Aλλαγές στα πρόσωπα της διοίκησης αλλά και στην εμπορική πολιτική των Ελληνικών Πετρελαίων δρομολογεί η νέα κυβέρνηση.
Ενα μικρό δείγμα της νέας πολιτικής αποκάλυψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Γιώργο Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Κωστόπουλο.
Μάλιστα μετά τη συνάντηση γνωστοποιήθηκε και η επιστροφή του 35,4% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο. Πλειοψηφών μέτοχος στα ΕΛΠΕ παραμένει ο όμιλος Λάτση με ποσοστό 41%, το οποίο με κατάλληλες συμμαχίες (θεσμικοί επενδυτές) φθάνει περίπου στο 45%.
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου το 2008, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ διορίζεται από την κυβέρνηση, μετά βεβαίως την τυπική έγκριση της γενικής συνέλευσης, και ο διευθύνων σύμβουλος από τον όμιλο Λάτση, με τη σύμφωνη όμως γνώμη της εκάστοτε κυβέρνησης ως προς το πρόσωπο του CEO. Επίσης, από τα 13 μέλη του ΔΣ τα επτά ήταν από το Δημόσιο, δύο από τον όμιλο Λάτση, δύο από τους μετόχους μειοψηφίας και δύο από τους εργαζομένους. Ουσιαστικά όμως η διοίκηση ασκείται από τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ του ομίλου Λάτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης επιθυμεί τα περισσότερα από τα επτά μέλη του ΔΣ που προέρχονται από το Δημόσιο να αποκτήσουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη συμφωνία.
Καραμπόλες


Ο κ. Παπαθανασίου θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αποχωρήσει. Ακούγεται ότι στη θέση του θα τοποθετηθεί ο κ. Νίκος Μαρκάτος, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και πρώην πολιτευτής των ΑΝΕΛ, ο οποίος όμως είχε διαγραφεί από το κόμμα. Οι γνώσεις του επάνω στο αντικείμενο (χημικός μηχανικός) και οι κατά καιρούς μελέτες του για το περιβάλλον «κουμπώνουν» με το προφίλ που θα ήθελε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον νέο πρόεδρο των ΕΛΠΕ, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν καραμπόλες, καθώς ο κ. Μαρκάτος «παίζει» και για τη θέση του προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Ο κ. Κωστόπουλος φαίνεται να μην κινδυνεύει, καθώς και τον όμιλο έχει «τρέξει» ικανοποιητικά, και κυρίως γιατί απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ομίλου Λάτση. Ανάλογη εμπιστοσύνη όμως δεν δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι δύο βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ δεν θα ήθελαν να διαφωνήσουν για το πρόσωπο του CEO υπάρχει διάδοχη κατάσταση που δεν είναι άλλη από τον προσφάτως αναβαθμισθέντα σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη.
Εκτός όμως από τις αλλαγές στη διοίκηση, ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει και ενεργειακή πολιτική μέσω των ΕΛΠΕ, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση στις τιμές των καυσίμων. Ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι οι μειώσεις δεν θα προέλθουν από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, άρα το κόστος θα επιβαρύνει τον ισολογισμό των ΕΛΠΕ. Πώς όμως θα επιτευχθεί μείωση τιμών και μάλιστα σε ποσοστό 10%-15%, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό;
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των λειτουργικών εξόδων. Ούτε όμως από τη ΔΕΗ προκύπτει ότι θα ρίξει τα τιμολόγια ούτε και σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων υπάρχουν στον όμιλο. Αρα, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα του υπουργού, θα πρέπει να επιβληθεί μεγάλο ψαλίδι στα περιθώρια κέρδους των ΕΛΠΕ.