Εναντίον του προέδρου της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, και των προτάσεων που προωθεί για ποσοτική χαλάρωση στρέφονται ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γ.Βάιντμαν και ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Μια ποσοτική χαλάρωση σαν αυτή που έγινε στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Βάιντμαν. «Μία επεκτατική νομισματική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους» συμπληρώνει ο Σόιμπλε.

Μία μόλις ημέρα αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανήγγειλε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, προειδοποιεί την ΕΚΤ να μην αντιγράψει την επιλογή της έκδοσης χρήματος που έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία.

Μία ποσοτική χαλάρωση δεν θα λειτουργήσει στην Ευρώπη, τονίζει ο Βάιντμαν.

«Δεν μπορεί κανείς να εφαρμόσει την ίδια φόρμουλα στην Ευρώπη, αυτήν που είχε επιτυχία στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Φρανκφούρτη, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος που εκδίδει ομόλογα που είναι πολύ ασφαλή. Εδώ δεν έχουμε κεντρικό κράτος», δήλωσε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι εάν ο δανεισμός γίνει πολύ φθηνός για τα κράτη, αυτό θα αποθαρρύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Βάιντμαν και η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, διατύπωσαν και χθες (Πέμπτη) την αντίθεσή τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τις θέσεις της υπέρ της πιστωτικής χαλάρωσης, δήλωσαν πηγές της ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις του Βάιντμαν ακολουθούν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ότι μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους.

Σχολιάζοντας την ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομική αδυναμία απαιτεί μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Σόιμπλε δήλωσε:

«Δεν είναι πεπεισμένος γι’ αυτό. Αντίθετα, είμαι της άποψης ότι αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί λύση, μάλλον είναι η αιτία (οικονομικών προβλημάτων)», είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε χθες την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στην στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης και υποστήριξε την ιδέα της έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως κρατικά ομόλογα.

Προειδοποίησε δε ότι η εναντίωση της γερμανικής και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν θα αποτρέψει την ΕΚΤ από τη δέσμευσή της αυτή.

FAZ: Η ΕΚΤ εξέτασε αγορές ομολόγων πάνω από 1 τρισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συζήτησε την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), την Παρασκευή.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αντιστέκεται σθεναρά η Γερμανία, με τον Γ.Βάιντμαν και τον Β.Σόιμπλε να μιλούν ήδη για κινδύνους, πράγμα που δείχνει ότι η απόφαση στο ΔΣ της ΕΚΤ για περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα δεν είναι και τόσο ομόφωνη, όπως τονίζει ο Μ.Ντράγκι.

Η ΕΚΤ, «εξέτασε την επέκταση του ισολογισμού της άνω του 1 τρισ. ευρώ που έχει συζητηθεί δημοσίως», αναφέρει η FAZ, επικαλούμενη πηγή από κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει δηλώσει δημόσια ότι στόχος των νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής είναι η επέκταση του ισολογισμού στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, δηλαδή κατά 1 τρισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε την Πέμπτη.

Η FAZ έχει υιοθετήσει κριτική στάση έναντι της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, «γραμμή» που κρατά και ο Γ.Βάιντμαν.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ.Βάιντμαν, προειδοποίησε την ΕΚΤ να μην αντιγράψει τα προγράμματα έκδοσης χρήματος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με το επιχείρημα ότι δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην Ευρώπη.

«Ως κεντρική τράπεζα βρισκόμαστε σε εξαιρετικά άβολη θέση» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν, συμπληρώνοντας πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια φόρμουλα με την Ιαπωνία και άλλες χώρες. «Οι ευρωπαϊκές συνθήκες αποκλείουν αμοιβαιοποίηση κινδύνου» δήλωσε συμπληρώνοντας πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι δικαίως επεκτατική, αλλά «πολύ επεκτατική για τη Γερμανία».

Επίσης, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μειώνουν την προθυμία των χωρών να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καταλήγει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.