Τι αναφέρει η τελική πρόταση της Αθήνας στην τρόικα

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ημέρα που θα κρίνει πολλά είναι η Τρίτη καθώς η Αθήνα αναμένει την επίσημη απάντηση της τρόικας για την επιστροφή της στην Ελλάδα την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Την ίδια στιγμή όμως αναταράξεις προκαλεί η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωσε την τρόικα (στο πολυσέλιδιο e-mail με τις ελληνικές προτάσεις που εστάλη τα ξημερώματα της Κυριακής) ότι θα πάρει πίσω τη μείωση του 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από 1ης Ιουλίου 2015 εφόσον δεν πάνε καλά τα έσοδα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαψεύδει ότι θα πάρει πίσω τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.


Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα».

Επίσης οι ίδοι κύκλοι σημειώνουν πως η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό και εξηγούν:

«Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.

Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα».

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε την Δευτέρα το απόγευμα «θετικά μηνύματα» στις ανεπίσημες επαφές με τις Βρυξέλλες για την πιθανότητα επιστροφής της τριμερούς το προσεχές διήμερο.

Ωστόσο επίσημη απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τη νύχτα υπήρξαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πλευρά (Κομισιόν) και το ΔΝΤ ώστε να πεισθούν τα στελέχη του Ταμείου να επανέλθουν για απευθείας συνομιλίες, ενόψει και του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

To υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά την αποκάλυψη της επιστολής (e-mail) Χαρδούβελη στις Βρυξέλλες περί νέων δημοσιονομικών μέτρων για να καλυφθεί πιθανό κενό του προϋπολογισμού, διευκρινίζει τα εξής:

-Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.

Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.

Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα.

«Ως εδώ» λέει η κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το κλίμα πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά διεμήνυσε στο ΔΝΤ ότι «δεν υπάρχουν άλλες υποχωρήσεις» και ότι η μη αποδοχή των προτάσεων της Αθήνας (για ΦΠΑ, Δημόσιο και Ασφαλιστικό) οδηγεί αυτομάτως σε αδιέξοδο.

Παραλλήλως ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι πέρα από τα επιπλέον θέματα θέτει το Ταμείο (όπως η νέα απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών μέσω της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ), ενστάσεις διατυπώθηκαν σε επιμέρους ζητήματα και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πακέτο των ελληνικών προτάσεων εστάλη στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής στην τρόικα και από τη στάση των δανειστών σε αυτό θα κριθεί η επιστροφή των εκπροσώπων τους στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το πακέτο μέτρων που εστάλη με email περιλαμβάνει:

-Αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό (διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων) από το 6,5% στο 11% ή εναλλακτικά στο 13%.

-Αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης. Θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά.

-Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη. Το μέτρο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από 2019 με τριετή μεταβατική περίοδο.

-Πάγωμα των συντάξεων τη διετία 2016- 2017.

-Πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτσι ώστε από τη μείωση των δικαιούχων να προκύψει μόνιμη μείωση στο κονδύλι κατά 80 εκατ. ευρώ.

-Για το Δημόσιο προβλέπεται ότι οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί των 648 ευρώ θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ προτείνεται στην τρόικα η σταδιακή κατάργηση προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιουλίου με νέο «ψαλίδι» σε οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες.

«Αγκάθι» οι 100 δόσεις

Στα μέτρα δεν περιλαμβάνεται νέα αλλαγή στον ψηφισμένο νόμο για τις 100 δόσεις κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ενδέχεται να προκαλέσει περιπλοκές καθώς το ΔΝΤ πιέζει για περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

«Ρύθμιση για φοροφυγάδες»

Παράλληλα, κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης (βλέπε Σόιμπλε) δηλώνει στο Spiegel ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει από το μνημόνιο ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι ρύθμιση για φοροφυγάδες αντί για φορολογούμενους.

Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Οι συζητήσεις συνεχίζονται

Στην λακωνική διατύπωση ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται» αρκέσθηκε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Αν και υπήρχαν προσδοκίες ότι σήμερα θα διαφανούν κάποιες αντιδράσεις εκ μέρους των δανειστών για τις θέσεις που τους απέστειλε την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο μέχρι και τις 2 το μεσημέρι δεν υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά της τρόικας.

Είναι ενδεικτικό πως κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρκέσθηκε να επαναλάβει πως μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε πάντως πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Αγορά εκτιμά πως η ελληνική πλευρά και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν, ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

«Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα» υπογραμμίζει ο κ. Χαρδούβελης και προσθέτει:

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές το συντομότερο δυνατό. Μόνο μέσα από συμφωνία θα καταφέρουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία με την τρόικα αναμένεται να κλείσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk