Το «βάπτισμα» Τσίπρα στην επιχειρηματική κοινότητα

«Θέλω να αφήσω το στίγμα μου. Είμαι 40 χρόνων και έχω ακόμη μπροστά μου τουλάχιστον 10 χρόνια για παρεμβάσεις και ρήξεις».

«Θέλω να αφήσω το στίγμα μου. Είμαι 40 χρόνων και έχω ακόμη μπροστά μου τουλάχιστον 10 χρόνια για παρεμβάσεις και ρήξεις».
Αυτή είναι η φράση που έχει αποτυπωθεί περισσότερο από κάθε άλλη στους επιχειρηματίες που βλέπει κατά μόνας τον τελευταίο καιρό ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Συναντήσεις οι οποίες ενόψει των εκλογών και των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πυκνώσει, γιατί όπως επισημαίνουν oρισμένοι επιχειρηματίες:

– «Επαφή με τον Αλέξη είχαμε από την εποχή του Συνασπισμού και του 4%».
Παρέα πάντα με τον κ. Νίκο Παππά, φιλοευρωπαϊστή, οικονομολόγο και διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – η σειρά των ιδιοτήτων είναι τυχαία -, ο κ. Τσίπρας έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε συναντήσεις με επιχειρηματίες με στόχο, όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνονται οι τελευταίοι, να είναι καθησυχαστικός απέναντί τους σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της σχέσης που θα αναπτύξει με τους δανειστές – αν επικρατήσει στις εκλογές – μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει καλά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με το Δημόσιο χρεοκοπημένο περνά υποχρεωτικά μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ασχέτως αν ιδεολογικά απέχει από την αντίληψη αυτή. Οι συναντήσεις γίνονται σε άριστο κλίμα – όλοι οι επιχειρηματίες άλλωστε ακολουθούν το δόγμα Μποδοσάκη «εμείς είμαστε με το γκουβέρνο» αλλά στο τέλος των συναντήσεων πολλοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, «από ένα σημείο και μετά o αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε γενικολογίες και γενικώς δεν πείθει με τα επιχειρήματά του».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Τσίπρας είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιλεκτικός στις συναντήσεις αυτές. Οι συνομιλητές του είναι ιδιοκτήτες υγιών επιχειρήσεων με πολλούς εργαζομένους, ενήμερες φορολογικά και κυρίως εταιρείες που δεν έχουν δουλειές με το Δημόσιο.
«Πρώτη του προτεραιότητα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, είναι η πάταξη της διαπλοκής. Κάτι που ακούγεται μουσική και στα δικά μας αφτιά γιατί κανένας δεν θέλει να δραστηριοποιούνται στον χώρο μας επιχειρηματίες που επιβιώνουν παρασιτικά εις βάρος των υγιών εταιρειών» αναφέρουν επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με τον κ. Τσίπρα.
Το πάθος ή η εμμονή – αυτό θα φανεί στην πορεία – του κ. Τσίπρα με τη διαπλοκή διεφάνη και στην τελευταία του συνέντευξη στο twitter όταν σε σχετική ερώτηση για τον περιορισμό της διαφθοράς απάντησε ότι πρόθεσή του είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να περάσουν στην ευθύνη του πρωθυπουργού, ώστε σε πρώτη φάση «να σταματήσει το πάρτι και βεβαίως να τιμωρηθούν και οι ένοχοι».
Η επιχειρηματική κοινότητα, πάντως, διατυπώνει και τους ενδοιασμούς της. Ειδικότερα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει σε εκπτώσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες – με πρώτη και καλύτερη την παράταση του Μνημονίου -, θα επιδοθεί σε ένα κυνήγι της διαπλοκής για να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον. Φοβούνται δε ότι αυτό το προπέτασμα καπνού είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε επιπόλαιες πρωτοβουλίες επί δικαίους και αδίκους.
Ο αντ’ αυτού στους εφοπλιστές


Προσφάτως ο κ. Νίκος Παππάς εκπροσωπώντας τον κ. Τσίπρα συναντήθηκε με εφοπλιστές οι οποίοι έχουν απειλήσει ότι αν φορολογηθούν θα φύγουν από την Ελλάδα την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παππάς τούς καθησύχασε λέγοντας ότι η δραστηριότητα στο νερό αφήνει αδιάφορο το κόμμα αφού δεν έχει σχέση με τη διαπλοκή αλλά τους διεμήνυσε ότι δεν θα πρέπει να περνούν εκεί άλλες δραστηριότητες ώστε να απολαμβάνουν φορολογικά οφέλη. Η στάση αυτή λέγεται ότι ικανοποίησε την εφοπλιστική κοινότητα.
Νηνεμία ενδεχομένως να επικρατήσει και στις τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ (Eθνική, Πειραιώς, Alpha) αφού ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star και σε ερώτηση αν θα αλλάξει τις διοικήσεις ανέκρουσεν πρύμναν σε σχέση με αρχικές του τοποθετήσεις, αρκούμενος να πει ότι το Δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματά του ως μέτοχος. Βεβαίως, για μια διοίκηση από τις παραπάνω οι προβλέψεις είναι ότι σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από μόνη της.Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε πρωτοβουλία μιας επικείμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή οποιασδήποτε κυβέρνησης να αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να έχει την έγκριση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
Γραμμή ΣΕΒ


Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις εκλογές, ο ΣΕΒ, κόντρα στο βέτο ορισμένων μελών του που επέμεναν στις συγκεκριμένες εκλογές να επιδείξει ο σύνδεσμος πλήρη αποστασιοποίηση, εξέδωσε επιστολή απευθυνόμενη προς τους ευρωπαίους ηγέτες στην οποία εκτός από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ζητούσε «λύση εντός ευρώ, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προσέλκυση επενδύσεων και διευθέτηση (σ.σ. όχι κούρεμα) του χρέους». Πρόκειται εμφανώς για έμμεσο κάλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει αυτές τις θέσεις που υποστηρίζει η επιχειρηματική κοινότητα, για τις οποίες το κόμμα που προαλείφεται για κυβέρνηση μόνο θολές απαντήσεις έχει δώσει ως σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk