Η ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων στις δύο ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις δίνει την ευκαιρία για έναν έλεγχο προόδου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς η σύγκριση σε σχέση με τις επιδόσεις της περασμένης περιόδου δείχνει ότι στο σύνολό της η ελληνική εκπροσώπηση στα εφετινά Κύπελλα Ευρώπης οπισθοχώρησε.
Ο Ολυμπιακός, ο οποίος πέρυσι έφθασε μια ανάσα από τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ χάνοντας την πρόκριση στο γκολ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εφέτος είπε «αντίο» από τη φάση των ομίλων. Ο ΠΑΟΚ, που αγωνίστηκε στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ και αποκλείστηκε παίζοντας στα ίσα την Μπενφίκα, στην εφετινή διοργάνωση δεν κατάφερε να προκριθεί έπειτα από τρία χρόνια στην ίδια φάση χάνοντας το εισιτήριο απέναντι στην άσημη Γκινγκάν.

Ο Ατρόμητος πέρυσι λύγισε από την ολλανδική Αλκμααρ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ εφέτος είπε νωρίς νωρίς αντίο στον θεσμό γνωρίζοντας έναν οδυνηρό αποκλεισμό στον γ’ προκριματικό γύρο από την άγνωστη Σαράγεβο. Ο Παναθηναϊκός (πέρυσι δεν αγωνίστηκε στα ευρωπαϊκά Κύπελλα), αφού δεν τα κατάφερε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ με τη βελγική Σταντάρ Λιέγης, γνώρισε τον αποκλεισμό στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, χωρίς μάλιστα να πετύχει νίκη!

Μοναδική εξαίρεση προόδου ο Αστέρας Τρίπολης, ο οποίος έφθασε μέχρι και τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, σημειώνοντας μάλιστα αξιομνημόνευτες προκρίσεις όπως αυτή επί της γερμανικής Μάιντζ.

Το καμπανάκι που ακούστηκε από την ευρωπαϊκή οπισθοχώρηση των ελληνικών ομάδων είναι αρκούντως ηχηρό. Και γίνεται ηχηρότερο αν συνυπολογισθεί η καθοδική πορεία της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 13η θέση, χωρίς μεγάλες ελπίδες να υπερσκελίσει την Τουρκία, που βρίσκεται στη 12η, καθώς οι γείτονες συνεχίζουν με δύο ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, ενώ ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι ο Ολυμπιακός.

Αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμα συνέπειες στην ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της Ελλάδας αν δεν υπάρξει συνολική άνοδος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ