Η μέγγενη των φόρων και τα συγκρουόμενα μηνύματα των δανειστών

Η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας που πάγωσε…

Η μέγγενη των φόρων και τα συγκρουόμενα μηνύματα των δανειστών | tovima.gr

Η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας που πάγωσε λόγω των πολιτικών εξελίξεων με εκκρεμείς και τις προτάσεις για περαιτέρω αύξηση των ΕΦΚ των αλκοολούχων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Καλό όμως είναι να δει κανείς τι συνέβη στο μέτωπο της φορολογίας από το 2009 και μετά σε τομείς όπως οι παραπάνω που αποτελούν βασικούς πυλώνες της τουριστικής μας οικονομίας.

«Συνεπείς» οι κυβερνώντες σε μια στείρα λογική να διασφαλίσουν άμεσα έσοδα, σε βάρος όμως της πραγματικής οικονομίας, προχώρησαν σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα ποτά σε διάστημα 18 μηνών από το Φεβρουάριο 2009 (+125%). Επίσης με συνεχείς αυξήσεις ΦΠΑ δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό στην εστίαση και την ξενοδοχεία. Μόνο τα καταλύματα τελικά κάπως διασώθηκαν με την κατάργηση του φόρου προς του δήμους και την συγκράτηση του ΦΠΑ για τη διαμονή σε χαμηλή κατηγορία. Το τελευταίο βοήθησε τις μικρομεσαίες μονάδες της χώρας, που είναι και το μεγάλο κομμάτι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να αναπνεύσουν.
Ωστόσο κάθε καλό νέο κρατάει στην μνημονιακή Ελλάδα για λίγο. Ήδη το ΦΠΑ στη διαμονή έχει μπει στην κλίνη του «Προκρούστη» όπου συνακόλουθα θα μπουν πολλοί μικροεπιχειρηματίες, που θα δουν, εφόσον περάσει το μέτρο, να διπλασιάζεται ο φόρος επί του τζίρου τους. Σαν να μην έφτανε αυτό , η τρόικα φέρεται να επιμένει σε λήψη μέτρων αύξησης των ΕΦΚ ως «λύση» – ίσως και τιμωρία – για να «κλειδώσει» άμεσα έσοδα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015. Λες και αν αυξηθούν οι φόροι στην κατανάλωση θα γίνει κάτι, πέρα από πτώση της ζήτησης, την έμμεση «κινητροδότηση» του λαθρεμπορίου και της παρανομίας. Αυτό, όμως, δυστυχώς, που κυριαρχεί είναι η ανάγκη για άμεσα έσοδα έστω κι αν αυτά υπονομεύσουν τη συνολική εισπρακτική απόδοση των ΕΦΚ.
Το παράδοξο είναι ότι πριν μήνες την αναγκαιότητα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης σε ΜμΕ διαπίστωσε και η έκθεση της TaskForce, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΚΕΕΕ). Μάλιστα περιγράφει την αποκαρδιωτική κατάσταση για το επιχειρείν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης ΧορστΡάιχενμπαχ αναφερόμενος στο ζήτημα της υψηλής φορολόγησης είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για την προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών με την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, ενώ μεταξύ των 12 επειγουσών προτάσεων που διατύπωσε για την ελληνική οικονομία ζήτησε, ειδικά, μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τις ΜμΕ (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και τοπικοί φόροι) και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ενέργειας. Άραγε τελικά ποιος λέει την αλήθεια στον κόσμο;

* Ο Χρήστος Πουρής είναι γενικός διευθυντής της ΕΛ.ΕΤ.Α Α.Ε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk