Θηλυκός καρχαρίας αποθηκεύει για χρόνια το σπέρμα των συντρόφων του

Οι υπεύθυνοι ενός ενυδρείου στην Καλιφόρνια κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε όταν είδαν ζωντανά έμβρυα μέσα σε αβγά καρχαρία. Ήταν περίεργο επειδή όλοι οι καρχαρίες της δεξαμενής ήταν θηλυκοί, και δεν είχαν συναντήσει αρσενικό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Οι υπεύθυνοι ενός ενυδρείου στην Καλιφόρνια κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε όταν είδαν αβγά καρχαρία με ζωντανά έμβρυα. Ήταν περίεργο επειδή όλοι οι καρχαρίες της δεξαμενής ήταν θηλυκοί, και δεν είχαν συναντήσει αρσενικό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Βιολόγοι της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν στην επιθεώρηση «Journal of Fish Biology» την περίπτωση ενός καρχαρία του είδους Chiloscyllium punctatum ο οποίος κρατούσε μέσα του το σπέρμα των συντρόφων του για τουλάχιστον 45 μήνες. Η αποθήκευση του σπέρματος, μέσα σε ειδικά σωληνάρια κοντά στις ωοθήκες, επιτρέπει στο θηλυκό να συλλαμβάνει ακόμα και αν δεν βρίσκεται στη γόνιμη φάση του κύκλου του όταν ζευγαρώνει.

Η ανακάλυψη

Η ιστορία ξεκίνησε το 2010, όταν ένας βιολόγος αποφάσισε να εξετάσει αν ήταν ζωντανά τα αβγά που γεννούσαν περιστασιακά οι καρχαρίες του ενυδρείου Steinhart στο Σαν Φρανσίσκο. Τα ίδια τα αβγά δεν είχαν παραξενέψει τους υπεύθυνους του ενυδρείου, αφού πολλά είδη καρχαριών είναι γνωστό ότι γεννούν μη γονιμοποιημένα αβγά όπως οι κότες.

Το περίεργο ήταν πως δύο από τα αβγά βρέθηκαν να περιέχουν ζωντανά έμβρυα, και μάλιστα το ένα εκκολάφθηκε και έδωσε ένα υγιές μικρό. Όλοι οι καρχαρίες της δεξαμενής ήταν θηλυκοί και δεν είχαν δει αρσενικό από τη μεταφορά τους στο ενυδρείο τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Μια πιθανή εξήγηση ήταν ότι επρόκειτο για παρθενογένεση, ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε αρκετά είδη καρχαριών.

Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν όμως ότι το νεαρό καρχαριάκι έφερε γονίδια που δεν υπήρχαν σε κανέναν από τους θηλυκούς καρχαρίες του ενυδρείου. Η μόνη εξήγηση είναι ότι ένας από τους καρχαρίες κρατούσε σπέρμα αποθηκευμένο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Όπως επισημαίνουν πάντως οι ερευνητές, η τακτική της αποθήκευσης σπέρματος έχει παρατηρηθεί όχι μόνο σε καρχαρίες αλλά σε αρκετά ακόμα είδη, από τα μαρσιποφόρα μέχρι τα αμφίβια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk