Η πρόσφατη δολοφονία ενός οπαδού της Λα Κορούνια από χούλιγκαν της Ατλέτικο Μαδρίτης δίνει την ευκαιρία για μια σύγκριση της αντίδρασης της ισπανικής λίγκας (LFP) με τα εγχώρια αφεντικά του ποδοσφαίρου, τους παράγοντες της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας. Ιδιαίτερα στο φως της συζήτησης για το περίφημο αυτοδιοίκητο, τουτέστιν για το καθεστώς που επιτρέπει αλλά και επιβάλλει στα όργανα του ποδοσφαίρου να ρυθμίζουν τα του οίκου τους.
Στην Ισπανία η LFP αντέδρασε πολύ γρήγορα και αποφασιστικά στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων και από τις ίδιες ΠΑΕ. Είναι πολύ χαρακτηριστική η αντίδραση της Ατλέτικο Μαδρίτης που αποφάσισε την οριστική απομάκρυνση από το γήπεδό της των χούλιγκαν του ακροδεξιού Frente Atletico που θεωρείται υπεύθυνο για τη δολοφονία του αντιπάλου οπαδού.

Ακόμη σκληρότερη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της LFP Χαβιέρ Τεμπάς, ο οποίος αφού ζήτησε τη συνεργασία όλων των ομάδων για την απομάκρυνση των ακραίων συνδέσμων οπαδών προειδοποίησε ότι όσες δεν συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια θα τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών ή ακόμη και με υποβιβασμό!

Δεν έμειναν μόνο στα λόγια αλλά προχωρούν σε συμφωνία με την Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητισμού στη θέσπιση σε χρόνο-ρεκόρ, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ριζοσπαστικών μέτρων. Μεταξύ αυτών το κλείσιμο των εξεδρών όπου θα υπάρξουν επεισόδια και ομάδες χούλιγκαν, η αφαίρεση βαθμών και ο υποβιβασμός ομάδων, η τιμωρία ακόμη και για υβριστικά συνθήματα, όχι μόνο για ρατσιστικά.

Την ίδια ώρα οι εγχώριοι ποδοσφαιροπαράγοντες θεωρούν ότι «ξεμπέρδεψαν» με μια τιμωρία του Ηροδότου με το έγκλημα και τη δολοφονία του οπαδού του Εθνικού Κώστα Κατσούρη στο Ηράκλειο ενώ ρίχνουν το μπαλάκι είτε στην Αστυνομία είτε στην Πολιτεία για τα ξεσπάσματα βίας που μολύνουν τα ελληνικά γήπεδα. Ακυρώνοντας στην ουσία την ίδια τους την αρμοδιότητα για όσα συμβαίνουν στα γήπεδα και ταυτόχρονα καίγοντας κάθε ίχνος αξιοπιστίας στο περίφημο επιχείρημά τους για το αυτοδιοίκητο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ