. Τους επισκέπτονται λοιπόν μια-δυο φορές τον χρόνο και συζητούν μαζί τους. Το περασμένο φθινόπωρο ένας εξ αυτών, επιχειρηματίας κατ’ επάγγελμα, έλεγε στη στήλη το εξής: Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και το πολιτικό πρόκριμα του ΣΥΡΙΖΑ, τραπεζίτης ήλθε στην Αθήνα και συναντήθηκε μαζί του.

Μόνο που πριν ο «δικός μας» αρχίσει να του αναλύει την κατάσταση τον ρώτησε πώς βλέπει ο ίδιος την εξέλιξη των ελληνικών πραγμάτων και την προοπτική επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο εκλογών τον Ιανουάριο του 2015.

Ο Γερμανός χαμογέλασε και απάντησε ότι «τους πρώτους μήνες θα μας ταλαιπωρήσει αλλά σε 6 μήνες, ως τον Ιούνιο του 2015, θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την κατάσταση». Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ