Ενα είδος ψωμιού που από μόνο του αποτελεί πλήρες γεύμα είναι οι κυπριακές «ελιωτές ζυμωτές» ή αλλιώς τα ψωμάκια με ελιές και μάραθα. Τις πρωτοδοκίμασα στη Λευκωσία και τις λάτρεψα αμέσως. Τις ξαναβρήκα στις λαϊκές όπου τις πουλάνε οι γιαγιάδες. Φανταστείτε τι ωραία θα ήταν αν στα ξενοδοχεία αυτά τα ωραία ψωμάκια αντικαθιστούσαν τα κακοποιημένα στην Ελλάδα κρουασάν.

Ζυμώνω καλά σε μια μπασίνα 500 γρ. σκληρό αλεύρι, 500 γρ. μαλακό αλεύρι, 50 γρ. ζάχαρη, 20 γρ. νωπή μαγιά ή 250 γρ. προζύμι (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε 200 γρ. προζύμι με 5 γρ. μαγιά), 500 ml νερό, 50 ml έ.π. ελαιόλαδο, 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ., 1 κρεμμύδι, 1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο και 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, όλα ψιλοκομμένα, και 1 κ.σ. ξερό και 2-3 ματσάκια μάραθα, χονδροκομμένα.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το μίξερ (αν και το ψωμί θέλει «χέρι»), χτυπάτε για 4 λεπτά σε αργή ταχύτητα και έπειτα άλλα 4 λεπτά σε γρήγορη. Πλάθω μπαλάκια των 80 γρ. ή και λίγο μεγαλύτερα. Πατάω μέσα στο κάθε μπαλάκι
5-6 ολόκληρες μαύρες ελιές (περίπου 100 συνολικά), ούτως ώστε να βυθιστούν μέχρι τη μέση του ζυμαριού. Στην Κύπρο αφήνουν το κουκούτσι στις ελιές, αλλά εγώ σας προτείνω να το βγάλετε για λόγους ασφαλείας.

Ξαναπατάω με την παλάμη μου τα ψωμάκια, τα αναποδογυρίζω σε ταψί που έχω στρώσει με λαδόκολλα, τα καλύπτω με μια πετσέτα και τα αφήνω να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνω στους 190°C για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους (υλικά για 20 ψωμάκια).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.