Στον πίνακα της Α1 μπάσκετ, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου τείνει να μετατραπεί σε μονότονη διχρωμία, ενίοτε και με αρκετές μουντζούρες, δύο μεγάλες ομάδες, οι Δικέφαλοι, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, προσδίδουν τις πινελιές που χρειαζόταν το ελληνικό πρωτάθλημα για να αποκτήσει ξανά ζωντάνια. Στο πράσινο και στο κόκκινο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού ήλθε το κίτρινο της Ενωσης για να δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα με το μαύρο του ΠΑΟΚ που προϋπήρχε. Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο ΚΑΕ; Και με ποιους τρόπους θα καταφέρουν να μπουν σφήνα στους «αιωνίους» που διεκδικούν τον εγχώριο τίτλο επί εννέα σερί χρόνια, από τη σεζόν 2004-2005 και εντεύθεν;
Σύμφωνα με την έρευνα του «Βήματος», η ΚΑΕ ΠΑΟΚ διαθέτει αυτά που επιζητεί η ΚΑΕ ΑΕΚ και η ΑΕΚ αυτό που αναζητεί –και μάλιστα απεγνωσμένα –ο ΠΑΟΚ. Για έκτη σερί σεζόν ο Δικέφαλος του Βορρά θέτει σε εφαρμογή ένα project το οποίο στις συνειδήσεις της μπασκετικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως βαθμολογίας, τοποθετεί τον ΠΑΟΚ στην τρίτη θέση μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Κομβικό σημείο αποτελεί η παρουσία του ίδιου προπονητή κ. Σούλη Μαρκόπουλου στην τεχνική ηγεσία, ενώ η διοικητική «Dream Team» συγκροτείται από τους κ.κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, Νίκο Σταυρόπουλο, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο και Τέλη Ζουρνατσίδη. Σε αυτά τα έξι χρόνια η αγωνιστική προσπάθεια του ΠΑΟΚ συναντά έναν μόνιμο αντίπαλο: την ανάγκη οικονομικής εξυγίανσης, η οποία εξελίσσεται με την καταβολή διακανονισμένων χρεών.
Καλή πορεία αλλά οικονομική ένδεια


Το αποτέλεσμα; Η ΚΑΕ της Θεσσαλονίκης είναι αναγκασμένη να πορεύεται σε κάθε σεζόν με αγωνιστικό μπάτζετ κοντά στις 300.000 ευρώ, ωστόσο αυτό το αγκάθι δεν την εμποδίζει να διαπρέπει στα ελληνικά παρκέ και να παρουσιάζει ανταγωνιστική εικόνα στο Eurocup. Η επιλογή εξαιρετικών χαρακτήρων (Χαραλαμπίδης, Δέδας, παλαιότερα Παπαδόπουλος κ.ά.), η ανάδειξη των λεγόμενων «overachievers» (Μαργαρίτης, Τσόχλας, Σαλούστρος κ.ά.), παικτών που ξεπερνούν δηλαδή τους εαυτούς τους, η αλίευση φθηνών ξένων, οι οποίοι φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ καταφέρνουν ως και να επταπλασιάσουν τις ετήσιες αποδοχές τους (Κούπερ, Μάρσαλ, Ντόζιερ κ.ά.), το χτίσιμο σταθερού κορμού που ενισχύεται με λίγες προσθήκες και η διενέργεια δοκιμαστικών προπονήσεων 40-50 παικτών κάθε καλοκαίρι υπό την επίβλεψη του τεχνικού επιτελείου έχουν κρατήσει τον ΠΑΟΚ πολύ ψηλά στην εκτίμηση της κοινής γνώμης.
Το πρόβλημα για τη διοίκηση της ΚΑΕ είναι ότι ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρει έναν ισχυρό χρηματοδότη που θα αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Διακαής πόθος είναι η μόνιμη εμπλοκή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη, όμως, παρά τη βοήθεια που κατά καιρούς παρέχει και την έντονη κινητικότητα που σημειώθηκε την εποχή των Χριστουγέννων, η υπόθεση έχει παγώσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», οι δύο συναντήσεις –η πρώτη, παρόντος του κ. Σαββίδη, στις 20 Οκτωβρίου 2014 και η δεύτερη ανήμερα τα Χριστούγεννα, χωρίς τη δική του παρουσία αλλά όλων των στενών συνεργατών του –πήγαν πάρα πολύ καλά αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην κομβική κίνηση, παρότι οι ορκωτοί λογιστές επιβεβαίωσαν την προφορική δέσμευση της ΚΑΕ ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν τα 2,9 εκατ. ευρώ. Εν τη απουσία λοιπόν ισχυρού χρηματοδότη και μη θέλοντας να δημιουργήσει μεγαλύτερο άνοιγμα, ο ΠΑΟΚ, που έπρεπε να αντικαταστήσει τον τραυματία Κώστα Κακαρούδη και τον αποχωρήσαντα Τζέι Αρ Μπρέμερ, απέκτησε τον Δημήτρη Χαριτόπουλο και έναν Σέρβο ονόματι Εντι Σιναντίνοβιτς, που συμφώνησε να παίξει για λιγότερα από χίλια ευρώ τον μήνα χάνοντας μέσα σε έξι ημέρες και τα δύο ντέρμπι από τον «αιώνιο» αντίπαλο Αρη!
Αντιθέτως, η ΚΑΕ ΑΕΚ έχει εξασφαλίσει αυτό που αναζητεί η ΚΑΕ ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του κ. Μάκη Αγγελόπουλου, ο οποίος όχι μόνο έθεσε σε εφαρμογή πενταετές πλάνο με στόχο «την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ», αλλά μπήκε «αγριεμένος» στα μπασκετικά δρώμενα ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ για να ζωντανέψει αγωνιστικά την αγαπημένη ομάδα του. Ο 51χρονος επιχειρηματίας, που ξεκίνησε ως χρηματιστής και αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής λογισμικού και τεχνολογικών λύσεων Neurosoft, ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά και μεσολάβησε στη συνεργασία του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη με τους Τσέχους στην υπόθεση του ΟΠΑΠ, τίναξε την μπάνκα στον αέρα φέρνοντας στην ΑΕΚ παίκτες αγωνιστικού και μισθολογικού επιπέδου Ευρωλίγκας. Η αρχή έγινε με τον Καρλ Ινγκλις και στη συνέχεια αποκτήθηκαν οι Τόμας Ντελινινκάιτις, Γιάννης Αθηναίου, Ποπς Μενσά-Μπονσού και Μαλίκ Χέρστον.
Δοκιμασία απέναντι στους ισχυρούς


Ολα αυτά έχοντας πλάι του τον πρώην ΓΓΑ και παλαίμαχο διαιτητή κ. Σταύρο Δουβή και προσλαμβάνοντας τον 63χρονο προπονητή κ. Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές και με προσθαφαιρέσεις επιχειρεί να συγκροτήσει μια ανταγωνιστική ομάδα που μέσα σε τρεις ημέρες θα δοκιμαστεί απέναντι στους ισχυρούς του ελληνικού μπάσκετ Παναθηναϊκό (αύριο στις 19.00 στο ΟΑΚΑ) και Ολυμπιακό (την ερχόμενη Πέμπτη στο ΣΕΦ). Το μειονέκτημα για τον κ. Σάκοτα σε σχέση με τον ομόλογό του στον ΠΑΟΚ είναι ότι χτίζει την ομάδα του βήμα-βήμα, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν όλοι αυτοί οι πανάκριβοι παίκτες με μηνιάτικο 20.000-35.000 ευρώ θα δημιουργήσουν σταθερό κορμό το καλοκαίρι στον οποίο θα βασιστεί η ΑΕΚ για να πρωταγωνιστήσει. Σημαντική διαφορά έγκειται και στην οπαδική προσέλευση καθώς η Ενωση μπορεί να ενοικιάζει το ΟΑΚΑ, αλλά διαθέτει πιο διψασμένους υποστηρικτές, λόγω της τριετούς απουσίας από την Α1, σε αντίθεση με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει δική του στέγη, το κλειστό της Πυλαίας, αλλά δεν έχει γίνει συνείδηση παρά ευκαιριακή διέξοδος για τους φίλους του Δικεφάλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ