Θέλοντας να δοκιμάσουν τα παιδιά διάφορα χόρτα και να παίξουμε δημιουργικά μαζί στα μαθήματα μαγειρικής που κάνω, προτείνω να φτιάξουμε χορτοτηγανίτες. Τους λέω: «Σας δίνω μία συνταγή χωρίς να σας δώσω συνταγή!». Εκείνα δημιουργούν μόνα τους και το αποτέλεσμα δεν μας έχει προδώσει ποτέ. Οι τηγανίτες είναι πεντανόστιμες.

Ετοιμάζω μια ζύμη ψωμιού με 1 κιλό σκληρό αλεύρι, 500 ml νερό, 25 γρ. νωπή μαγιά, 25 γρ. αλάτι και 20 ml έ.π. ελαιόλαδο. Την αφήνω να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Παίρνω 2 τηγάνια. Στο ένα βάζω μπόλικο λάδι για τηγάνισμα και στο άλλο τη γέμιση που θα σκεφθεί το παιδί. Ανάλογα με την εποχή, διαλέγω πράσα, σέσκουλα, σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, μαργαρίτες, τσουκνίδες, δυόσμο, γαλατσίδες (ή ό,τι άλλο βρίσκω). Τα καθαρίζω, τα πλένω και τα στραγγίζω.

Λίγα μανιτάρια της αρεσκείας μου, απύρηνες ελιές, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια θα συμπληρώσουν τη γέμιση. Μερικές φορές προτείνω στα παιδιά ψίχα γαρίδας ή ψαχνό κοτόπουλο (αφού τα έχουμε βράσει), ακόμη και μοσχαρίσιο κιμά, μαγειρεμένο από την προηγουμένη, αλλά αποφεύγω τα αλλαντικά. Τα ψιλοκόβω και τα τσιγαρίζω σε λίγο έ.π. ελαιόλαδο.

Προσθέτω αλάτι και πιπέρι ή λίγο κύμινο κι αν θέλω κάποιο τυρί: φέτα, γραβιέρα, ξινομυζήθρα ή ανθότυρο, χονδροτριμμένα, και ανακατεύω.

Απλώνω λίγο ζυμάρι στον πάγκο και το ανοίγω με τα χέρια. Στη μέση βάζω τη γέμιση, κλείνω καλά και τηγανίζω σε μπόλικο λάδι. Προτιμώ το φύλλο να είναι χονδρούτσικο για να φουσκώσει στο τηγάνισμα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.