«Ενα σημαντικό στοίχημα και μια μεγάλη ευκαιρία», χαρακτήρισε τον ιατρικό τουρισμό η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, «για να αποδείξουμε ως χώρα ότι μπορούμε να καταστούμε διεθνής προορισμός και σε αυτόν τον τομέα στα επόμενα χρόνια».
Μιλώντας την Πέμπτη σε ημερίδα με θέμα «Ο Ιατρικός Τουρισμός στην Πράξη – Θεσσαλονίκη», υποστήριξε ότι η συμπρωτεύουσα «έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να την αναγάγουν σε προορισμό – πιλότο» στη συγκεκριμένη αγορά, τονίζοντας ότι διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, εξαιρετικές υποδομές σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, έμπειρο και υψηλά καταρτισμένο ιατρικό και επιστημονικό δυναμικό.
Οι πρώτοι επισκέπτες ιατρικού τουρισμού θα είναι όσοι γνωρίζουν ήδη τη χώρα ως τουριστικό προορισμό, σημείωσε και εξήγησε ότι «ο όρος medical tourism, θα διακρίνει την Ελλάδα στον ανταγωνισμό, σε σχέση με το απλό ιατρικό ταξίδι (medical travel)». Παράλληλα για τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολό του, η μεγαλύτερη ωφέλεια θα προκύψει από τον ίδιο τον επισκέπτη ασθενή, «ο οποίος θα διαδώσει από στόμα σε στόμα την ιατρική και τουριστική του εμπειρία».
Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου, επισήμανε τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό, με στόχο την παροχή υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού υψηλού επιπέδου. Η κοινή απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας θέτει τα ελάχιστα προαπαιτούμενα, όπως υποχρεωτική πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης ιατρικού τουρισμού και υποχρεωτική ασφάλιση μονάδων και ιατρών για ζητήματα επαγγελματικής ευθύνης.

Γιώργος Τσακίρης: Το μοναδικό θεσμοθετημένο νέο τουριστικό προϊόν στη διάθεση της τουριστικής βιομηχανίας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί «ίσως το μοναδικό τα τελευταία χρόνια, νέο τουριστικό προϊόν, θεσμοθετημένο, στη διάθεση της τουριστικής βιομηχανίας» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «καίτοι καθυστερημένα, εισέρχεται με αξιώσεις στην αγορά του Ιατρικού Τουρισμού».
Ο ίδιος αναφερόμενος στη πρωτοβουλία του ΞΕΕ πριν τρία χρόνια, για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα του ιατρικού τουρισμού, συμπλήρωσε ότι «είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού. Η προσαρμογή δε των παραπάνω υποδομών, τα τελευταία δύο χρόνια στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις του ιατρικού τουρισμού είναι εντυπωσιακή. Πολλά νοσοκομεία διαθέτουν πλέον διεθνώς αναγνωρίσιμες πιστοποιήσεις. Εταιρείες προώθησης και marketing του ιατρικού τουρισμού επικουρούν την κοινή προσπάθεια μας».
Αναφερόμενος ωστόσο στην αύξηση του ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι «ανατρέπει το καλό κλίμα και την αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά και δυστυχώς μας πηγαίνει πίσω, σε χρόνια πέτρινα, προδιαγράφοντας όχι μόνο ένα ζοφερό τουριστικό μέλλον, αλλά κυρίως μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας», τονίζοντας την επιστολή του ΞΕΕ στον Πρωθυπουργό, καλώντας τον να αποτρέψει μια τέτοια ρύθμιση.