ΥΛΙΚΑ (για 10 άτομα)

Για την κρεμα

500 ml γάλα

250 γρ. ζάχαρη

11 κρόκους αβγών

1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους

100 ml κρέμα γάλακτος

Για τις μαρέγκες

5 ασπράδια αβγών

1 γρ. αλάτι

3 γρ. βανιλίνη

220 γρ. ζάχαρη

EKTEΛΕΣΗ

Κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 85°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε αμέσως σε ένα άλλο μπολ. Με τη βοήθεια ενός σύρματος χτυπάμε για λίγα λεπτά την κρέμα γάλακτος, ώσπου να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη. Τη ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Μαρέγκες: Στον κάδο του μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια, το αλάτι και τη βανιλίνη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε λαμαρίνα την οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, μοιράζουμε κουταλιές από το μείγμα της μαρέγκας. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρυσαφίζουν οι άκρες.

Σε βαθύ πιάτο σερβίρουμε την κρέμα της βανίλιας και από πάνω μοιράζουμε τις μαρέγκες.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.