Πιο γρήγορα εκλογή Προέδρου αν…

Επίσπευση της προεδρικής εκλογής και επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μελετά η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας.

Επίσπευση της προεδρικής εκλογής και επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μελετά η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως την Παρασκευή, τότε όλα θα αρχίσουν να τρέχουν πολύ γρήγορα»
υποστήριζαν στη Βουλή κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν γνώση και των προθέσεων του Πρωθυπουργού. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα δημιουργηθεί μια αναταραχή η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις»» τόνιζαν, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση αυτή η επίσπευση της προεδρικής εκλογής αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση επειδή δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ σε ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει παραλύσει ήδη τα πάντα στην κρατική μηχανή.
Η ομιλία στη Βουλή


«Ολα θα φανούν στην ομιλία του Σαμαρά στη Βουλή» υποστηρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός, που ολοκληρώνεται με αγόρευση του Πρωθυπουργού.
Το βράδυ της Κυριακής συνεπώς ή θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα και ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί με τον αέρα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης ή θα έχει οριστικοποιηθεί το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποκαλύψει πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τον πανικό που θα δημιουργηθεί.
Στη δεύτερη περίπτωση, λοιπόν, ακόμη και στενοί συνεργάτες του επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα παίζοντας το χαρτί της προεδρικής εκλογής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είναι πιθανόν να ανακοινώσει την Κυριακή την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, τουλάχιστον κατά έναν μήνα, έτσι ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό το αργότερο ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Λέγεται μάλιστα ότι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη αποφασίσει να ανακοινώσουν το όνομα του υποψηφίου Προέδρου που θα προτείνουν το αργότερο ως τις 20 Δεκεμβρίου για να «ζυμωθεί» πολιτικά ως τις αρχές Ιανουαρίου που σκοπεύουν να εκκινήσουν τη σχετική διαδικασία. Ωστόσο αποχωρώντας την Πέμπτη από το Μέγαρο Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος διέψευσε στους δημοσιογράφους σχετικές πληροφορίες περί επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, που είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 12 Φεβρουαρίου.
Αυτός ο προγραμματισμός όμως σχεδιάστηκε με το δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα καταλήξουν σε συμφωνία. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι ο σχεδιασμός θα αλλάξει εφόσον δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία με τους δανειστές μας και η χώρα υποχρεωθεί να συναινέσει σε παράταση του Μνημονίου.

«Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι το Μνημόνιο επεκτείνεται για ελάχιστο χρονικό διάστημα και για καθαρά τεχνικούς λόγους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μας επιτεθούν οι αγορές»
παρατηρεί κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. «Συνεπώς δεν μπορεί η προεδρική εκλογή να καθυστερεί ως το τέλος Μαρτίου και τα spreads να ανηφορίζουν. Αλλά ούτε να περιμένει η Ευρώπη τις εκλογές στην Ελλάδα αν η προεδρική εκλογή δεν καρποφορήσει ως τα τέλη Απριλίου» προσθέτουν, στοιχηματίζοντας πλέον ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται. Κοινοβουλευτικές πηγές ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, αποφάσισε να εκδώσει την ειδική ημερησία διάταξη για την προεδρική εκλογή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ορίζοντας την πρώτη ψηφοφορία στις 12 ή στις 19 Ιανουαρίου. Εφόσον αυτές οι ημερομηνίες επιβεβαιωθούν, τότε ως το τέλος Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε αν η Βουλή θα έχει κατορθώσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο ή αν η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Με το χρονοδιάγραμμα αυτό, ακόμη και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαρτίου για να ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα προτού εξαντληθούν τα αποθέματα του κρατικού θησαυροφυλακίου.

«Για όλους αυτούς τους λόγους η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων δεν είναι απλώς μια επιλογή. Είναι μονόδρομος αν δεν έχουμε συμφωνία»
υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πιέζοντας ταυτόχρονα προς αυτή την κατεύθυνση και τον Πρωθυπουργό.
Ο επώδυνος συμβιβασμός


Πέραν της προεδρικής εκλογής, όμως, υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν: ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, αυτή θα είναι προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού που θα πρέπει να επικυρωθεί αμέσως από τη Βουλή. Και επειδή θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, η υπερψήφισή της από τη Βουλή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, με ορατό και πάλι τον κίνδυνο διαρροών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk