Εκθεση για τα 100 χρόνια της Ενωσης Συντακτών

Το δημοσιογραφικό έργο,oι πρωτοβουλίες και η εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, oι τέχνες και ο πολιτισμός και η αδιάλειπτη και συνεχής συμβολή των δημοσιογράφων στους αγώνες της κοινωνίας και της δημοκρατίας είναι οι τέσσερις άξονες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της έκθεσης «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014».

Το δημοσιογραφικό έργο, που υπηρετούν τα μέλη της Ενώσεως Συντακτών, οι άνθρωποι και οι σπουδαίες προσωπικότητες, oι πρωτοβουλίες και η εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, oι τέχνες και ο πολιτισμός, που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από το έργο της Ενώσεως καθώς και η αδιάλειπτη και συνεχής συμβολή των δημοσιογράφων στους αγώνες της κοινωνίας και της δημοκρατίας είναι οι τέσσερις άξονες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της έκθεσης «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014» που διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

H έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το πρωί της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, την ίδια ημέρα που πριν από 100 χρόνια (14/12/1914) υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ενώσεως από μια χούφτα δημοσιογράφους της εποχής.
Η μάχη για την ελευθεροτυπία και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες για τον τόπο.
Η εκδήλωση θα καλύπτει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Παρουσιάζονται πορτρέτα δημοσιογράφων- λογίων σημαντικά πνευματικά έργα των οποίων είδαν πρωτίστως το φως σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, παρουσιάζονται έργα τέχνης- δάνεια στην ΕΣΗΕΑ- σύγχρονων καλλιτεχνών, αλλά και ιδιωτικών και δημοσίων φορέων που παραχωρήθηκαν ειδικά για την έκθεση.
Περιλαμβάνονται επίσης οπτικοακουστικά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν για την ιστορική βιβλιοθήκη και το πολύτιμο αρχείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς και ντοκιμαντέρ για το έργο του δημοσιογράφου, την ιστορία της είδησης αλλά κι ένα χρονικό που καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ.
Η εικόνα του δημοσιογράφου όπως έχει καταγραφεί στον κινηματογράφο αποτελεί ένα κομμάτι της. Αποτυπώνονται, επίσης, οι διεκδικήσεις αλλά και η κρίση που πλήττει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Χάρη Καμπουρίδη και της Θεοδώρας Πασαχίδου.
Η επομένη των 100 χρόνων αποτελεί για την ΕΣΗΕΑ μια πρόκληση να αντιμετωπίσει τις νέες προοπτικές για το δημοσιογραφικό επάγγελμα και το μέλλον του δημοσιογραφικού λόγου. Ευελπιστεί, όμως, ότι με τη συμβολή των μελών της θα αντεπεξέλθει.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως και την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την χορηγία δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και φορέων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk