Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας ένας αριστερός υφυπουργός καλείται να αναμετρηθεί με τα προβλήματα του αθλητισμού, με τις παθογένειές του αλλά και τη δυσώδη ατμόσφαιρα που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά και το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα. Η πρόκληση τόσο για τον ίδιο τον Σταύρο Κοντονή όσο και για τον κόσμο του αθλητισμού, με ό,τι θετικό και αρνητικό περιλαμβάνει αυτή η έννοια, είναι μέγιστη. Αλλωστε παραδοσιακά η ευθύνη και ταυτόχρονα η δυναμική του συγκεκριμένου θώκου ξεπερνούσε κατά πολύ τις αντίστοιχες άλλων υφυπουργείων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παλιός φλογερός Ρηγάς και στη συνέχεια συνοδοιπόρος του Γιάννη Μπανιά στην προσπάθεια για τη διατήρηση του «Κ» (κομμουνιστικού) στο πλαίσιο της ανανεωτικής Αριστεράς καλείται να επιβιώσει σε έναν χώρο όπου μεγάλα τμήματά του έχουν «αξιακά» φορτία και κώδικες συμπεριφοράς που πόρρω απέχουν από αυτές που έχει συναντήσει στην πολιτική διαδρομή του. Ο ίδιος φαίνεται να το γνωρίζει, αν κρίνει κανείς από τις αναφορές που έκανε στα φαινόμενα διαφθοράς, στις έκνομες πρακτικές, στο μήνυμα που έστειλε για εφαρμογή των νόμων, καθαρά πρωταθλήματα και υγιή ανταγωνισμό.
Το μεγάλο στοίχημα όμως του Στ. Κοντονή είναι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Και ναι μεν τα στελέχη της Αριστεράς μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν δεσμεύονται από συμφέροντα, αλλά αυτό είναι μόνο η αναγκαία συνθήκη και όχι η ικανή για την αντιμετώπισή των παθογενειών του αθλητισμού και κυρίως του επαγγελματικού. Και σε αυτό το τελευταίο πεδίο, του επαγγελματικού αθλητισμού, θα κριθεί κυρίως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Διότι, καλώς ή κακώς, αυτό είναι που επηρεάζει τις λεγόμενες «πλατιές λαϊκές μάζες» και δίνει συνολικά τον τόνο.
Παραδοσιακά η Αριστερά διέθετε ευαισθησία και επεξεργασίες για τα θέματα του λεγόμενου ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ταυτόχρονα όμως εμφανίζεται ελλιπής ή τουλάχιστον ετεροβαρής στη συγκρότηση ενός αθλητικού προγραμματικού λόγου για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Γεγονός που βέβαια καθιστά το έργο του Στ. Κοντονή πιο δύσκολο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ