Επτά χρόνια προσπαθεί η BlackRock να επενδύσει €300 εκατ.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας είναι αυτή την περίοδο το «φάρμακο» για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας είναι αυτή την περίοδο το «φάρμακο» για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την είσοδο της χώρας σε έναν ενάρετο κύκλο δημιουργίας και αύξησης του κυκλοφορούντος χρήματος.
Μια επένδυση με τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά είναι της εταιρείας Artume στην έκταση του πρώην εργοστασίου της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκη επί της λεωφόρου Κηφισού 60 για την αστική ανάπλαση της περιοχής, δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Η επένδυση υποστηρίζεται από κεφάλαια θεσμικών επενδυτών που διαχειρίζεται το Τμήμα Real Estate και Επενδύσεων της BlackRock και στην πλήρη ανάπτυξή της το επενδεδυμένο ποσό θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Και όμως, από το 2008 που η BlackRock αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα μας δεν έχει ακόμη καταφέρει να ξεκινήσει τις εργασίες δημιουργίας του εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου με την επωνυμία Academy Gardens (AG) στην περιοχή.
Εκτός από το «τέρας» της γραφειοκρατίας (σε αυτά τα επτά χρόνια έχει λάβει 30 εγκρίσεις) βρέθηκε αντιμέτωπη και με ομάδα κατοίκων της περιοχής που αντιδρά στην επένδυση.
Επιμονή


Κόντρα στα σενάρια χρεoκοπίας της ελληνικής οικονομίας η Artume έχει επενδύσει ως σήμερα 126 εκατ. ευρώ σε αγορές γης και φορολογικές υποχρεώσεις και επιμένει ακόμη στο αρχικό της πλάνο παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται πάλι σε περιδίνηση.
Μέχρι στιγμής το έργο έχει λάβει σχεδόν το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων (περισσότερες από 30) και θετικές συστάσεις από αρμόδιες Αρχές για θέματα που αφορούν περιβαλλοντικούς όρους, δόμηση, κοινωνική ευθύνη, ευκαιρίες απασχόλησης.
Τον Φεβρουάριο του 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ για την αλλαγή χρήσεων γης της περιοχής από Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση.
Τον Αύγουστο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του υποχρέωσε το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα απέρριψε προσφυγή κατοίκων και φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνος που υποστήριζαν ότι το έργο θα επηρεάσει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, καθώς το ΣτΕ εκτίμησε πως το έργο βρίσκεται εκτός επιρροής του αρχαιολογικού χώρου.
Προεδρικό Διάταγμα


Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργασίες στην περιοχή είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην έκδοση σχεδίου προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα προσδιορίζει τους συντελεστές δόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο όπου σχεδιάζεται η επένδυση, την απόσταση από την οικοδομική γραμμή και το ύψος των κτιρίων.
Το ρεπορτάζ λέει ότι το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος έχει ολοκληρωθεί και απομένει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αλλωστε, πέρα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα υπογραφής ως τις 31 Μαρτίου 2014 και τα στελέχη της Artume εκτιμούν ότι ως τότε το προεδρικό διάταγμα θα έχει υπογραφεί και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών, επτά ολόκληρα χρόνια μετά τη σύλληψη της ιδέας του Academy Gardens.
Ερευνες που έχουν διενεργηθεί για λογαριασμό της Artume έδειξαν ότι περίπου το 80% των κατοίκων της περιοχής επιθυμεί ένα έργο σαν το AG για την περιοχή, στη θέση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Επίσης τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα είναι υπέρ της κατασκευής του έργου.
Οι κάτοικοι που αντιδρούν πέτυχαν να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης, αλλά το ΣτΕ δεν έκανε δεκτό το επιχείρημά τους ότι το έργο μπορεί να επηρεάσει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας, ο οποίος απέχει περί τα 1.000 μέτρα από το εμπορικό κέντρο.

«Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των δύο χώρων, κάτι που έχουν επιβεβαιώσει τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το αντίθετο, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορική αξία του αρχαιολογικού χώρου και να συμβάλουμε στο να μεταμορφωθεί η περιοχή σε έναν σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό»
υποστηρίζουν τα στελέχη της Artume.


Συμβολή στην ανάπτυξη
Δημιουργία 2.000 νέων θέσεων απασχόλησης

«Το Academy Gardens (AG) είναι μια επένδυση αστικής ανάπλασης για τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού και ψυχαγωγικού προορισμού που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην περιβαλλοντική και εμπορική αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Θα περιλαμβάνει καταστήματα λιανικής και εστιατόρια, κλειστές και open air κινηματογραφικές αίθουσες, αμφιθέατρο στην οροφή του κτιρίου, καθώς και χώρο για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις»
αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη της Artume.
Βεβαίως, το μεγάλο στοίχημα του Academy Gardens είναι να τοποθετήσει την περιοχή του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος στον τουριστικό χάρτη της πόλης και να συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας ενός σημείου υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς, του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

«Αναμένουμε ότι το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής που ενώ βρίσκεται τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, σε μεγάλο βαθμό είναι εγκαταλελειμμένη. Ενδεικτικά, μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκτιμά ότι περίπου 3.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 2.000 μόνιμες θέσεις κατά τη φάση της λειτουργίας του. Επιπλέον, το όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι μια ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ της τάξεως των 31 εκατ. στη φάση της λειτουργίας του AG»
υποστηρίζουν από την Artume.
Αρχιτέκτονας του πολυχώρου Academy Gardens είναι ο Βρετανός Eric Kuhne. Ο κ. Kuhne υποστηρίζει ότι η υποβαθμισμένη σήμερα Ακαδημία Πλάτωνος εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάπτυξη ενός ψυχαγωγικού και εμπορικού προορισμού συμβατού με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής όπου λειτουργούσε από το 387 π.Χ. ως το 529 μ.Χ. η Ακαδημία του Πλάτωνα.
Βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πολυχώρου είναι η «πράσινη» οροφή όπου θα λειτουργούν χώροι αναψυχής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk