Τα ρομπότ με την πάροδο των ετών έχουν αποκτήσει εντυπωσιακές ικανότητες. Σε λίγα χρόνια, ο κύριος βιομηχανικός τους ρόλος αναμένεται να μετεξελιχθεί σε ρόλους στρατιώτη, διασώστη, νοσοκόμας, σεφ, μπάτλερ, αθλητή προφέροντας μια χείρα βοηθείας στον σύγχρονο άνθρωπο.

Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, είχαν δημιουργήσει το 2012 την Jennifer: ένα μικρό ανθρωποειδές ρομποτάκι που ήταν δεινός παίκτης του χόκεϊ και είχε λάβει την ονομασία του από τη χρυσή πρωταθλήτρια του χόκεϊ Τζένιφερ Μπότεριλ.

Από τότε έχει διακριθεί για τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο, στην αναρρίχηση σε κατακόρυφες επιφάνειες, στο τρέξιμο και στις μανούβρες του σε δρόμο με εμπόδια.

Σλάλομ στη… ρομποτική

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες αθλητικές δραστηριότητες του χαριτωμένου ρομπότ συγκαταλέγεται το σκι στο χιόνι. Στόχος των ερευνητών ήταν να φέρουν την Jennifer αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και να οδηγήσουν τα συστήματα κίνησής της σε νέο επίπεδο.

«Η κίνηση του σώματος και η ισορροπία που απαιτείται στο σκι (crosscountry και αλπικό) αντικατοπτρίζει προκλήσεις για τα ανθρωποειδή ρομπότ αντίστοιχες με εκείνες που πρόκειται να συναντήσουν ως πυροσβέστες, διασώστες και ως βοηθοί στο σπίτι» εξηγεί ο δρ Τζον Αντερσον, ένας εκ των διευθυντών του Εργαστηρίου της Επιστήμης της Πληροφορικής του πανεπιστημίου.

«Η εκτέλεση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαιτεί κινήσεις όπως π.χ. το σκύψιμο ή το σύρσιμο στο έδαφος, οι οποίες εμπλέκουν πολλές μυϊκές ομάδες του ανθρώπινου σώματος και γίνονται ενστικτωδώς. Στην περίπτωση των ρομπότ οι αντίστοιχες κινήσεις χρήζουν ιδιαίτερου χειρισμού και δεξιοτεχνίας» προσθέτει ο ίδιος.

«Παγωμένες» προκλήσεις

Το σκι στο χιόνι για ένα ρομπότ, αναφέρει ο δρ Αντερσον, δεν αποτελεί τόσο εύκολη υπόθεση καθώς οι διαφορετικοί τύποι χιονιού (φρέσκο που θυμίζει πούδρα, σκληρό ή υγρό χιόνι) σε συνδυασμό με την ανισόπεδη επιφάνεια του εδάφους, απαιτούν διαφορετική κίνηση κάθε φορά. Επίσης, κρίσιμης σημασίας ήταν η ενσωμάτωση ενός ειδικού συστήματος «όρασης» προκειμένου η Jennifer να μην τυφλώνεται από το απέραντο… λευκό.

Σύμφωνα με τους καναδούς επιστήμονες, τα αποτελέσματα του χειμερινού τους πειράματος θα μπορούσαν να «σμιλεύσουν» τις δυνατότητες των ρομπότ. Τα τελευταία τους ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου ρομποτικής ICRA2015 που θα πραγματοποιηθεί στο Σιάτλ, στις ΗΠΑ, τον ερχόμενο Μάιο.