Ντοκιμαντέρ για όλους

Πώς μπορούμε να κάνουμε το ντοκιμαντέρ – και ιδιαίτερα το ανθρωποκεντρικό – πολύτιμο εργαλείο

Πώς μπορούμε να κάνουμε το ντοκιμαντέρ – και ιδιαίτερα το ανθρωποκεντρικό – πολύτιμο εργαλείο στη σχολική τάξη; Πέρα από το ίδιο το βασικό θέμα ενός ντοκιμαντέρ, πώς εντοπίζουμε και πώς αξιοποιούμε τα πολλαπλά επίπεδα γνώσης που μας προσφέρει, τις παράπλευρες πληροφορίες που μας δίνουν η εικόνα και ο λόγος του; Πώς τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν μέσω των ταινιών στο να συνδυάζουν πληροφορίες, να ερευνούν μόνα τους, να προχωράνε ακόμη παραπέρα στη μάθηση και στη δημιουργία; Γιατί έχει σημασία να μάθουν τα παιδιά να ακούνε και να παρακολουθούν βιωματικές ιστορίες και ποια είναι η αξία της προφορικής αφήγησης στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας; Πόση αξία έχει να μάθουμε να βλέπουμε μια ταινία όχι μόνο με βάση αυτό που αφηγούνται οι άνθρωποι που εμφανίζονται αλλά και με βάση αυτά που δεν λένε με τα λόγια; Με τη σιωπή, με τη γλώσσα του σώματος, με τη γλώσσα και το συντακτικό της κινηματογραφικής αφήγησης;

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται στην πρώτη τάξη του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου που διοργανώνει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο γνωστός κινηματογραφιστής με εμπειρία στο ντοκιμαντέρ Βασίλης Λουλές. Με συνολική διάρκεια 28 ώρες (Σάββατο 24 Ιανουαρίου – Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, Σάββατο 31 Ιανουαρίου – Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015) και μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 30 άτομα, το Εργαστήρι φιλοδοξεί να παραδώσει στους εκπαιδευομένους τα βασικά εφόδια ώστε ο καθένας να μπορεί να καταγράφει κάποιες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία.

«Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ανήσυχους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που θέλουν να εφοδιαστούν με γνώσεις και μεθόδους χρήσιμες για τη δουλειά τους, σε ιστορικούς ερευνητές, σε μελετητές της προφορικής αφήγησης, σε παραμυθάδες, σε ανθρώπους με γενικότερα ενδιαφέροντα που θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του, καθώς και σε ανθρώπους του κινηματογράφου (τεχνικούς και ηθοποιούς) που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους» λέει ο Β. Λουλές. «Είναι σημαντικό το ότι δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών παρά μόνο όρεξη, αγάπη για το σινεμά, υπομονή και περιέργεια: τα βασικά υλικά για να κάνει κανείς κινηματογράφο ή να βλέπει τις ταινίες με δημιουργικό τρόπο».
Ο ίδιος ο Βασίλης Λουλές έχει τα εύσημα για να υποστηρίξει τον εκπαιδευτικό ρόλο του. Το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» (2012), με θέμα μικρά παιδιά ελλήνων Εβραίων που σώθηκαν κατά τη γερμανική Κατοχή χάρη στην προστασία που τους προσέφεραν χριστιανοί, τιμήθηκε με βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έδωσε αφορμή για πολλά κείμενα και σχόλια στον Τύπο. Προβάλλεται τώρα σε σχολεία της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι προβολές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Στο ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι εγώ από ‘κεί κι είχα παπούτσια από χαρτί» (2013) γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα. Η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας «Ενας λαμπερός ήλιος» (2000) προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ARTE (Γερμανία – Γαλλία) και προβλήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο αφιερωμάτων για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. Τέλος, η περσινή «Θηλιά» ήταν μια επιστροφή στην ταινία «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέσα από το βλέμμα ενός κομπάρσου από το χωριό Μονοδένδρι όπου γυρίστηκε.
Είναι πάντως γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως και γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθηση και στην Ελλάδα (την περασμένη εβδομάδα διανεμήθηκαν στις αίθουσες τρεις ταινίες ντοκιμαντέρ, ενώ από αύριο Πέμπτη ανοίγει η «Agora» του Γιώργου Αυγερόπουλου). Με πολύ μεγαλύτερο εύρος θεμάτων και ποικιλία μορφής σε σχέση με παλαιότερα, με περισσότερο συναίσθημα και χιούμορ, το σύγχρονο ντοκιμαντέρ ανιχνεύει αχαρτογράφητες περιοχές της ανθρώπινης συνείδησης, της κοινωνίας και της Ιστορίας.

πότε & πού:
Σάββατο 24 Ιανουαρίου – Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, Σάββατο 31 Ιανουαρίου – Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015. Ωρες: 10.00-17.00. Δίδακτρα: 70€ για τον πλήρη κύκλο των 4 ημερών (πληροφορίες στο τηλ. 210 5244.648).

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk