Νέο πρύτανη θα έχει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς στις «κάλπες» –η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά –προσέρχονται την Παρασκευή οι καθηγητές του για να εκλέξουν το πρόσωπο που θα διοικήσει το ίδρυμα την επόμενη τετραετία.
Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων και προσδιορισμού των εκλογών ολοκληρώθηκε γρήγορα, ενώ θα καταγραφεί ως η τελευταία «παρουσία» στην ανώτατη εκπαίδευση του Συμβουλίων Ιδρυμάτων που είναι ήδη υπό κατάργηση, όπως εξαγγέλθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή.
Οι υποψήφιοι
Οι ανακηρυχθέντες υποψήφιοι για τη θέση πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών είναι ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Θάνος Δημόπουλος, ο καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ. Γιάννης Ιωαννίδης και η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής κυρία Ελένη Καραμαλέγκου. Εκτός της εκλογικής διαδικασίας έμεινε τελικά ο κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης.
Οπως είναι φυσικό, όλοι οι υποψήφιοι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους σε συναδέλφους τους ζητώντας την ψήφο τους και καταθέτουν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ιδρύματος, σε περίοδο δύσκολη και με δεδομένη την υποχρηματοδότησή του.
Είναι βέβαιο ότι η πρυτανεία δεν θα είναι εύκολη την επόμενη τετραετία για τον επόμενο «ηγέτη» του Πανεπιστημίου Αθηνών, γι’ αυτό και οι καθηγητές του αναζητούν άτομο με συνεπή ταυτότητα και όχι πολιτικές παρινδρομήσεις και επιφανειακές απόψεις. Η υποχρηματοδότηση είναι μόνο ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο σήμερα, ταλαιπωρημένο από τις δεκάδες πολιτικές παρεμβάσεις και αλλαγές στη λειτουργία του ανά διετία, ανάλογα με τις απόψεις του εκάστοτε υπουργού Παιδείας.
Ο δε τρόπος εκλογής της ηγεσίας του είναι αλήθεια ότι (παρά το γεγονός ότι ένας συνετός παρατηρητής δεν θα το έκρινε ποτέ ως το πρώτο πρόβλημα που χρήζει αλλαγής) ήταν εκείνος που συνέχιζε να… εξιτάρει τους υπουργούς Παιδείας, προφανώς λόγω της αίσθησης εξουσίας που τους προκαλούσε. Εκεί στάθηκε και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προαναγγέλλοντας, πάνω από όλες τις αλλαγές της, την κατάργηση των Συμβουλίων στα ΑΕΙ.
Φαβορί
Φαβορί στην κούρσα για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο κ. Δημόπουλος με την πανίσχυρη Ιατρική Σχολή πίσω του (και 800 μέλη ΔΕΠ), την οποία ήδη διοικεί επί χρόνια με επιτυχία. Ταυτόχρονα όμως έχει άνω των 700 δημοσιεύσεων που αφορούν τα παραπάνω ερευνητικά αντικείμενα και έχουν αποφέρει 23.688 βιβλιογραφικές αναφορές. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Δημόπουλος μπορεί να εκλεγεί και από τον πρώτο γύρο.
Ακολουθεί η κυρία Καραμαλέγκου, η οποία πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού υπέρ των διοικητικών υπαλλήλων του που εντάχθηκαν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, χωρίς όμως, όπως λένε καθηγητές του Καποδιστριακού, να έχει εξαργυρώσει τη στάση της αυτή σε ψήφους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν ανήκει στους καθηγητές που ήταν παραδοσιακά σε αυτόν τον πολιτικό χώρο.
Ο κ. Ιωαννίδης είναι ένας καθηγητής που δεν έχει απασχολήσει πολλές φορές τον Τύπο με τις κινήσεις του, χαμηλών τόνων, θεωρείται πάντως σοβαρός επιστήμονας. Δεν αναμένεται ωστόσο να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών –αν τελικά ο πρώτος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 στην εκλογική διαδικασία.
Οι εκλογές προέκυψαν ξαφνικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όταν ο πρώην (και για πέντε μόλις μήνες) πρύτανής του κ. Θεόδωρος Φορτσάκης αποχώρησε από την πρυτανεία του καθώς αποδέχτηκε την πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαν κατατεθεί επτά υποψηφιότητες για την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελικά εξελέγη ο κ. Φορτσάκης. Στην επαναληπτική ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 ο κ. Φορτσάκης έλαβε 810 ψήφους έναντι 548 του κ. Γεώργιου Χρούσου, ενώ καταγράφηκαν και 63 λευκά ψηφοδέλτια.
HeliosPlus