Παρά τα (σφιγμένα) χαμόγελα και το (επιφανειακά) καλό κλίμα που επικράτησε οι κ.κ. Γιάνης Βαρουφάκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ διαφώνησαν κάθετα για δύο βασικά θέματα: Για τη συνέχιση του προγράμματος και το ρόλο της τρόικας.
«Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών (arrangements) δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogrpup. «Είμαστε σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει παραταθεί» είπε και πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες συμφωνίες πρέπει να είναι η συνέχιση του προγράμματος.

Σημείωσε ότι το Eurogroup αναμένει τη θέση της ελληνικής πλευράς. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει και σε εμάς να καθορίσουμε τη στάση μας» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας επειδή έγιναν εκλογές.

Ερωτηθείς αν βλέπει διεθνή διάσκεψη για το χρέος είπε ότι «ηδιάσκεψη για τη αναδιάρθρωση του χρέους έχει όνομα και λέγεται Eurogroup».
Βαρουφάκης: Αντιευρωπαϊκή η τρόικα
Ο κ. Βαρουφάκης είπε από την πλευρά του ότι κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Η δική μας πρώτη κίνηση δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, τόνισε, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.
Μιλώντας για την τρόικα ο κ. Βαρουφάκης την χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή, σύμφωνα και με τον Eυρωκοινοβούλιο, και σαθρά δομημένη επιτροπή».
O Ντάισελμπλουμ σημείωσε μεταξύ άλλων:
-Εχουμε κοινό ενδιαφέρον για την ανάκαμψη της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.


Ο κ. Βαρβουφάκης ανέφερε επίσης:
-Συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία.
-Ανέφερα στον κ. Ντάισελμπλουμ την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
-Του κατέστησα γνωστός ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα και το μη βιώσιμο χρέος.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα αλλά θα συνομιλήσει με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Εκανε λόγο για βαθιές ματαρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο «αμοιβαία φιλοδοξία» για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Αναλυτικά στην κοινή συνέντευξη Τυπου ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:

Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας

Βάλαμε τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία

Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε

Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Ελληνες και μετά στους εταίρους μας.

Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές

Εξηγήσαμε τις διαδικασίες της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που αφορά την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε συμφωνία για μια Ελλάδα που αναπνέει..

Αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αποφασιστικότητα που θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας

Το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε είναι να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτουμενη κρίση

Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα. Μια επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος με το οποίο διαφωνούμε δεν στοχεύουμε να συνεργαστούμε

Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις με γνώμονα το ευρωπαίκό συμφέρον

Η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης του προγράμματος που δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας.

Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα αυτή κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του λαού. Πρόθεσή μας δεν είναι η επέκτασή του

Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε:

Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης

Να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν

Ηρθα να ακούσω τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας

Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμιβαία συμφέροντα

Θέλουμε να ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα

Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου

Τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί

Ο ελληνικός λαός άντεξε τα σκληρά μέτρα, έκανε μια σημαντική πρόοδο, καλό είναι να μην πάει χαμένη

Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον

Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις

Διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup

Η επίσκεψη στον Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος υποδέχτηκε τον επικεφαλής του Eurogroup. Η συνάντηση διήρκεσε 30 λεπτά.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα του χρέους.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη.