Η δημιουργία στρατιωτικού σώματος οικονομικών ελεγκτών, η συγκρότηση στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας (Military Intelligence Service), η υποχρεωτική επτάμηνη θητεία στα σύνορα, η κατάργηση ή υποβάθμιση της λειτουργίας στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στην Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, η παράταση της θητείας όσων θελήσουν να ακολουθήσουν επαγγελματική θητεία, η ανασυγκρότηση των στρατιωτικών σχηματισμών, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και του ρουσφετιού, η αναβάθμιση των στρατιωτικών παρελάσεων, η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών για τις Ενοπλες Δυνάμεις, η κατάργηση των δεξιώσεων, του… γρηγορόσημου, καθώς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έτσι όπως το έχει σχεδιάσει ο υπουργός (και πρόεδρος των ΑΝΕΛ) Πάνος Καμμένος.
Φύλλο και φτερό τα εξοπλιστικά


Ηδη, όπως αναφέρει, έχει επιλέξει αξιωματικούς του Οικονομικού και εξειδικευμένους στρατιωτικούς ελεγκτές, στους οποίους έδωσε εντολή να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, αρχής γενομένης από την προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης Leopard, την προμήθεια των ελικοπτέρων NH-90, αλλά και των υποβρυχίων: «Ολοι οι φάκελοι των εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι φάκελοι με τα Αντισταθμιστικά Οφέλη (offsets) θα ελεγχθούν από την αρχή από στρατιωτικούς ελεγκτές και αν διαπιστωθούν παρανομίες τότε θα παραπέμπονται οι υπεύθυνοι στην τακτική Δικαιοσύνη» είπε ο υπουργός μιλώντας στο «Βήμα». Αποκάλυψε μάλιστα ότι η σύνθεση των οικονομικών επιτροπών θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με κλήρωση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων: «Την τελευταία υπογραφή για οποιαδήποτε προμήθεια θα φέρει ο αξιωματικός –πρόκειται για συνταγματάρχη –που θα επιλεχθεί με κλήρωση». Επιπλέον, για κάθε προμήθεια, όπως είπε ο κ. Καμμένος, θα δίνεται ένα χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί.
Για πρώτη φορά επίσης συστήνεται στρατιωτική μυστική υπηρεσία, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με τα πάλαι ποτέ «Α2» των επιτελείων που τόσο πολύ είχαν ταλαιπωρήσει τους δημοκρατικούς πολίτες, κυρίως στη διάρκεια της χούντας, αφού ήλεγχαν κυρίως τα φρονήματά τους. Η μυστική στρατιωτική υπηρεσία θα ενεργεί ανεξάρτητα από την ΕΥΠ, θα είναι στελεχωμένη από ειδικευμένους στρατιωτικούς (που θα βρίσκονται σε ξεχωριστή επετηρίδα) και θα ασχολείται αυστηρά με τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών που θα έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας, όπως εξηγεί ο υπουργός. Κατά τον κ. Καμμένο τέτοιου είδους υπηρεσίες λειτουργούν στους προηγμένους στρατούς του κόσμου.
Νέοι κανόνες για τη θητεία


Αλλά και για τη στρατιωτική θητεία έχει δρομολογήσει νέους κανόνες. Προφανώς για να μην έρθει σε αντίθεση με τις πολιτικές νεολαίες (και κυρίως με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ) ο υπουργός παγώνει την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων για 12μηνη θητεία: «Εχω όμως πρόβλημα με τη στελέχωση των ακριτικών μονάδων» λέει και αυτός θα είναι λόγος που θα εφαρμόσει επτάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στα σύνορα και στα νησιά. Σκοπεύει ωστόσο, όπως σημειώνει, είτε να καταργήσει στρατιωτικές μονάδες που δεν παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην άμυνα της χώρας είτε να μειώσει το προσωπικό τους. Φέρνει ως παράδειγμα τη μονάδα στην Καλαμάτα, της οποίας είχε εδώ και χρόνια αποφασιστεί η κατάργηση, αλλά διατηρήθηκε, με εντολή του Αντ. Σαμαρά: «Και να σκεφτείτε ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει στελέχωση μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μονάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Βαλίτσες για Νέα Υόρκη
Ναι στις παρελάσεις, όχι στους γάμους ομοφυλοφίλων

Ο κ. Καμμένος θα ενισχύσει τον θεσμό των στρατιωτικών παρελάσεων (που είχε επαναφέρει στη διάρκεια της κρίσης ο Δ. Αβραμόπουλος), ενώ έχει αρχίσει από τώρα να προετοιμάζει τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η οποία, όπως υπόσχεται, θα είναι «εντυπωσιακή».
Την ίδια ώρα ο υπουργός προετοιμάζει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, στις 29 Μαρτίου, για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην παρέλαση της Ομογένειας, παίρνοντας μαζί του τους ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς. Θα συναντηθεί με οργανώσεις της Ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ενώ θα παρευρεθεί στην ονομασία ενός δρόμου στη Νέα Υόρκη προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου. Θα προηγηθεί επίσκεψή του στην Κύπρο.
Οσον αφορά τις σχέσεις του στην κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος δηλώνει ότι αυτές συνεχίζονται χωρίς προβλήματα: «Με ακούν και με σέβονται στον ΣΥΡΙΖΑ και η συνεργασία μου με τον Αλ. Τσίπρα είναι εξαιρετικά καλή». Τι θα γίνει όμως, ερωτάται, εάν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή νομοσχέδια για τα οποία οι ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όπως για παράδειγμα η ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών ή ο γάμος ομοφυλοφίλων; Η απάντηση που δίνει είναι απλή: «Μάλλον δεν θα έρθουν τέτοια νομοσχέδια, το έχουμε συμφωνήσει. Και αν έρθουν, δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε χωρίς να κινδυνέψει να πέσει η κυβέρνηση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ