Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αρχίσουν το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού ανταρτών της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τις αρχές Μαρτίου.
Την Πέμπτη, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό συγκεκριμένων ανταρτικών ομάδων της Συρίας, οι οποίες μάχονται τόσο κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS) όσο και για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ- Ασαντ.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποστείλουν περισσότερους από 400 στρατιώτες, μεταξύ αυτών και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, για να εκπαιδεύσουν Σύρους αντάρτες εκτός Συρίας, πιθανότατα στο έδαφος της Τουρκίας.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ημέρα που Σύροι αντάρτες στο Χαλέπι αιχμαλώτισαν 32 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες, ενώ οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να βρίσκονται στην επίθεση.
Ο ακτιβιστής Αχμάντ Χαμέντ, ο οποίος βρίσκεται στο Χαλέπι, μετέδωσε ότι οι φιλοκυβερνητικοί μαχητές αιχμαλωτίστηκαν στο χωριό Ρατιάν, το οποίο ανακατέλαβαν οι αντάρτες, μετά την προσωρινή επιτυχία των κυβερνητικών δυνάμεων τις προηγούμενες ημέρες.
Οι αντάρτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ανακατέλαβαν την Πέμπτη και το χωριό Χαρντατνάιν.
Σκληρές μάχες διεξάγονται για το χωριό Μπασκόι. Την ίδια ώρα, απεσταλμένος του ΟΗΕ προσπαθεί να πετύχει εκεχειρία στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να μπορέσει να γίνει η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι μάχες γύρω από το Χαλέπι της Συρίας έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των θυμάτων και από τις δύο πλευρές. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, στρατός και φιλικές προς το καθεστώς πολιτοφυλακές, έχουν χάσει από την Τρίτη 70 άνδρες, ενώ οι αντάρτες περίπου 80.
Η σύνθεση των ανταρτών στην περιοχή περιλαμβάνει φιλικές προς τη Σαουδική Αραβία ισλαμιστικές ταξιαρχίες, μετριοπαθείς αντάρτες που στηρίζονται από τη Δύση, αλλά και το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα.