Η τρόικα βάζει τρικλοποδιές στην ελληνική βιομηχανία

Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται στο καναβάτσο από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, οι οποίοι απολαμβάνουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και ελκυστικά δανειστικά επιτόκια, η τρόικα επιχειρεί να μπλοκάρει πρωτοβουλίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανιών μέσω της προμήθειας φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται στο καναβάτσο από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, οι οποίοι απολαμβάνουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και ελκυστικά δανειστικά επιτόκια, η τρόικα επιχειρεί να μπλοκάρει πρωτοβουλίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανιών μέσω της προμήθειας φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με διάφορα προσχήματα η τρόικα μέσω του Ιταλού Κάρλο Βιβιάνι που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση προβάλλει αντιρρήσεις για την εφαρμογή και στην Ελλάδα του μηχανισμού των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας και της διακοψιμότητας και επιπλέον ζητεί την κατάργηση των εκπτώσεων που αποφάσισε η ΔΕΗ στις αρχές του 2014 στα τιμολόγια για την υψηλή τάση.
Εχουν ευνοηθεί οι ανταγωνιστές
Το εξοργιστικό είναι ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη και έχουν ευνοήσει όλους σχεδόν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της ελληνικής βιομηχανίας και περισσότερο τη χώρα καταγωγής του Βιβιάνι, την Ιταλία.
Παραβλέπει ο ίδιος ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε να πάρει τρεις φορές πακέτα ευνοϊκών μέτρων για την ιταλική βιομηχανία ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Μέτρα που αφορούσαν τη μερική απαλλαγή της βιομηχανίας έντασης ενέργειας από φόρους και ρυθμιστικές χρεώσεις (800 εκατ. ευρώ) και την αμοιβή της βιομηχανίας για υπηρεσίες διακοπτόμενων φορτίων σε αιχμές του συστήματος (διακοψιμότητα).
Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών ήταν οι ιταλοί βιομήχανοι να πληρώνουν μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έπειτα από εκπτώσεις και αντισταθμίσεις κόστους στα 52 ευρώ ανά MWh έναντι 62 ευρώ ανά MWh που πληρώνουν οι έλληνες συνάδελφοί τους.
Ο Βιβιάνι μάλιστα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τις ελληνικές αρχές αφήνει υπόνοιες ότι ο μηχανισμός δημοπρασιών ΝΟΜΕ τον οποίο πρότεινε η ΡΑΕ αποτελεί κρατική ενίσχυση!
Πρόκειται για μηχανισμό που εξασφαλίζει την πρόσβαση και σε άλλους προμηθευτές ενέργειας πλην της ΔΕΗ σε φθηνό ρεύμα που προέρχεται από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, το οποίο θα πωλούν με τη σειρά τους σε καλύτερες τιμές από τις υφιστάμενες σε μικρούς και μεγάλους καταναλωτές.
Ο μηχανισμός ήδη λειτουργεί στη Γαλλία από το 2010, από όπου πήρε και το όνομά του (Nouvelle Organisation du Marché de l’ Électricité).

Το e-mail του Ιταλού στις ελληνικές αρχές
Το «Το Βήμα της Κυριακής» έχει στη διάθεσή του το e-mail που έχει στείλει ο Βιβιάνι στις ελληνικές αρχές εκπροσωπώντας ο ίδιος την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και παραθέτει μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα:
– «Οπως έχει ήδη αναφερθεί κατά τη διάρκεια συναντήσεων, αναμένουμε από εσάς μια εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών των δύο μέτρων (συμβάσεις διακοψιμότητας και αποζημιώσεων έμμεσης διαρροής διοξειδίου άνθρακα) σχετικά με το κόστος της ενέργειας.
Οπως συμφωνήθηκε τον Μάρτιο, αναμένουμε ότι τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την επικείμενη μεταρρύθμιση της ικανότητας πληρωμών, θα καταστήσουν περιττές τις εκπτώσεις για τους χρήστες υψηλής τάσης που έχουν αποφασιστεί από τη ΔΕΗ. Ως εκ τούτου αυτές οι εκπτώσεις θα πρέπει να ακυρωθούν.
Συντελεστές διακύμανσης τιμών
– Η τελευταία πρόταση NOME της ΡΑΕ, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι ιδιαίτερα προβληματική για εμάς καθώς δημιουργεί ανταγωνισμό με τέτοιον τρόπο που μόνο οι βιομηχανικοί χρήστες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτό.
Η ΡΑΕ προτείνει συντελεστές διακύμανσης των τιμών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι βιομηχανικοί χρήστες θα έχουν έκπτωση 30% στην τιμή δημοπρασίας, ενώ οι χρήστες χαμηλής τάσης θα πάρουν μια επιπλέον χρέωση 30%.
Ως εκ τούτου κανείς δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στην κατηγορία χαμηλής τάσης.
Αν η ικανότητα που θα αποκτηθεί δεν χρησιμοποιηθεί, οι χρήστες θα είναι σε θέση να τη μεταπωλήσουν στη ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη να την αποκτήσει σε ένα ασφάλιστρο 20% δημιουργώντας αδικαιολόγητο και σημαντικό κίνδυνο για τη ΔΕΗ.
– H εφαρμογή του NOME το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο να πληγεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ.
– Aν όλες αυτές οι ανησυχίες δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων πιθανής κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να προκύψουν και θα πρέπει να ξεκαθαριστούν από την DG COMP), δεν μπορούμε να δεχθούμε την πρόταση στη σημερινή της μορφή».
Οικονομολόγος και άσος στο lobbying
Ο Κάρλο Βιβιάνι είναι ανώτερος οικονομολόγος για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής Ελλάδας ο Βιβιάνι ηγείται της αναπτυξιακής πολιτικής, του συντονισμού, της διαπραγμάτευσης και της επιτήρησης σε τομείς όπως η ενεργειακή πολιτική, η δημόσια διοίκηση και οι δημόσιες συμβάσεις.
Από το 2011 ως το 2013 ο Βιβιάνι ήταν διευθυντής στη Γραμματεία του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής ΡΑΕ και από το 2005 ως το 2011 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ιταλίας συντονίζοντας τις ιταλικές θέσεις στην πολιτική της ΕΕ για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Στις 22/12 η ΔΕΗ αποφασίζει για τις εκπτώσεις
Στις 22 Δεκεμβρίου στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ o βασικός μέτοχος της επιχείρησης, δηλαδή το κράτος, θα κληθεί να ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο την απόφαση της περσινής συνέλευσης για την παροχή εκπτώσεων στη βιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο η συνέλευση της επιχείρησης με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών είχε εγκρίνει εκπτώσεις στην τιμολόγηση πελατών υψηλής τάσης για για 1+1 χρόνια (2014-2015). Πολλοί θεωρούν τυπική τη διαδικασία αλλά με όσα γίνονται με την τρόικα – με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρέμβαση Βιβιάνι – κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για την απόφαση της συνέλευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk