Εφυγε νύχτα ο μάνατζερ της αλυσίδας Abercrombie & Fitch

Οσοι έχουν επισκεφθεί τα καταστήματα της Abercrombie & Fitch στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν το δίχως άλλο εντυπωσιαστεί.

Οσοι έχουν επισκεφθεί τα καταστήματα της Abercrombie & Fitch στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν το δίχως άλλο εντυπωσιαστεί. Ευειδείς νεαροί με τις φέτες των κοιλιακών τους σε κοινή θέα λικνίζονται (ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών!) έξω από το κατάστημα στον ρυθμό κάποιας μουσικής, ενώ άλλοι πράττουν το ίδιο στο εσωτερικό του καταστήματος, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι το ημίφως. Ταυτόχρονα βοηθούν, ως πωλητές, στην εμπορική προώθηση του εμπορεύματος. Αν πάντως τους ζητήσει κάποιος πελάτης να βγάλει έξω στον δρόμο ένα ρούχο για να δει το χρώμα του, αυτοί απαντούν ευγενικά ότι αυτό απαγορεύεται. Πρέπει να το αγοράσει ο καταναλωτής στα τυφλά, έχοντας όμως τη δυνατότητα, αφού βγει έξω και διαπιστώσει στο φως της μέρας ότι ψώνισε την απόχρωση που μισεί, να επιστρέψει για να το αλλάξει.
Από το 1992
Η διαδικασία (μπες, διάλεξε, πλήρωσε, βγες, αγανάκτησε, ξαναμπές, κάνε την αλλαγή) μπορεί θεωρητικά να επαναληφθεί πολλές φορές, αλλά αυτό μάλλον δεν ενοχλεί τους ανήκοντες στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία, στους οποίους απευθύνεται η Abercrombie & Fitch. Πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη εκδοχή του shopping των teenagers και σίγουρα δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος που διηύθυνε την αμερικανική αλυσίδα ετοίμων ενδυμάτων από το μακρινό 1992 απομακρύνθηκε εν μιά νυκτί και άφησε την εταιρεία δίχως διευθύνοντα σύμβουλο! Ο λόγος για τον οποίο ο Μάικ Τζέφρις εξαφανίστηκε την περασμένη Τρίτη ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του είναι η ασφυκτική πίεση που δεχόταν τους τελευταίους (πολλούς…) μήνες από το διοικητικό συμβούλιο και τους μετόχους της επιχείρησης εξαιτίας της κακής οικονομικής πορείας που ακολουθούσε. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, τον περασμένο Ιανουάριο ο Τζέφρις έχασε την προεδρία της εταιρείας.
Καμία πρόδος
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής διοίκησης και μετόχων της Abercrombie & Fitch ήταν η προειδοποίηση της επιχείρησης τον Νοέμβριο ότι η πτώση των πωλήσεων θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

«Τότε κατάλαβαν όλοι ότι η εταιρεία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Οτι καμία πρόοδος δεν έγινε και ότι όλες οι προσπάθειες που είχε κάνει ο Μάικ Τζέφρις για να την επαναφέρει πήγαν χαμένες. Οι επενδυτές άρχισαν να κινητοποιούνται για να πετύχουν αλλαγές σε επίπεδο κορυφής της εταιρείας» δήλωσε στη «Wall Street Journal» ένας μέτοχος.


«Πιστεύω ότι έφθασε η χρονική συγκυρία για να αναλάβει μια νέα διοίκηση να σπρώξει την επιχείρηση προς τα εμπρός, προς μια νέα φάση ανάπτυξης»
σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Τζέφρις, ο οποίος παρεμπιπτόντως εφέτος εβδομηντάρισε. Πάραυτα μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής, η μετοχή της επιχείρησης έκανε ένα άλμα 8% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φθάνοντας στα 28,45 δολάρια. Για να καταστεί κατανοητό το μέγεθος της ανακούφισης που ένιωσαν οι μέτοχοι άμα τη εξαφανίσει του Μάικ Τζέφρις, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από την αρχή του έτους η μετοχή της Abercrombie & Fitch είχε χάσει το 20% της αξίας της. Και ότι το 2011 η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα… 70 δολάρια!
Ο εμπνευστής
Ο Τζέφρις ήταν ο εμπνευστής της γεμάτης σεξουαλικά υπονοούμενα διαφημιστικής εκστρατείας της Abercrombie & Fitch. Και φυσικά ο εμπνευστής των ημίγυμνων και ανθεκτικών στην παγωνιά νεαρών. Είπαμε όμως. Δεν ήταν αυτοί, ούτε το ημίφως των καταστημάτων, η αιτία της κάμψης του τζίρου της εταιρείας – σύμφωνα με την «WSJ» αναμένεται να κλείσει 60 καταστήματα στις ΗΠΑ. Δεν ήταν ούτε η ευγονικών αντιλήψεων διάθεση ενδυμάτων που μπορούν να φορέσουν (δίχως να γελοιοποιηθούν) μόνο πελάτες με σωματότυπο φωτομοντέλου, αφού τα τελευταία χρόνια στα ράφια των Abercrombie & Fitch έβρισκε κανείς και νούμερα μεγαλύτερα του small. Τώρα, ενόσω αναζητείται νέος μάνατζερ, το τιμόνι της επιχείρησης κρατούν τέσσερα στελέχη της, ένα εκ των οποίων είναι… πατριωτάκι: ο εκτελεστικός πρόεδρος Αρθουρ Μαρτίνες, ο επικεφαλής λειτουργιών Τζόναθαν Ράμσντεν, ο πρόεδρος της επωνυμίας Hollister Φραν Χόροβιτς και ο πρόεδρος της επωνυμίας Abercrombie, Χρίστος Αγγελίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk