Το μονοπώλιο της Google στο στόχαστρο του Ευρω-κοινοβουλίου

Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από την Google. Την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του «σπασίματος» της αμερικανικής εταιρείας σε δύο (ή και σε… περισσότερα!) κομμάτια.

Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από την Google. Την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του «σπασίματος» της αμερικανικής εταιρείας σε δύο (ή και σε… περισσότερα!) κομμάτια. Το αιτιολογικό της απόφασης αυτής, που βεβαίως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά αποτελεί απλώς μια εισήγηση προς το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Διότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Google κατέχει μερίδιο άνω του 90% στην αγορά.
Το πρόβλημα, έτσι όπως το διατύπωσαν οι ευρωπαίοι νομοθέτες, είναι το γεγονός ότι η πανευρωπαϊκώς (όπως και παγκοσμίως άλλωστε) δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο παρέχει και άλλες εμπορικές υπηρεσίες στους πελάτες της. Ετσι το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφους 384 υπέρ και 174 κατά εισηγείται στις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες της Κομισιόν να απαιτήσουν τη διάσπαση της Google και την παροχή των πολλαπλών υπηρεσιών που παρέχει σήμερα η ενιαία εταιρεία από ξεχωριστές επιχειρηματικές οντότητες.
«Δεν υπήρξαν χρήσιμα»


«Τα μονοπώλια σε οποιαδήποτε αγορά κι αν συγκροτούνται ουδέποτε υπήρξαν χρήσιμα, ουδέποτε λειτούργησαν προς όφελος είτε των καταναλωτών είτε των επιχειρήσεων» δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντρέας Σβαμπ, ο οποίος συνυπογράφει την πρόταση για διάσπαση της Google που ψήφισε το Σώμα. Ο συντηρητικός γερμανός ευρωβουλευτής από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (είναι μέλος του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος) διευκρίνισε ότι δεν έχει τίποτε προσωπικό κατά της αμερικανικής εταιρείας, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτή τη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο. «Χρησιμοποιώ την Google επί καθημερινής βάσεως» είπε χαρακτηριστικά.
Τέσσερα χρόνια ερευνών


Η υπόθεση της Google τόσο σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού όσο και με αφορμή άλλα ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εταιρεία έχει τεθεί από το 2010 στο μικροσκόπιο των αντιμονοπωλιακών υπηρεσιών της ΕΕ. Τα «άλλα ζητήματα» αφορούν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, την παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και υποθέσεις φοροδιαφυγής για την οποία έχει κατηγορηθεί – και καταδικαστεί από ευρωπαϊκά δικαστήρια – η εταιρεία. Πλέον πρόσφατη είναι η υπόθεση λογιστικής μεταφοράς κερδών της επιχείρησης από χώρες της ΕΕ με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε χώρες με χαμηλότερους (από τη Βρετανία στην Ολλανδία συγκεκριμένα) προκειμένου να γλιτώσει φόρους η επιχείρηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν κατονομάζει την Google ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Τη «φωτογραφίζει» ωστόσο και κατά τους ανταποκριτές του Reuters από τις Βρυξέλλες Φου Γιουν Τσι και Φίλιπ Μπλένκινσοπ «αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η Ευρώπη ανησυχεί για τη διαρκώς αυξανόμενη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών».
Η ίδια η Google δεν σχολίασε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ωστόσο, στα χέρια της οποίας πέταξαν οι ευρωβουλευτές την καυτή πατάτα, δήλωσε ότι θα εξετάσει την υπόθεση και θα μιλήσει με όσους εκφράζουν παράπονα για τη λειτουργία κάποιων εταιρειών προτού αποφασίσει το επόμενο βήμα που θα κάνει. Ο προκάτοχός της Χοακίν Αλμούνια απέρριψε τρεις φορές προσπάθειες της Google να αποζημιώσει τους «παραπονούμενους» προκειμένου να αποφύγει πρόστιμο για δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή αγορά που μπορεί να ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια.
Ποιοι είναι οι «παραπονούμενοι», με πρωτοβουλία των οποίων, άλλωστε, μπήκε προ τετραετίας η Google στο μικροσκόπιο των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ; Ευρωπαϊκές εκδοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αλλά και αμερικανικοί ιντερνετικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Oracle, η Expedia, η Twenga και η TripAdvisor. «Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες είναι εκείνες που κινούν παρόμοιες υποθέσεις. Αν και η αμερικανική νομοθεσία περί ελεύθερης λειτουργίας των αγορών δεν διαφέρει πολύ από την ευρωπαϊκή, υπάρχει σημαντική διαφορά στον τρόπο εφαρμογής τους. Οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές είναι πολύ πιο επιθετικές στο ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας» δήλωσε στο Reuters ο Μπερτ Φόερ, επικεφαλής του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον American Antitrust Institute.

Αντιδράσεις
Ευρωπαϊκός αντιαμερικανισμός ή αμερικανικές προκλήσεις;

Φανατικούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς εχθρούς δημιούργησε η επίμαχη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. «Το Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε αποφάσεις κατά της Google που αποτελούν εμπνεύσεις του ισχυρού λόμπι των ανταγωνιστών της Google ή όσων αντιπαλεύουν την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς» δήλωσε η φιλελεύθερη ολλανδέζα ευρωβουλευτής Σοφία Ιντβέλτ (μετέχει στην ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ALDE του Ευρωκοινοβουλίου).
Μέλος της ALDE, ωστόσο, είναι και η δανέζα επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία καλείται να υλοποιήσει την πρόταση του ανίσχυρου πολιτικά Ευρωκοινοβουλίου και να απαιτήσει τη διάσπαση της Google. Ισως δεν είναι η καταλληλότερη πολιτικός για να προωθήσει ένα τέτοιο εγχείρημα δεδομένου ότι πιθανότατα δεν το ενστερνίζεται για ιδεολογικούς λόγους (παρότι η πολιτική της πορεία κλίνει μάλλον προς τη Σοσιαλδημοκρατία παρά προς τον Νεοφιλελευθερισμό).
Πέπλο καχυποψίας

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, πέρα από το ότι η υπόθεση «διασπάστε την Google» υποκινήθηκε από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές της, ένα πέπλο καχυποψίας έχει καλύψει τις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά από τις περυσινές αποκαλύψεις των ψηφιακών παρακολουθήσεων ευρωπαίων πολιτικών (συμπεριλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η Google έχει δεχθεί ήδη πλήγματα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνώρισε το «δικαίωμα στη λήθη» ζητώντας από την αμερικανική εταιρεία να μπλοκάρει από τις σελίδες της πληροφορίες που αφορούσαν ευρωπαίους πολίτες. Και, ειδικά στη Γερμανία, πάμπολλες είναι οι προσφυγές κατά της Google για την υπηρεσία Street View, που βγάζει σε κοινή θέα την πρόσοψη του σπιτιού του καθενός.

«Ουδέποτε μια αντιμονοπωλιακή υπόθεση συγκέντρωσε τόσους συμμάχους και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού»
σημειώνει ο Τόμας Βίνιε, συνεργάτης του βρετανικού δικηγορικού γραφείου Clifford Chance στις Βρυξέλλες. Ο Βίνιε δεν υποτιμά τον ευρωπαϊκό αντιαμερικανισμό. Πιστεύει όμως ότι τον υποδαυλίζουν και οι επιτελείς της Google που «σπρώχνουν διαρκώς τις γραμμές που ενεργοποιούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα των Ευρωπαίων». Είναι όντως βαρύ το άχθος για την επίτροπο Βεστάγκερ, που καλείται από τους ευρωβουλευτές να «δράσει γρήγορα». Σαν κάτι να ήξερε που επεδίωκε να πάρει το χαρτοφυλάκιο για το Περιβάλλον στη νέα, υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Επιτροπή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk