Σάτια Ναντέλα: Σφίγγει ο κλοιός για τον Ινδό της Microsoft

Ταρακουνήθηκαν οι τεχνολογικές αγορές την περασμένη εβδομάδα αφού λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου η μετοχή της Microsoft

Ταρακουνήθηκαν οι τεχνολογικές αγορές την περασμένη εβδομάδα αφού λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου η μετοχή της Microsoft κατρακύλησε κατά 10%, διαγράφοντας περισσότερα από 30 δισ. δολάρια της αξίας της! Ευτυχώς, την επόμενη ημέρα ήρθε η Apple να καθησυχάσει τους επενδυτές σημειώνοντας κέρδη που ξεπέρασαν ακόμη και τις εκτιμήσεις των πιο έγκυρων αναλυτών.
Τα αποτελέσματα της Microsoft απείχαν πολύ από την καταστροφή. Ωστόσο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης (4,6% από 9,5% και 10% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα) που παρουσίασε το κομμάτι των προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται σε επιχειρήσεις (Windows, Office, Cloud κ.ά.) και το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, κρίθηκε από τη Wall Street ως επικίνδυνος οιωνός για το οικονομικό μέλλον της εταιρείας.
Υψηλές προσδοκίες


Τα κραταιά δείγματα ανάπτυξης που κατέγραψε η Microsoft τον τελευταίο χρόνο όταν, μετά την παραίτηση του Στιβ Μπάλμερ, τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο Σάτια Ναντέλα, δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες.
Με την αντικατάσταση του εκκεντρικού και κυκλοθυμικού Μπάλμερ από τον οραματιστή Ναντέλα πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι η Microsoft θα αποκτήσει μια άλλη δυναμική, προσανατολισμένη στις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες, και κυρίως στον τομέα των κινητών ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, tablet κ.ά.). Η αμερικανική εταιρεία κατέχει μόλις το 3% της συγκεκριμένης αγοράς, με το iOS της Apple και το Android της Google να μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος. Ο ινδός την καταγωγή μάνατζερ είχε μια πολύ καλή φήμη στη Microsoft πολύ προτού αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας. Εχοντας απασχοληθεί αρκετά χρόνια και σε διαφορετικές θέσεις και διαθέτοντας το υπόβαθρο του μηχανικού, θεωρήθηκε ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την εταιρεία σε μια νέα εποχή.
Ο Ναντέλα προσανατολίστηκε στο να απαγκιστρώσει την εταιρεία από την αγορά των προσωπικών υπολογιστών, δίνοντας έμφαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες και τα προγράμματα. Μόνο οι υπηρεσίες cloud της Microsoft παρήγαγαν έσοδα άνω του 1,3 δισ. δολαρίων. Ο Ναντέλα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Wall Street με έξυπνες στρατηγικές κινήσεις και με την προθυμία του να ταρακουνήσει τα «λιμνάζοντα νερά της τεχνολογίας».
Τα αποτελέσματα όμως της περασμένης Δευτέρας κλόνισαν κατά τα φαινόμενα ακόμη και τους θερμότερους υποστηρικτές του. Πριν από την ανακοίνωση η μετοχή της Microsoft κατέγραφε άνοδο 28% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Το ερώτημα τώρα, σημειώνουν οι αναλυτές, είναι αν οι ελαφρώς απογοητευτικές πωλήσεις εμπορικού λογισμικού ήταν μια μικρή παρένθεση ή ένα σημάδι ότι η ατμομηχανή της Microsoft έχει αρχίσει να χάνει τη δύναμή της. Πάντως, η Microsoft δήλωσε ότι η αύξηση των εσόδων κατά τουλάχιστον τα επόμενα δύο τρίμηνα θα είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk