H ανασφάλεια φοβίζει τους επιχειρηματίες

Το 2014 δεν είναι 2012. Οι κορυφαίοι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ μετ’ επιτάσεως

Το 2014 δεν είναι 2012. Οι κορυφαίοι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ μετ’ επιτάσεως επαναλαμβάνουν δοθείσης ευκαιρίας την προαναφερόμενη διαπίστωση. Και φαίνεται πως δικαιώνονται από το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του επιχειρηματικού κόσμου. Είναι βέβαιο ότι οι έλληνες επιχειρηματίες δεν είναι οι ευτυχέστεροι των ευρωπαίων πολιτών από τις προδιαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως από τη βάσιμη πιθανότητα των πρόωρων εκλογών, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι σημερινοί τους φόβοι δεν προκαλούν τους συνειρμούς τους 2012.
Βιομήχανος με σημαντική παρουσία στον κλάδο του και ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγε πως «ας είμαστε ειλικρινείς, καμία κυβέρνηση δεν θέλει να διαλύσει μια χώρα. Βεβαίως είναι διαφορετική η προεκλογική ρητορική από τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς που θα γίνουν μέσα από την πραγματικότητα. Οι λεονταρισμοί προηγούνται της ισορροπίας» τονίζει. Ο ίδιος βέβαια αναγνωρίζει ότι το διάστημα που μεσολαβεί από την επομένη των (πιθανών) εκλογών ως και τον Απρίλιο «που έχουμε ακόμη λεφτά» θα είναι μια περίοδος δύσκολη, με διάχυτο το κλίμα της αβεβαιότητας, αλλά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία «στα ίσα της». Πρόσθεσε όμως ότι «το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η ασυνέχεια του κράτους». Σε αυτό λοιπόν το μεσοδιάστημα «υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν τα συναλλακτικά ήθη της αγοράς». Δεδομένου ότι «δεν υπάρχει πλέον λίπος στις επιχειρήσεις, έχει ήδη καταναλωθεί, και όσες περικοπές ήταν να γίνουν έχουν ήδη γίνει, η χαλάρωση των συναλλακτικών ηθών, δηλαδή οι καθυστερήσεις των πληρωμών που είναι το βασικότερο, θα επιβαρύνουν τις έτσι κι αλλιώς καταπονημένες επιχειρήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος τόνισε πως «αν οδηγηθούμε σε εκλογές, τότε μια νέα – εκ των πραγμάτων – κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί τη συμφωνία με τους δανειστές. Στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα ξαναζήσουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, που με τόσο κόπο αγωνιστήκαμε να αφήσουμε πίσω».
Και ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ακόμη ότι «το οικονομικό ρίσκο της χώρας παραμένει συνδεδεμένο με το πολιτικό ρίσκο. Και όσο αυτό συμβαίνει, η προσπάθεια να ορθοποδήσουμε, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την πραγματική οικονομία θα ανακόπτεται. Αντιλαμβανόμαστε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ομως η οικονομική ζωή μιας χώρας σε ύφεση μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε αδιέξοδο όταν χάνονται ευκαιρίες και επικρατούν κομματικές προτεραιότητες».

Επ’ αυτού είναι χαρακτηριστική η αναφορά βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, ιδιοκτήτη παραγωγικής επιχείρησης, ο οποίος τόνιζε προς «Το Βήμα» πως «αυτό που χρειάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος είναι πολιτική σταθερότητα και όταν τα κόμματα χρησιμοποιούν τη λέξη «ανάπτυξη» να ξέρουμε τι εννοούν». Και περιγράφοντας συνοπτικά τη σημερινή ψυχολογία που κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο λέει πως «οι επιχειρηματίες φοβούνται και αυτούς που κυβερνούν και τους άλλους που θα έλθουν ακόμη περισσότερο» εξηγώντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικούς που να μπορούμε να συνεννοηθούμε και να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα» – τονίζοντας τη «φορολογική λαίλαπα» που έχει ενσκήψει.

Αναθεώρηση των προϋπολογισμών

Βέβαια ο κίνδυνος της ανασφάλειας έχει τις συνέπειές του στη λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων. Εχοντας την εμπειρία των πρώτων χρόνων του Μνημονίου – από το 2010 ως και το 2012 – τα επιτελεία των επιχειρήσεων και κυρίως των πολυεθνικών ομίλων αναθεωρούν τους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς και ιδιαίτερα τους στόχους τους. Θεωρούν δηλαδή ότι πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι η καταναλωτική ζήτηση μάλλον θα μειωθεί, ως εκ τούτου αναθεωρούνται οι προϋπολογισμοί τους. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικού ομίλου προς «Το Βήμα» τα ευρωπαϊκά τους επιτελεία δεν ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα! Αντιθέτως το εγχώριο μάνατζμεντ προσπαθεί να τους… ευαισθητοποιήσει.
Συμπληρώνει ακόμη ότι «μόλις άρχισε η συζήτηση» και θεωρεί ότι, πρώτον, υπάρχει ο διεθνής Τύπος ο οποίος «αρχίζει να διαμορφώνει ένα φοβικό κλίμα για τις ελληνικές εξελίξεις» και, δεύτερον, ότι μετά τις 29 Δεκεμβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα φανεί και το μέγεθος της ανησυχίας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk