Επιτυχή κρίνονται τα αποτελέσματα από τις δοκιμές δύο ανοσοθεραπειών κατά του λεμφώματος Hodgkin, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine».

Το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στα παιδιά και στους νέους ενηλίκους. Αν και συχνά η νόσος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις υπάρχουσες θεραπείες, περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών τελικά υποτροπιάζουν.

Ωστόσο, τα δύο νέα σκευάσματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, ώστε να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του λεμφικού ιστού.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου«Dana-Farber» των ΗΠΑ, με επικεφαλής την δρ Μάργκαρετ Σιπ, ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, στο Σαν Φρασνσίσκο, ότι στην πλειονότητα των ασθενών (87%) υπήρξε πλήρης ή μερική υποχώρηση του καρκίνου.

Οι νέες θεραπείες

Η δραστική ουσία nivolumab, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ένα αντίσωμα που μπλοκάρει την πρωτεΐνη PD-1 στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων, η οποία λειτουργεί ως «φρένο» του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας έτσι στα τελευταία να αναγνωρίζουν πλέον τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία αλλιώς περνούν απαρατήρητα. Ήδη έχει ξεκινήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της nivolumab, προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

«Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, είναι ότι επιτεύχθηκαν σε ασθενείς που είχαν εξαντλήσει κάθε άλλη θεραπευτική επιλογή, όπως η χημειοθεραπεία», σχολίασε η δρ Σιπ. Όπως είπε, είναι επίσης σημαντική η διάρκεια ανταπόκρισης στο νέο φάρμακο, καθώς, πάνω από ένα έτος μετά τη θεραπεία, η πλειονότητα των ασθενών τα πάνε πολύ καλά.

Μάλιστα, από τους 23 ασθενείς που πήραν μέρος στην δοκιμή, οι τέσσερις δεν εμφάνισαν κανένα ίχνος καρκίνου μετά τη χορήγηση της nivolumab, ενώ οι 16 είχαν μερική βελτίωση και οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σε λιγότερο από το μισό αρχικό μέγεθός τους. Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, το 86% των ασθενών ήταν εν ζωή, ενώ μετά από 12 μήνες οι περισσότεροι συνεχίζουν να τα πάνε καλά.

Πάντως, στο 22% των ασθενών υπήρξαν σχετικά σοβαρές παρενέργειες, όπως φλεγμονή στο πάγκρεας, τους πνεύμονες ή το έντερο, αλλά κανένας δεν εμφάνισε παρενέργειες απειλητικές για τη ζωή του εξαιτίας της χορήγησης του φαρμάκου.

Στη δεύτερη περίπτωση, ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Κρεγκ Μόσκοβιτς του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering, δοκίμασαν τη δραστική ουσία pembrolizumab, έναν αναστολέα της πρωτεϊνης PD-1, που «απελευθερώνει» το ανοσοποιητικό σύστημα από τα δεσμά του.

Από τους 29 ασθενείς της μελέτης, οι έξι (21%) εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση του λεμφώματος Hodgkin μετά από έξι μήνες θεραπείας, σε τέσσερις ασθενείς ο καρκίνος επιδεινώθηκε, ενώ στους υπόλοιπους υπήρξε μερική βελτίωση.

«Το φάρμακο είναι εντυπωσιακό και γίνεται καλά ανεκτό», σχολίασε ο δρ Μόσκοβιτς.

Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν η δύσπνοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η pembrolizumab έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία του μελανώματος, ενώ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε καρκίνο του αίματος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές του εναντίον άλλων καρκίνων με συμπαγείς όγκους (πνευμόνων, μαστού, ουροδόχου κύστης, στομάχου, λαιμού κ.α.).