Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επαναφορά απολυμένων ή «διαθέσιμων» στο Δημόσιο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στους εκπροσώπους επιτροπών των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Βροχή έπεσαν οι ερωτήσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχασαν τη δουλειά τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, ώστε να ενημερωθούν για επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να εστιάσει στην περιπτωσιολογία, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις, αναλύοντας το περίγραμμα της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην αποκατάστασή τους με ανάκληση απολύσεων και επάνοδο των «διαθέσιμων» σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα: «Κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του και όλοι θα επανέλθουν, αυτό είναι το ουσιαστικό».
Επιδιώκεται να διορθωθούν αδικίες με παράλληλο προσανατολισμό την κάλυψη οξυμένων -λόγω των μνημονιακών περικοπών- αναγκών σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Ιδού πώς περιέγραψε τη μέθοδο και τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο άμεσα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε ένα-ενάμιση μήνα (και ανεξάρτητα από το συνολικό προγραμματισμό των αναγκών του Δημοσίου, που θα γίνει σε ένα εξάμηνο):
* Θα υπάρξει ένας μίνι μηχανισμός κινητικότητας «σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά εθελοντικής».
* Θα ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου με μια εγκύκλιο να στείλουν αιτήματα για θέσεις που ταιριάζουν στο προφίλ ατόμων από τις διάφορες κατηγορίες απολυμένων.
* Θα καταρτισθεί πίνακας αναγκών με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
* Θα ξεκινήσει μια διαδικασία «μίνι κινητικότητας» στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να διαλέξουν να πάνε, εφόσον το επιθυμούν, σε κάποια από αυτές τις νέες θέσεις. Όποιοι δεν το θελουν, θα επανέλθουν στην ευθύνη του υπουργείου από το οποίο προέρχονται.
Κλάδοι που καταργήθηκαν, παραδείγματα και δύσκολες… λεπτομέρειες
Τα υπουργεία ετοιμάζουν αιτήματα για κάλυψη αναγκών τους σε προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη, όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπουργοί έχουν επικοινωνήσει μαζί του για κατηγορίες απολυμένων, όπως οι σχολικοί φύλακες, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο δυναμικό των υπηρεσιών τους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «μου ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού κάποιοι σχολικοί φύλακες ενδεχομένως, να πάνε σε μια θέση φύλακα μουσείου».
Τα περισσότερα συναρμόδια υπουργεία, όπως είπε, θεωρούν ότι κλάδοι οι οποίοι έχουν καταργηθεί, π.χ. σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, είναι κλάδοι χρήσιμοι και πρόκειται να τους επανασυστήσουν. Αυτή όμως η διαδικασία είναι αρμοδιότητα των υπουργείων όπου ανήκουν οι κλάδοι αυτοί. «Προσοχή, αυτό είναι ένα λεπτό σημείο. Είπαμε λοιπόν… εφόσον τα υπουργεία έχουν αποφασίσει την ανασυγκρότηση των αντίστοιχων κλάδων και οργανικών θέσεων θα επιστρέψετε εκεί. Εφόσον το υπουργείο Παιδείας αποφασίσει την επανασύσταση όλων των κλάδων και των τομέων της τεχνικής εκπαίδευσης, θα επανέλθετε όσοι είσαστε εκπαιδευτικοί εκεί. Αντίστοιχα οι σχολικοί φύλακες κτλ.».
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που σε κάποια υπουργεία εκτιμήσουν ότι οι θέσεις οι οποίες καταργήθηκαν στο πλαίσιο της κινητικότητας δεν χρειάζονται πια; «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί» ανέφερε ο υπουργός, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί καινούργιες, πολύ οξυμένες ανάγκες.
Σε αυτή την περίπτωση όσοι δεν τακτοποιηθούν σε θέσεις και κλάδους που θα ανασυγκροτηθούν «θα τεθούν στη διάθεση του αρμόδιου υπουργείου και θα συσταθούν συγκεκριμένες θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες».
Ρυθμίσεις για αργότερα
Το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή σύντομα δεν θα ρυθμίσει ζητήματα, όπως αδικίες που έγιναν κατά τη φάση της κινητικότητας, καθώς κάποιοι αναγκάστηκαν υπό την απειλή της απόλυσης να διαλέξουν μια θέση που δεν θα τη διάλεγαν υπό ομαλές συνθήκες.
Τα ζητήματα αυτά θα διευθετηθούν αργότερα στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, «που δεν θα γίνει σε αυτό τον άμεσο χρόνο όπου θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να αποκαταστήσουμε το άμεσο πρόβλημα που είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο».