Σε επώδυνο συμβιβασμό εξωθείται η κυβέρνηση από την τρόικα, η οποία προκειμένου να κλείσει τη διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο απαιτεί τη λήψη σκληρών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που οδηγούν:
  • Στην αύξηση του ΦΠΑ ακόμη και για τα φάρμακα, στη «φραγή» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στην κατάργηση της 15ετίας και σε νέες μειώσεις αποδοχών για 66.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν «ξεφύγει» από το ενιαίο μισθολόγιο.
Το δίλημμα «ή παίρνετε μέτρα ή οδηγούμαστε σε ναυάγιο» ετέθη ωμά στη συνάντηση του Παρισιού από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για να μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».
Η «τύχη» της οικονομίας παίχθηκε σε τέσσερα εικοσιτετράωρα –Τρίτη και Τετάρτη στο Παρίσι, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες –ανοιχτών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Εκεί τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι επανήλθαν ακόμη και στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζητώντας να εξαιρεθούν από αυτήν οι πλούσιοι. Εκεί η κυβέρνηση πέρασε τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί και άνοιξε τη συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 6,5% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, ξενοδοχεία και θεατρικές παραστάσεις.

«Στο Παρίσι δεν είχαμε την πρόοδο που περιμέναμε»
ανέφερε στο «Βήμα» στέλεχος της τρόικας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΔΝΤ παρέμεινε σε «ακραίες» θέσεις δυναμιτίζοντας την προσπάθεια σύγκλισης.
Δεν είχε νόημα…


Μόλις έληξε το πρώτο 14ωρο ραντεβού, η ελληνική αποστολή κατάλαβε ότι η προγραμματισμένη δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων δεν είχε πλέον νόημα και έτσι ο Γκίκας Χαρδούβελης αποχώρησε για να διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οπως εξηγούσε όμως αργότερα ο ίδιος σε συνομιλία του με «Tο Βήμα», «ο στόχος μας ήταν πάντοτε να υπάρξει συμφωνία. Το ίδιο και οι Ευρωπαίοι, που θέλουν να κλείσει η χρονιά με επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει επιτυχία και για την ευρωζώνη».
Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πήγαν χαμένες τόσες ώρες επίπονης διαπραγμάτευσης. Από το Παρίσι υπήρξαν πολλά σημεία συμφωνίας. Ακολούθησε η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου οι Ευρωπαίοι, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, εμφανίστηκαν θετικοί λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτουμένων και παράλληλα κατέβαλαν προσπάθεια ώστε να πειστεί και το ΔΝΤ να έρθει στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος όμως της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων – εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών Τόμας Βίζερ εμφανίστηκε σκληρός. Φέρεται να είπε: «Είχατε πολύ χρόνο να συμφωνήσετε, τώρα δεν προλαβαίνουν τα κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συμφωνία».
Κατά τις πληροφορίες, τον «σιγόνταρε» ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να περνάνε τέτοιες αποφάσεις από τα κοινοβούλια με έκτακτες διαδικασίες και μάλιστα όταν έχουμε μπροστά μας εκλογές».
Δύο φόροι για τα Ταμεία


Για να προσπεραστούν οι αντιδράσεις οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Αναστασάκος, εμφανίστηκαν έτοιμοι για συμβιβασμό και συμφωνία.
Δέχθηκαν τις συστάσεις για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών Εσόδων, δικαιολογήθηκαν για τη μονομερή κίνηση των 100 δόσεων λέγοντας ότι «η καθυστέρηση επηρέαζε αρνητικά τα έσοδα» και παρουσίασαν μια σειρά μέτρα για τις συντάξεις προτείνοντας να επιβληθεί φόρος στα τυχερά παιχνίδια υπέρ των Ταμείων και να αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα και στον καπνό υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ακόμη παρέθεσαν στοιχεία για έξτρα έσοδα από τα αυθαίρετα και τον νόμο Αθανασίου, ωστόσο όλα κατέληγαν σε ώτα μη ακουόντων.
Τα μέτρα που πρότειναν άγγιξαν το 1,2 δισ. ευρώ (!) αλλά το ΔΝΤ παρενέβη λέγοντας ότι απαιτούνται μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ (!) και αυτά που παρουσιάστηκαν δεν είναι «υψηλής ποιότητας».
Εκεί άνοιξε η συζήτηση για τον ΦΠΑ, με τους δανειστές να απαιτούν:
  • Να αυξηθεί στο 13% ο χαμηλός συντελεστής 6,5% σταδιακά, από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο 9% και από το 2016 στο 13%.
Πίεση υπήρξε από τους Ιταλούς για τα ξενοδοχεία καθώς εφέτος αισθάνθηκαν τον ανταγωνισμό της Ελλάδας.
  • Να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές είναι 16% (αντί 23%) και 9% (αντί 13%), και να ισχύσει από το 2015 η κατεύθυνση που δόθηκε σε όλη την ευρωζώνη να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις.
Κατόπιν τούτων, την Παρασκευή ο κ. Χαρδούβελης έστειλε τελικό κείμενο με κοστολογημένα τα μέτρα που δέχεται η ελληνική πλευρά στην τρόικα και πλέον περιμένει την τελική απόφαση για την επιστροφή της. Αυτό όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ