«Εθνικό σχέδιο» αντί για νέο Μνημόνιο

Θέσεις στο τραπέζι για τη διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας παίρνουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι παρά τις αποστάσεις που τηρούσαν προεξοφλούν πλέον ότι οι κάλπες στην Ελλάδα θα αναδείξουν νέα κυβέρνηση.

Θέσεις στο τραπέζι για τη διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας παίρνουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι παρά τις αποστάσεις που τηρούσαν προεξοφλούν πλέον ότι οι κάλπες στην Ελλάδα θα αναδείξουν νέα κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό πρόσωπο για την οικονομία τον Γιάννη Δραγασάκη, προετοιμάζει εθνικό πρόγραμμα διαπραγμάτευσης το οποίο θα αντιπαραθέσει στους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν να κλείσει το τρέχον Μνημόνιο και να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα από το σημείο που σταμάτησε στο Παρίσι.
Για την ιστορία, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση της απερχόμενης κυβέρνησης με την τρόικα διακόπηκε απότομα και ξαφνικά παρά την πρόοδο που είχε σημειωθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τον Δεκέμβριο, στη βάση του e-mail Χαρδούβελη, που θα επέτρεπε να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο και να ενταχθεί η Ελλάδα στην προληπτική γραμμή στήριξης (ΕCCL) το 2015.
Οι Ευρωπαίοι εν όψει της ανάδειξης νέας κυβέρνησης επανέρχονται. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε στο Νταβός ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με την κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, να διαπραγματευτεί τους όρους για το χρέος της Ελλάδας (επιμήκυνση κ.ά.), αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητεί διαγραφή χρέους.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας και το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σημείωμά του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης είναι:
«Η τρόικα αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών προτού μπορέσει να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αποστολή προόδου», σημειώνοντας ότι «η αντίστοιχη δόση θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής και μετά από μια θετική αξιολόγηση για την εφαρμογή του προγράμματος». Θυμίζει επίσης ότι «το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου 2014 εξέφρασε την άποψη ότι πιθανές επόμενες επιλογές εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και των εθνικών διαδικασιών».
Με άλλα λόγια, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα ξεκίνησε.
Η στάση των Ευρωπαίων, ως σημείο αφετηρίας των διαπραγματεύσεων με τη νέα κυβέρνηση, προσδιορίστηκε στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας και σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειωτέον ότι η Κομισιόν εξετάζει ταυτόχρονα όλες τις δυνατότητες, κατά βάση νομικές, για ολιγόμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ώστε να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά της και να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις.
Το μήνυμα


Στις συζητήσεις που έγιναν μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ανάμεσα στα μέλη της ομάδας συμβούλων των υπουργών και των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κυριαρχούσε η άποψη ότι το βασικό σενάριο για τις εκλογές στην Ελλάδα είναι να αναδείξουν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο όλοι περιμένουν να δουν αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα δίνει αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα οδηγεί σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Εκεί επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι στους κόλπους της τρόικας υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές αντιθέσεις. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από στελέχη που συμμετείχαν, «η Επιτροπή και το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτε» και αναφέρουν ως πιο έντονη διαφοροποίηση τη θέση του ΔΝΤ να υπάρξει άμεσα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Σε ευρωπαϊκούς κύκλους μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι αν δεν επιμείνει η Γερμανία στη συνέχεια των ελέγχων και της παρακολούθησης του προγράμματος από την τρόικα, το ΔΝΤ τελείωσε από την Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει βοήθεια, δεν το επιτρέπει ο κανονισμός του και τα λεφτά που έμειναν και τα οποία «πάγωσε» η κυβέρνηση Σαμαρά ολόκληρο το 2014 έχουν σημασία μόνο στη δημιουργία μιας προληπτικής γραμμής.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι υπηρεσίες της Κομισιόν και του ESM περιμένουν την απόφαση ή ένα σήμα από το Eurogroup για να αρχίσουν να δουλεύουν τα νέα σενάρια για τη χώρα μας.
Δίνουν χρόνο


Οπως εξηγούν, τρίμηνη παράταση του προγράμματος θεωρείται ότι δεν είναι αρκετή, αλλά έξι μήνες είναι υπεραρκετοί. Η αιτιολογία για μια τέτοια απόφαση είναι σχεδόν έτοιμη: «Πρέπει να δώσουμε χρόνο στις ελληνικές αρχές και στις δημοκρατικές διαδικασίες».
Σε αυτό το διάστημα και προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα γίνει χρήση των repos (υπερβαίνουν τα έξι δισ. ευρώ) που έχει συνάψει το υπουργείο Οικονομικών με φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εγκαταλείπεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.
Το αναπάντητο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα ομόλογα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία παρατάθηκαν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, λόγος για τον οποίο είχαν εκδοθεί.


Τα τέσσερα κεφάλαια
Η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους

Στη διαπραγμάτευση της επόμενης ημέρας ευρωπαϊκοί κύκλοι θεωρούν ότι έχει ουσία η πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη να συμφωνήσουμε πρώτα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για τα προσεχή τέσσερα χρόνια) και στη συνέχεια να συζητήσουμε τα δημοσιονομικά μέτρα.
Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας προχθές στο δείπνο του «Economist» με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το εθνικό πρόγραμμα διαπραγμάτευσης, το οποίο θα έχει τέσσερα κεφάλαια. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο εξήγησε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

1.
Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, στο οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι πολιτικές για τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και τη λειτουργία των αγορών.

2.
Την πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται να συζητήσει τη λύση της επιμήκυνσης των δανείων, της βοήθειας από το EFSF και το ESM, συζητεί το «κλείδωμα» των επιτοκίων που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά το νέο στοιχείο που εισάγει στη διαπραγμάτευση είναι στο χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής του χρέους να τεθεί «ρήτρα ανάπτυξης». Αυτό, όπως εξηγούν στελέχη του, σημαίνει ότι οι αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων θα είναι μεγαλύτερες σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας.

3.
Το αίτημα για αναπτυξιακή βοήθεια. Βασικό, νέο στοιχείο της διαπραγμάτευσης θα είναι το αίτημα για στήριξη της Ελλάδας μέσω εργαλείων που θα κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις μέσω του ΠΔΕ.

4.
Την κατάρτιση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Σε αυτό το σημείο, στη διαπραγμάτευση θα υποστηριχθεί η θέση που έχει διατυπωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξαιρεθούν από το έλλειμμα όλων των χωρών οι δαπάνες από το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, αλλά και η τυχόν – πρόσθετη – εθνική συμμετοχή. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται μάλιστα και τις δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί περί ανάγκης «εξυπνότερης εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας».
Οπως έχει δηλώσει ο κ. Δραγασάκης, «αρχικά, πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο. Οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk