Ο Ρώσος πήρε $20 εκατ. και… τρέχει

Συνεχίζει να εξάπτει την περιέργεια η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός από τους πολλά υποσχόμενους διαχειριστές κεφαλαίων της Ρωσίας

Συνεχίζει να εξάπτει την περιέργεια η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός από τους πολλά υποσχόμενους διαχειριστές κεφαλαίων της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από τη στιγμή που κυριολεκτικά χάθηκαν τα ίχνη του από προσώπου γης. Οι συνάδελφοι του Κιμ Καραπετιάν, διευθύνοντος συμβούλου της Blackfield Capital, ενός από τα σημαντικότερα hedge funds της χώρας, γράφει η «Wall Street Journal», δεν γνώριζαν τίποτα για το γεγονός ως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τρεις άνδρες εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα αναζητώντας τον ηλικίας 29 ετών μάνατζερ. Εις μάτην, όμως, αφού ο Καραπετιάν είχε γίνει καπνός αδειάζοντας τους εταιρικούς λογαριασμούς και παίρνοντας μαζί του 20 εκατ. δολάρια.
Κανένα ίχνος


Σχεδόν κάθε ίχνος του Καραπετιάν στο Διαδίκτυο σβήστηκε. Οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn και Facebook έχουν διαγραφεί. Ο αριθμός του κινητού του τηλεφώνου έχει αποσυνδεθεί, ενώ όσοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος έλαβαν μια αυτοματοποιημένη απάντηση που τους ενημέρωνε ότι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου δεν υπήρχε πλέον. Την ίδια τύχη είχαν και όσοι θέλησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του μέσω των συνεργατών ή φίλων του. «Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μας απλά εξαφανίστηκε» δηλώνουν οι υπάλληλοι της Blackfield Capital, οι οποίοι από τη μία στιγμή στην άλλη και χωρίς καμία προειδοποίηση ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καλύψει τους μισθούς τους, αφού τα ταμεία της είναι άδεια, ενώ έμειναν και χωρίς δουλειά καθώς η αργότερα ρωσική επιχείρηση κήρυξε τελικά πτώχευση.
Η Blackfield Capital, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ξεκίνησε το 2009 με σχέδια να είναι η αιχμή των σύγχρονων αγορών. Η εταιρεία επικεντρώθηκε σε αλγοριθμικές συναλλαγές και συγκεκριμένα στη χρήση της στατιστικής ανάλυσης για να εντοπιστούν τα μοτίβα των αγορών στο Χρηματιστήριο Μόσχας. Οι αναλυτές του κλάδου σημειώνουν ότι η εταιρεία προσείλκυε χρήματα από τους επενδυτές με την υπόσχεση της ειδικής διαχείρισης με τη χρήση σύγχρονων στρατηγικών. Αυτή η υπόσχεση σε συνδυασμό με άλλες για ετήσιες αποδόσεις άνω του 60% μάλλον ήταν παραπλανητικές, παραδέχονται πλέον οι πρώην διευθυντές της Blackfield Capital. Η εταιρεία είχε επίσης ανακοινώσει την ίδρυση δύο νέων funds στα Νησιά Κεϊμάν: το Global Tactical Asset Allocation Fund και το Alpha Equilibrium Quant Fund, στα οποία, σύμφωνα με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έχουν μεταφερθεί ήδη εκατομμύρια δολάρια.
Φιλόδοξα σχέδια


«Ως το 2013 η Blackfield Capital διαπραγματευόταν το 2% των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αλλά και συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης. Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι δήλωσαν ότι κατά δήλωση του ίδιου του Καραπετιάν η εταιρεία είχε φτάσει σε σημείο να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 300 εκατ. δολαρίων» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της «WSJ».
Στελέχη της εταιρείας μάλιστα είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά της για δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Λονδίνου και το Chicago Mercantile Exchange. Παράλληλα ο φιλόδοξος μάνατζερ είχε καταστρώσει σχέδιο διείσδυσης και στην αμερικανική αγορά με τη διαπραγμάτευση της Blackfield Capital στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης.
Ωστόσο φαίνεται ότι το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης τον περυσινό Φεβρουάριο αλλά κυρίως η κορύφωσή της την ίδια άνοιξη με την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη χάλασαν το «αμερικανικό όνειρο» του Καραπετιάν και δημιούργησαν προβλήματα στην εταιρεία του.
Σε συνεντεύξεις τους οι εργαζόμενοι της Blackfield Capital επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Ρωσίας ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Κριμαία ζημίωσε σημαντικά την εταιρεία αφού πολλοί επενδυτές απέσυραν τα κεφάλαιά τους.
Το τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ του ρώσου μάνατζερ ήρθε μερικές ημέρες μετά την εξαφάνισή του, όταν κάποιος που κατά δήλωσή του ήταν ο ίδιος ο Καραπετιάν επικοινώνησε με κορυφαία μέλη του προσωπικού αλλά και ορισμένους επενδυτές από μια προσωρινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εγραψε ότι είχε επιλέξει τον δρόμο της φυγής καθώς δεχόταν απειλές για τη ζωή του, ενώ υποσχέθηκε να επιστρέψει όλα τα κεφάλαια στους επενδυτές.

ΓΑΛΑΝΤΟΜΟΣ
Φλόμωσε στο ψέμα ακόμη και στενούς του συνεργάτες

Στην περίφημη ταινία του Γούντι Αλεν «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» ο ιδιοφυής σκηνοθέτης και σεναριογράφος διηγείται τη ζωή ενός κακοποιού της κακιάς ώρας ονόματι Βέρτζιλ Στλάρκογουελ. Πρόκειται για έναν κακομοίρη που προσπαθεί με ιδιαίτερο ζήλο να πιάσει την καλή αλλά καταλήγει διαρκώς στη… στενή. Απόπειρα ληστείας, σύλληψη, φυλακή, δραπέτευση (ενίοτε αποτυχημένη διότι το πιστόλι είναι από σαπούνι και… λιώνει καθώς η ημέρα της δραπέτευσης είναι βροχερή). Ο ήρωας του Αλεν δεν χάνει ποτέ το κουράγιο και την αισιοδοξία του. Ούτε και όταν αντιλαμβάνεται ότι έχει «φάει» συνολικά 800 χρόνια φυλακή. «Με καλή συμπεριφορά ίσως γλιτώσω τα μισά» λέει στο τέλος του έργου.
Ο Βέρτζιλ Στλάρκογουελ έπαιρνε τα λεφτά και έτρεχε. Αλλά τον έπιαναν διαρκώς με το αρνί στον ώμο. Ο Κιμ Καραπετιάν πήρε τα λεφτά και εξαφανίστηκε και επιπλέον φλόμωσε στο ψέμα όσους τον γνώρισαν – ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες. Τους είπε ότι είχε σπουδάσει στην LSE, αλλά στα μητρώα της διάσημης Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου το όνομά του δεν υπάρχει. Τους είπε ότι είχε ζήσει στη Νέα Υόρκη και είχε εργαστεί ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley. Ούτε η νεοϋορκέζικη τράπεζα έχει υπόψη της το όνομα Καραπετιάν.
Ο αρμενικής καταγωγής επιχειρηματίας-φαντομάς μπορεί να μην είχε ξαναπατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ προτού επεκτείνει εκεί τις δραστηριότητές του, γνώριζε όμως πολύ καλά το lifestyle που έπρεπε να υιοθετήσουν ο ίδιος και τα στελέχη του στη Μέκκα του καπιταλισμού για να αποκτήσει ένα «καλό» πελατολόγιο. Ηταν ένας γαλαντόμος που ήθελε να εντυπωσιάσει, έστω και με κάποιες λίγο… επαρχιώτικες πρωτοβουλίες. Την Πρωτοχρονιά του 2013, για παράδειγμα, πέταξε από τη Μόσχα στο Λονδίνο μαζί με όλο το επιτελείο της Blackfield Capital για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του βρετανικού ποπ συγκροτήματος Blue.
Μόλις τελείωσε η πρωτοχρονιάτικη παράσταση πρόσφερε σε κάθε συνεργάτη του ένα iPod. Το δωράκι αυτό, όμως, δεν ήταν τίποτε μπροστά στην Aston Martin αξίας 300.000 δολαρίων που αγόρασε για τα στελέχη που απασχολούσε στη Νέα Υόρκη! Με το υπερ-αυτοκίνητο θα πήγαιναν στα σημαντικά ραντεβού με τους πελάτες. Δεν είναι γνωστό αν ο ίδιος χρησιμοποίησε ποτέ το αυτοκίνητο – θα ήταν βλακεία να «τρέχει» μ’ αυτό τα 20 εκατομμυριάκια που βούτηξε. Βέβαιο είναι ότι δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο διαμέρισμα των 150 τετραγωνικών μέτρων που είχε νοικιάσει στο Μανχάταν αντί 15.000 δολ. τον μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk