Οι εκλογές «πάγωσαν» τις προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς

Επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για την ελληνική οικονομία καταγράφει

Επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για την ελληνική οικονομία καταγράφει το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ (Greek Management Consultants Confidence Index – GMCCI) που δημιούργησε ο ΣΕΣΜΑ και λειτουργεί ως παλμογράφος της πραγματικής οικονομίας.
Η γενική εικόνα που προκύπτει είναι ότι η επιδείνωση των προσδοκιών για το επόμενο 12μηνο που κατεγράφη το τρίτο τρίμηνο του 2014 λόγω της εκλογολογίας πλέον συνεχίστηκε και μάλιστα πολύ απότομα στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 καθώς υπάρχουν έκδηλες ανησυχίες για την οικονομική πολιτική την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Συγκεκριμένα ο μέσος όρος του ισοζυγίου «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη του GMCCI – Οικονομική Συγκυρία περιορίστηκε σε μόλις 3,8 από 36,9 το προηγούμενο τρίμηνο, όπως προκύπτει και από το διάγραμμα.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπώνει τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας των διευθυνόντων και στελεχών των επιχειρήσεων συμβούλων μάνατζμεντ που έχουν μια πολύ καλή γνώση της αγοράς και η άποψή τους έχει ειδικό βάρος.
Η απότομη αυτή κάμψη του δείκτη οφείλεται σε μειώσεις όλων ανεξαιρέτως των συνιστωσών του. Μεγαλύτερη απαισιοδοξία επικράτησε πάντως για τη μεγέθυνση της οικονομίας και για τις ιδιωτικές επενδύσεις λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για την οικονομική πολιτική. Και στα δύο αυτά μεγέθη οι «αρνητικές» απαντήσεις ξεπέρασαν τις «θετικές».
Επιδείνωση των προσδοκιών υπήρξε και στο μέτωπο των παραγωγικών συντελεστών, δηλαδή των παραγόντων που εν τέλει προσδιορίζουν τον μακροχρόνιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Ο δείκτης GMCCI – Παραγωγικοί Συντελεστές, δηλαδή ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων, σημείωσε απότομη κάμψη από 29,7 το προηγούμενο τρίμηνο σε μόλις 1,6 τώρα.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι υποδείκτες χειροτέρεψαν, δηλαδή αποδοτικότητα ανθρωπίνου δυναμικού, δημόσιες υποδομές, συνθήκες χρηματοδότησης, επιχειρηματικότητα και θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο. Η μεγαλύτερη ωστόσο επιδείνωση σημειώθηκε στις εκτιμήσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης.
Οι σύμβουλοι θεωρούν ότι τα κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση δημιουργούνται από τις ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα. Πρώτη σε σημασία είναι η «ασυνέχεια» του κράτους, δηλαδή οι συχνές αλλαγές πολιτικών. Ακολουθούν η στενά σχετιζόμενη με τον προηγούμενο παράγοντα έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Τέλος, η υψηλή φορολογία παρέμεινε στην πέμπτη θέση.


Οι εκτιμήσεις για το ΕΣΠΑ

Οσον αφορά το ΕΣΠΑ, οι περισσότεροι σύμβουλοι θεωρούν ότι η κατανομή των πόρων του είναι τέτοια ώστε τα αποτελέσματά του στην ανάπτυξη, στην επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι μέτρια.
Καταγράφηκαν επίσης οι εκτιμήσεις για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενισχυόμενες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ. Τα σημαντικότερα σχετίζονται με τη χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα πολύ σημαντικά είναι η δυσκολία δανεισμού, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εκταμιεύσεις και οι δυσκολίες κάλυψης της ίδιας συμμετοχής στην επένδυση. Επίσης, το κυριότερο πρόβλημα των διαδικασιών είναι οι σχετιζόμενες με τις εκταμιεύσεις και ακολουθεί η τήρηση των αναληφθεισών υποχρεώσεων.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk